Jak zaktualizować ręcznie forum z modami?
Jak zaktualizować ręcznie forum z modami?
Witam, kiedyś z tego co pamiętam jak pojawiała się nowa wersja forum to była możliwość aktualizacji poprzez dodanie bądź zmodyfikowanie pojedynczych plików (było to opisane) a teraz nie widzę czegoś takiego. Mam forum pełne modów i nie chciałbym nic popsuć aktualizując z automatu :/ Jak to zrobić?
Re: Jak zaktualizować ręcznie forum z modami?
Proponuję (tutaj) pobrać odpowiednią do wersji Twojego forum paczkę.
Na przykład dla aktualizacji z 3.0.10 do 3.0.11 nasz w paczce folder: phpBB-3.0.10_to_3.0.11\install\update\new a w nim pliki. Wrzuć sobie do WinMerge i porównaj z plikami swojego forum (oczywiście biorąc pod uwagę zmiany wykonane po instalacji modów). Trochę tego jest, więc nie wiem czy wystarczy Ci samozaparcia na ręczną aktualizację
.
Poza tym trzeba zrobić również aktualizację tabel bazy danych.
Mam na forum zainstalowanych ponad 20 modyfikacji, zrobiłem aktualizację automatyczną, na razie brak nieprawidłowości
.
Na przykład dla aktualizacji z 3.0.10 do 3.0.11 nasz w paczce folder: phpBB-3.0.10_to_3.0.11\install\update\new a w nim pliki. Wrzuć sobie do WinMerge i porównaj z plikami swojego forum (oczywiście biorąc pod uwagę zmiany wykonane po instalacji modów). Trochę tego jest, więc nie wiem czy wystarczy Ci samozaparcia na ręczną aktualizację
Poza tym trzeba zrobić również aktualizację tabel bazy danych.
Mam na forum zainstalowanych ponad 20 modyfikacji, zrobiłem aktualizację automatyczną, na razie brak nieprawidłowości
Hmm sciagnalem ze strony phpbb.com plik "phpBB-3.0.10_to_3.0.11-codechanges" i jakoś nic tam nie piszę o zmianach w bazie danych, są tylko zmiany w plikach językowych i prosilverze (lub subsilver2). O jakich zmianach w bazie piszesz?
A masz premoda? Bo o to się najbardziej boję. Czyli ta automatyczna aktualizacja jest bezpieczna jak się ma dużo modów?
Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. W moim przypadku wszystko przebiegło pomyślnie, co nie wyklucza problemów na innych forach podczas aktualizacji automatycznej. Nie mam premoda.