Jak zaktualizować ręcznie forum z modami?

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
galmok
Kontakt:

Jak zaktualizować ręcznie forum z modami?

Post autor: galmok » 01 września 2012, 19:59

Witam, kiedyś z tego co pamiętam jak pojawiała się nowa wersja forum to była możliwość aktualizacji poprzez dodanie bądź zmodyfikowanie pojedynczych plików (było to opisane) a teraz nie widzę czegoś takiego. Mam forum pełne modów i nie chciałbym nic popsuć aktualizując z automatu :/ Jak to zrobić?

Awatar użytkownika
all4phone
Kontakt:

Re: Jak zaktualizować ręcznie forum z modami?

Post autor: all4phone » 01 września 2012, 22:07

Proponuję (tutaj) pobrać odpowiednią do wersji Twojego forum paczkę.

Na przykład dla aktualizacji z 3.0.10 do 3.0.11 nasz w paczce folder: phpBB-3.0.10_to_3.0.11\install\update\new a w nim pliki. Wrzuć sobie do WinMerge i porównaj z plikami swojego forum (oczywiście biorąc pod uwagę zmiany wykonane po instalacji modów). Trochę tego jest, więc nie wiem czy wystarczy Ci samozaparcia na ręczną aktualizację :).
Poza tym trzeba zrobić również aktualizację tabel bazy danych.

Mam na forum zainstalowanych ponad 20 modyfikacji, zrobiłem aktualizację automatyczną, na razie brak nieprawidłowości :).

galmok
Kontakt:

Post autor: galmok » 02 września 2012, 11:33

Hmm sciagnalem ze strony phpbb.com plik "phpBB-3.0.10_to_3.0.11-codechanges" i jakoś nic tam nie piszę o zmianach w bazie danych, są tylko zmiany w plikach językowych i prosilverze (lub subsilver2). O jakich zmianach w bazie piszesz?

galmok
Kontakt:

Post autor: galmok » 02 września 2012, 12:33

A masz premoda? Bo o to się najbardziej boję. Czyli ta automatyczna aktualizacja jest bezpieczna jak się ma dużo modów?

Awatar użytkownika
all4phone
Kontakt:

Post autor: all4phone » 02 września 2012, 15:12

Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. W moim przypadku wszystko przebiegło pomyślnie, co nie wyklucza problemów na innych forach podczas aktualizacji automatycznej. Nie mam premoda.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”