Cześć,
ponieważ muszę przenieść forum w inne miejsce na tym samym serwerze, potrzebuję przenieść tylko bazę użytkowników (login, hasło, mail) w nowe miejsce na tym samym serwerze.
Próba eksportowania na starym i importowania na nowym, tabel z menu konserwacji kończy się komunikatem że wszystko się powiodło, jednak nie odnosi to żadnego skutku. Próbowałem migrować w ten sposób zaznaczając tabele: acl_users, acl_groups, users, groups; groups, users; users.
Każda z prób kończy się takim samym efektem, w ogóle nawet próba przeniesienia całej bazy w ten sposób też nie odnosi żadnego efektu.
Potrzebuję pomocy w tej sprawie, może być za piwo.
Pozdrawiam, Filip.
Przeniesienie bazy użytkowników w phpbb3
-
czarodzieju89
Re: Przeniesienie bazy użytkowników w phpbb3
Nie napisałeś jakim efektem się to kończy. Może po przeniesieniu wystarczy zsynchronizować statystyki? Opcja na stronie głównej panelu administracji: Synchronizuj ponownie statystyki.
Napisz też dokładniej co robiłeś, tzn. czy instalowałeś najpierw drugie czyste forum, tam przenosiłeś użytkowników itp.
Napisz też dokładniej co robiłeś, tzn. czy instalowałeś najpierw drugie czyste forum, tam przenosiłeś użytkowników itp.
Twoje pytanie nie jest jasne.
Rozumiem że przenosisz dane z np baza-forum1 do baza-forum2
Pamiętaj aby zmienić dane w config.php:
$dbname = '';
$dbuser = '*';
$dbpasswd = '*';
$table_prefix = '*';
Rozumiem że przenosisz dane z np baza-forum1 do baza-forum2
Pamiętaj aby zmienić dane w config.php:
$dbname = '';
$dbuser = '*';
$dbpasswd = '*';
$table_prefix = '*';
https://kapitanweb.eu/ Tanie strony internetowe
-
czarodzieju89
Próbowałem synchronizować, dalej nie mam tych użytkowników, liczba zarejestrowanych użytkowników się nie zmienia.. 
No tak, kończy się to takim efektem, że dostaję komunikat:
<<
Baza danych została pomyślnie przywrócona.
Twoje forum powinno powrócić do stanu z momentu utworzenia wybranej kopii.
>>
Natomiast nie ma żadnych zmian.
Serwer jest jeden, fora na nim dwa, więc prefixy w mysql są różne. Moje pytanie brzmi: Jak mam zrobić aby uzyskać taki efekt, żeby przenieść wszystkich użytkowników z jednego forum na drugie, na tym samym serwerze ( to chyba zresztą nie ma znaczenia ).
Co robię?
1. Tworzę kopię bazy danych na "starym" forum zapisując odpowiednie tabele
2. Przenoszę je do katalogu /store na nowym forum
3. Próbuję odzyskać z PA w menu konserwacja -> przywracanie
Na starym forum cały czas coś się dzieje, ponieważ jest przypięta domena, najpierw poustawiam wszystko jak należy a potem tylko zmienię odnośnik do forum, jednak może problematyczne jest to, że oba fora muszą działać cały czas na jednym serwerze? Bo rozumiem że gdybym zmienił w BD prefix na stary, wtedy nie byłoby problemu, a tutaj są inne odnośniki do tej samej bazy mysql..
No tak, kończy się to takim efektem, że dostaję komunikat:
<<
Baza danych została pomyślnie przywrócona.
Twoje forum powinno powrócić do stanu z momentu utworzenia wybranej kopii.
>>
Natomiast nie ma żadnych zmian.
Serwer jest jeden, fora na nim dwa, więc prefixy w mysql są różne. Moje pytanie brzmi: Jak mam zrobić aby uzyskać taki efekt, żeby przenieść wszystkich użytkowników z jednego forum na drugie, na tym samym serwerze ( to chyba zresztą nie ma znaczenia ).
Co robię?
1. Tworzę kopię bazy danych na "starym" forum zapisując odpowiednie tabele
2. Przenoszę je do katalogu /store na nowym forum
3. Próbuję odzyskać z PA w menu konserwacja -> przywracanie
Na starym forum cały czas coś się dzieje, ponieważ jest przypięta domena, najpierw poustawiam wszystko jak należy a potem tylko zmienię odnośnik do forum, jednak może problematyczne jest to, że oba fora muszą działać cały czas na jednym serwerze? Bo rozumiem że gdybym zmienił w BD prefix na stary, wtedy nie byłoby problemu, a tutaj są inne odnośniki do tej samej bazy mysql..
Tą operację trzeba wykonać na pomocą bazy danych PHPmyadmin nie PA.
Wykonaj poniższe instrukcje:
1.Zrób kopie bazy [przedrostek]_users nowego i starego forum
2.Otwórz jest w Notepad++
3.Skopiuj ze starej bazy do nowej użytkowników przypisując im nowe ID w nowej bazie np
-w starej bazie ID 52
-w nowej bazie ID 125
4.Zaimportuj zmieniony klucz do nowej bazy
Wykonaj poniższe instrukcje:
1.Zrób kopie bazy [przedrostek]_users nowego i starego forum
2.Otwórz jest w Notepad++
3.Skopiuj ze starej bazy do nowej użytkowników przypisując im nowe ID w nowej bazie np
-w starej bazie ID 52
Kod: Zaznacz cały
(52, *,*, '', , '*', 12124552, 'uzytkownik, Kod: Zaznacz cały
(125, *,*, '', , '*', 12124552, 'uzytkownik, https://kapitanweb.eu/ Tanie strony internetowe
-
czarodzieju89
Zrobiłem, ale czy tak jak mówiłeś....? Naprowadziłeś mnie na pewno. Co zrobiłem?
1. Nie z phpmyadmina a z normalnej kopii forum, zapisałem backup tabel jako tekst
2. Skopiowałem wszystko poniżej wartości Values
3. Ponieważ efektem było dodanie użytkowników którzy nie byli widoczni, poniżej VALUES zauważyłem, że ID użytkownika zaczyna rekord i jest pierwszą wartością, więc poszukałem w notatniku ),( i wszystkie wartości ponumerowałem od zera. Ponieważ wszyscy pojawili się w grupie "boty"
, przeniosłem ich do odpowiednich grup. Dlaczego tak się stało nie wiem, ale nakombinowałem tak, że działa xD
1. Nie z phpmyadmina a z normalnej kopii forum, zapisałem backup tabel jako tekst
2. Skopiowałem wszystko poniżej wartości Values
3. Ponieważ efektem było dodanie użytkowników którzy nie byli widoczni, poniżej VALUES zauważyłem, że ID użytkownika zaczyna rekord i jest pierwszą wartością, więc poszukałem w notatniku ),( i wszystkie wartości ponumerowałem od zera. Ponieważ wszyscy pojawili się w grupie "boty"