Konfiguracja poczty - zupełnie nie wiem od czego zacząć

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
galmok
Kontakt:

Konfiguracja poczty - zupełnie nie wiem od czego zacząć

Post autor: galmok » 04 maja 2012, 22:10

Hej, dawno nie instalowałem phpbb, mogę teraz to zrobić na serwerze vps ale nie wiem co wybrać - czy konfiguracja poczty przez np. iredmail czy przez google apps. Mogę też na współdzielonym hostingu ale tam też nie pamiętam za bardzo jak to się robi. Też nie wiem za bardzo co wpisać miałbym w tej stronie instalacji gdzie się konfiguruje pocztę np. jakbym miał przez google aps :(

Ogólnie chodzi mi o to, że chciałbym aby forum używało jednego maila i np. jakby do użytkownika przychodził mail z linkiem aktywacyjnym to na ten mail mógłby też odpisać i pisać w ogóle. A jeśli to nie możliwe to zeby z linkiem aktywacyjnym bądź hasłem przychodził mail np. rejestracja@mojadomena.pl i był jeden mail np. kontakt@mojadomena.pl.

Dużo pytań, może ktoś mnie naprowadzi na właściwy trop :mrgreen:?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Konfiguracja poczty - zupełnie nie wiem od czego zacząć

Post autor: jaroslw » 04 maja 2012, 22:47

Wybierz takie rozwiązanie, jakie będzie dla Ciebie wygodne. Jeśli będziesz miał skonfigurowany serwer pocztowy na swoim VPS-ie, to nie będziesz musiał nic więcej ustawiać, domyślna konfiguracja z wykorzystaniem funkcji mail() będzie odpowiednia. Przy wykorzystaniu GAFYD, konfiguracja wygląda następująco:
Używaj serwera SMTP dla e-maili: Tak
Adres serwera: ssl://smtp.gmail.com lub w innej domenie ssl://smtp.googlemail.com
Port serwera: 465
Metoda uwierzytelniania dla SMTP: PLAIN
Nazwa użytkownika: oczywiste
Hasło: oczywiste
Bez problemu możesz używać jednego adresu. Po prostu załóż taką skrzynkę i podaj ją w ustawieniach e-maili jako adres do wysyłki.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

galmok
Kontakt:

Re: Konfiguracja poczty - zupełnie nie wiem od czego zacząć

Post autor: galmok » 05 maja 2012, 17:33

Google apps już działa tzn maile przychodzą na mail@mojadomena.pl. Natomiast nijak nie wiem jak zrobic zeby maile WYCHODZIŁY (np. mail z linkiem aktywacyjnym, hasłem itp)

ok wszystko działa, zmieniłem port na odpowiedni

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”