baza danych
-
Garoh
baza danych
Witam.
Mam pewien problem mianowicie mam stare forum jeszcze na phpbb 2.0.10 i za tydzień to forum ma zostać usunięte z serwera i niestety z tym nie da się już nic zrobić. Postanowiłem zmienić serwer i wgrać na niego najnowsze phpbb 3.0.4 i tu mam pewien problem, czy możliwe jest przeniesienie kopii bazy danych ze starego phpb na nowe. Próbowałem ręcznie wgrać pliki do folderu store jednak zaraz po wgraniu od razu mi je wywala. Dodam że nowy serwer to cba.pl (wiem że nie najlepszy wybór ale to tylko chwilowa zmiana do czasu aż będę miał dostęp do lepszego usługodawcy). Czy ktoś zna jakikolwiek sposób na to?
Mam pewien problem mianowicie mam stare forum jeszcze na phpbb 2.0.10 i za tydzień to forum ma zostać usunięte z serwera i niestety z tym nie da się już nic zrobić. Postanowiłem zmienić serwer i wgrać na niego najnowsze phpbb 3.0.4 i tu mam pewien problem, czy możliwe jest przeniesienie kopii bazy danych ze starego phpb na nowe. Próbowałem ręcznie wgrać pliki do folderu store jednak zaraz po wgraniu od razu mi je wywala. Dodam że nowy serwer to cba.pl (wiem że nie najlepszy wybór ale to tylko chwilowa zmiana do czasu aż będę miał dostęp do lepszego usługodawcy). Czy ktoś zna jakikolwiek sposób na to?
Re: baza danych
Musisz skorzystać z narzędzia do konwersji bazy danych dostępnego podczas instalacji phpBB3. Więcej na ten temat przeczytasz w artykułach z naszej bazy wiedzy.
Czytałem o tym ale z tego co rozumiem żeby można było skonwertować bazę danych trzeba wcześniej mieć na serwerze starsza wersje forum której ja nie mam. Mam tylko nową. Czy baza danych z wersji 2.0.10 wgra mi się na forum w wersji 2.0.22 bo taką ze starszych jedynie znalazłem instalke. I to byłby chyba jedyny sposób na konwersje do 3.0.4. I czy ktoś wie dlaczego wywala mi ten plik z backupem bazy z folderu store?
Wydaje mi się, że konwersja powinna ruszyć z wersji 2.0.10. Jeśli nie to pozostaje Ci aktualizacja do najnowszej wersji 2.0.23. Pliki związane z tą wersja znajdziesz na SourceForge.Garoh pisze:Czy baza danych z wersji 2.0.10 wgra mi się na forum w wersji 2.0.22 bo taką ze starszych jedynie znalazłem instalke.
Próbujesz wrzucić kopię phpBB2 do phpBB3?Garoh pisze:I czy ktoś wie dlaczego wywala mi ten plik z backupem bazy z folderu store?
nie, dostalem backupową kopie samej bazy danych zrobiona na forum pod phpbb 2.0.10 i mam wrzucic ją na forum na którym jest juz postawione phpbb 3.0.4 i kiedy chocby probuje recznie przez ftpa wrzucic cos do folderu store na serwerze to automatycznie mi wywala ten plik
Musisz dokonać konwersji. Jednak najpierw potrzebujesz zaktualizować phpBB 2.0.10 do phpBB 2.0.23.
ja nie mam dostepu do serwera na ktorym jest to forum w wersji 2.0.10 mam tylko kopię zapasową danych phpBB z tego serwera pod 2.0.10 wiec jak mam niby zaktualizowac do wersji 2.0.23 a pozniej do 3 skoro nie mam do niego dostępu ani nawet tych wersji na SWOIM serwerze?
W takim razie dokonaj konwersji z bazy z phpBB 2.0.10 na serwerze testowym (localhost).
a gdzie znajdę instalke wersji 2.0.10 znalazłem jedynie do wersji 2.0.12 i żadnej wczesniejszej
Wykonaj zapytania z kopi bazy danych phpBB2, a następnie utwórz równoległy katalog do tego z phpBB3 (np. phpbb2/) i wrzuć tam plik config.php z danymi do tej bazy (jak taki plik powinien wyglądać masz w Artykułach).
Na koniec odpal konwersję.
Na koniec odpal konwersję.
http://www.phpbbhacks.com/download/3331Garoh pisze:a gdzie znajdę instalke wersji 2.0.10 znalazłem jedynie do wersji 2.0.12 i żadnej wczesniejszej