Konwersja bazy phpbb2 na phpbb3

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Szczur

Konwersja bazy phpbb2 na phpbb3

Post autor: Szczur » 07 czerwca 2008, 23:29

Witam.
Na początku miałem forum SMF. Nie było żadnych problemów z konwersją na PhpBB2. Pare dni temu usiadłem nad phpBB3 i stwierdziłem że skoro jest przy instalacji konwenter to z niego skorzystam. Próbowałem na różne sposoby... specjalistą nie jestem. Szukałem na różnych forach, na jednym znalazłem podobny problem do mojego, ale nikt nie odpowiedział. Problem polega na tym że normalnie instaluje phpBB3 w sąsiednim folderze, włanczam konwenter, wpisuje na bank poprawne dane klikam dalej, potem na tej stronie gdzie pisze o ewentualnych błedach w emotkach, avatarach itp. klikam kontynuuj i:
- w firefoxie ściąga mi sie pusty plik index.php
- w operze to samo
- w internet explorerze pokazuje mi sie strona że czas wczytywania sie skończył, albo coś w tym stylu.
Forum mam na płatnym serwerze proste.pl nigdy nie miałem problemów. Co to może być i jak to wkońcu przekonwenterować?

ps. mam nadzieje że to odpowiedni dział ;>

Kiziea

Re: Konwersja bazy phpbb2 na phpbb3

Post autor: Kiziea » 08 czerwca 2008, 10:54

Jest to na pewno w 100% czyste phpbb2 bez żadnych dodatków wgranych do bazy danych itp :?: No i jeżeli posiadasz dużą bazę danych z dużą ilością postów i użytkowników to proces konwersji trwa dość długo.

Szczur

Post autor: Szczur » 08 czerwca 2008, 12:08

damian1812 pisze:Jest to na pewno w 100% czyste phpbb2 bez żadnych dodatków wgranych do bazy danych itp :?:
Czyste jak łza :P
damian1812 pisze: No i jeżeli posiadasz dużą bazę danych z dużą ilością postów i użytkowników to proces konwersji trwa dość długo.
Baza malutka - 2,2MB

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 08 czerwca 2008, 12:27

Z doświadczenia wiem, że takie problemy występują na kiepskich serwerach. Może spróbuj kontaktu z administracją tego serwera.

Kiziea

Post autor: Kiziea » 08 czerwca 2008, 12:39

Z tego co widzę, to serwer jest bardzo słaby łączy się i łączy z bazą danych nie udanie cały :(

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 09 czerwca 2008, 13:05

Spróbuj przeprowadzić konwersję na localhoście. Jeśli się powiedzie to potem przenieś forum na serwer.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Szczur

Post autor: Szczur » 09 czerwca 2008, 15:11

nie umiem na localhoście ;x w ogóle przy włączaniu krasnala cały czas mi jakiś błąd wyskakuje. Jak pech to pech. Damian mi polecił przenieść forum na yoyo.pl i tam przekonwenterować. Żal normalnie że na nie takim wcale tanim serwerze nie moge bawić sie w bazie. 160zł za rok... pff... nie polecam proste.pl. Już lepiej mi było w tańszym boo.pl i webd.pl ;>

@edit
Zainstalowałem Krasnala jak trzeba, w końcu sie uruchomił, serwer działa, ale baza nie. "Fails to Start The Service, Poczekaj 30 sekund i spróbuj ponownie" Czekam i czekam i nic :P
Ostatnio zmieniony 09 czerwca 2008, 17:10 przez Szczur, łącznie zmieniany 1 raz.

Kiziea

Post autor: Kiziea » 09 czerwca 2008, 16:29

Ja używam proserwer.pl i boost.pl. Hostingi dość szybkie i do tego proserwer płatny przez SMS co mnie cieszy bardzo :D

a czy to temat o serwerach ??
mateusz

Szczur

Post autor: Szczur » 09 czerwca 2008, 20:36

Forum przeniesione, baza przekonwenterowana i załadowana. Nowy problem...

"[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 105: ob_start() [ref.outcontrol]: output handler 'ob_gzhandler' cannot be used twice
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 149: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:2948)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 151: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:2948)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 152: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:2948)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 153: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:2948)"

w PA. ;>

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 09 czerwca 2008, 20:39

"[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 105: ob_start() [ref.outcontrol]: output handler 'ob_gzhandler' cannot be used twice
w PA znajdź opcje włączające kompresje gzip i ją wyłącz.
(PA-Ogólna-ustawienia serwera)
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Szczur

Post autor: Szczur » 09 czerwca 2008, 20:42

mateusz pisze:
w PA znajdź opcje włączające kompresje gzip i ją wyłącz.
(PA-Ogólna-ustawienia serwera)
taką odpowiedź znalazłem w artykule, ja nie z tych co nie używają opcji szukaj :P Wchodze do PA pokazują mi sie te błedy i nic poza tym. nie mam w ogóle żadnych opcji w PA.

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 09 czerwca 2008, 20:49

wykonaj w phpmyadmin zapytanie:

Kod: Zaznacz cały

UPDATE `phpbb_config` SET `config_value` = '0' WHERE `config_name` = 'gzip_compress' LIMIT 1 ;

(zakładam że gdzie indziej to zapisywane nie jest :D)
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Szczur

Post autor: Szczur » 09 czerwca 2008, 21:00

mam prefix phpbb3_ to zrobiłem:
"UPDATE `phpbb3_config` SET `config_value` = '0' WHERE `config_name` = 'gzip_compress' LIMIT 1 ;"
i nic to nie dało.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 10 czerwca 2008, 07:03

Usuń wszystko z folderu /cache/ na serwerze (w katalogu z phpBB) oprócz pliku index.htm.

Szczur

Post autor: Szczur » 10 czerwca 2008, 14:59

Wielkie dzięki chłopaki za pomoc :)
Wreszcie sie wszystko udało.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”