Odpalenie forum od nowa
Odpalenie forum od nowa
Witam, posiadam serwer dedykowany gdzie stalo mi forum phpbb3, niestety po reinstalacji systemu posiadam jedynie folder z forum, i nie mam pojecia co mam teraz zrobic aby te forum znow dzialalo bez utraty postow itd, istnieje mozliwosc np ponownego zainstalowania forum, i wrzucenia plikow ktore sa odpowiedzialne za ustawienia, posty, tmeaty itd itd.
Re: Odpalenie forum od nowa
A robiłeś kopię bazy danych? Jeśli nie masz jej to już nic nie zrobisz.
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.
nie, nie robilem zadnych kopii, czy wszystko to co mam jest bezuztyeczne? nie da sie podmienic plikow lub cos w tym stylu?
Wszystkie posty, użytkownicy itd. zapisują się w bazie danych. Jeżeli jej nie posiadasz to nie masz szans na odzyskanie forum.
Same pliki są od działania forum, a baza danych od treści.
Same pliki są od działania forum, a baza danych od treści.
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
ten back-up ktory mam zawera wszystkie pliki systemowe ktore mialem i zawiera rowniez bazy danych ktore zostaly stworzone, czyli to jest tak jakbym wszedl na swoj dyskk do folderu z bazami danych i wszystko skopiowal na plyte, mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi, czy to zmienia jakos ta sytuacje?
Czyli masz wszystko co niezbędne 
Wgrywasz pliki Twojego forum (jeśli się coś pozmieniało w połączeniach to zmieniasz to w config.php), wchodzisz do phpMyAdmina, wrzucasz bazy danych i forum stoi na nogach
Wgrywasz pliki Twojego forum (jeśli się coś pozmieniało w połączeniach to zmieniasz to w config.php), wchodzisz do phpMyAdmina, wrzucasz bazy danych i forum stoi na nogach
phpMyAdmina akurat nie uzywam korzystam z innego panelu kontrolnego do zarzadzania serwerkiem (webmin) tak czy owak, cieszy mnie ta wiadomosc
jak tylko wroce do domu zainstaluje mysql i bede sie bawil, gdyby cos nie pyklo odezwe sie
Dzieki za pomoc
to jednak nie bedzie chyba takie latwe, mecze sie troche z ta strona, skopiowalem stara baze danych i jest maly lecz nie wielki postep, problem jaki mam teraz:
http://z-w.soldatserver.net/
posiadam juz myphpadmina gdzie moge rozwiazac to?
Kod: Zaznacz cały
General Error
SQL ERROR [ mysql4 ]
Table 'phpbb_users' is read only [1036]
An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.posiadam juz myphpadmina gdzie moge rozwiazac to?
Panel phpMyAdmin nie jest Ci niezbędny, to tylko jedno z wielu narzędzi do zarządzania online bazą danych. Wracając do błędu, sprawdź uprawnienia nadane bazie danych. Aktualnie masz ustawione „tylko odczyt”.
hmm nic a nic to nie zmienilo, nadalem nawet (testowo) maxymalne przywileje dla calego folderu bazy danych (777) i bez zmian
Tu nie chodzi o atrybuty dla plików czy katalogów, a o uprawnienia dla użytkownika łączącego się z bazą danych.
- @Marcin
- Zasłużony
- Kontakt:
Wsparcie phpBB PL !!
dane osoby laczace sa na pewno prawidlowe, a uzytkownik laczacy sie ma 100% dostep bo jest to root 
//
Bo przykladowo gdy zmieniam uzytkownika ktory ma ograniczony dostep:
a root ma 100% dosepu do kazdego pliku na systemie
//
Bo przykladowo gdy zmieniam uzytkownika ktory ma ograniczony dostep:
Kod: Zaznacz cały
SQL ERROR [ mysql4 ]
Access denied for user 'debian-sys-maint'@'localhost' (using password: YES) [1045]
An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.Re: Odpalenie forum od nowa
Używanie konta roota do łączenia się z bazą danych na serwerze produkcyjnym nie jest najrozsądniejsze. Sprawdź czy na tabele w Twojej bazie danych nie są nałożone jakieś blokady (w tym wypadku zapisu).
a w jaki sposob dokladnie moge to sprawdzic? niestety nie jestem doswiadczony za bardzo z php a szczegolnie phpbb - i baza danych