Jezyk bazy MySQL?

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Lisek

Jezyk bazy MySQL?

Post autor: Lisek » 06 lutego 2009, 20:51

Witam,

Mam problem. Zainstalowałem PhpBB z dostepnych w moim panelu hostingowym skryptów (całość prawie automatycznie przebiegła). Jest to wersja 3.0.4 z Polskim językiem jako domyślnym. Mam hosting na Site5.com - USA. Jednak kiedy próbuję coś zmienić w forum to gdy w jakichś "danych" (typu nazwa działu czy coś tam innego co jest w zapytaniu SQL) występują polskie znaki to wywala mi błąd, przykłąd:

Kod: Zaznacz cały

SQL ERROR [ mysql4 ]

Incorrect string value: '\xC5\x9Bci' for column 'forum_name' at row 1 [1366]

SQL

UPDATE phpbb_forums SET parent_id = 0, forum_type = 0, forum_status = 0, forum_parents = '', forum_name = 'Aktualności', forum_link = '', forum_desc = '', forum_desc_uid = '', forum_desc_options = 7, forum_desc_bitfield = '', forum_rules = '', forum_rules_uid = '', forum_rules_options = 7, forum_rules_bitfield = '', forum_rules_link = '', forum_image = '', forum_style = 0, display_subforum_list = 1, display_on_index = 0, forum_topics_per_page = 0, enable_indexing = 1, enable_icons = 0, enable_prune = 0, prune_days = 7, prune_viewed = 7, prune_freq = 1, forum_flags = 32 WHERE forum_id = 3

BACKTRACE

FILE: includes/db/mysql.php
LINE: 174
CALL: dbal->sql_error()

FILE: includes/acp/acp_forums.php
LINE: 1243
CALL: dbal_mysql->sql_query()

FILE: includes/acp/acp_forums.php
LINE: 179
CALL: acp_forums->update_forum_data()

FILE: includes/functions_module.php
LINE: 507
CALL: acp_forums->main()

FILE: adm/index.php
LINE: 74
CALL: p_master->load_active()
Wie ktoś może jak to naprawić?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Re: Jezyk bazy MySQL?

Post autor: daroPL » 06 lutego 2009, 21:59

Nie instaluj forum poprzez gotowe skrypty, bo później jak widzisz pojawiają się problemy. Błąd mówi, o tym, że wprowadzasz wartość zakodowaną w utf8 do kolumny o innym kodowaniu.
Radzę zainstalować forum własnoręcznie bo tego typu błędów, może zacząć pojawiać się na Twoim forum więcej.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”