Witam, prosiłbym o pomoc gdyż napotkałem na 2 problemy. Pierwszy z nich to zmiana folderu na główny. Obecnie forum mam zainstalowane w subdomenie, ale chciałbym przenieść je do domeny głównej (główny katalog). Czy samo przeniesienie plików wystarczy i nie spowoduje to żadnych komplikacji?
Kolejny problem to zmiana loga. Co prawda udało mi się je zmienić poprzez podmianę pliku "site_logo.png" na własny o tej samej nazwie, ale obrazek "rozjeżdża" się do jakiejś tam odgórnie ustalonej liczby pikseli. Pytanie jak zmienić wartość tych pikseli na taką, jaką faktycznie posiada obrazek który chcę wstawić, lub jak wstawić w miejscu loga dowolny obrazek, np. w rozszerzeniu .gif? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Edit: ok opis zmiany loga znalazłem w bazy wiedzy, zaraz sprawdzę czy działa. Pozostaje jeszcze pierwszy problem.
Zmiana folderu oraz zmiana loga
Re: Zmiana folderu oraz zmiana loga
Zmień sobie najpierw w panelu administracji ustawienia ścieżki forum, a później przenieś forum do nowego katalogu.
Dzięki wielkie za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Mam zainstalowanego SEO moda, ale czasem gdy wchodzi się na forum, do linków dokleja się na końcu taki długi ciąg liter i cyfr. Da się jakoś temu zapobiec? Nie chciał bym, aby Googlebot indeksował mi takie linki.
To
sid czyli ciąg odpowiedzialny za przechowanie sesji użytkownika. Jeśli dobrze pamiętam, modyfikacja oferowała funkcję jego ukrywania.Re: Zmiana folderu oraz zmiana loga
Kurcze, jednak nie mogę poprawnie przenieść tego forum. Rozumiem, że w panelu administracji, ustawieniach serwera w nazwie domeny trzeba wpisać domenę główną (bo tam chcę przenieść), a w ścieżce skryptu pozostawić znak "/" i po prostu przenieść pliki 'poziom wyżej' czyli do głównego katalogu? Niestety wyskakuje mi taki błąd przy próbie otwarcia strony:
Kod: Zaznacz cały
Warning: require(./includes/db/mysqli.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /home/nazwauzytkownika/domains/nazwadomeny.pl/public_html/common.php on line 201
Warning: require(./includes/db/mysqli.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /home/nazwauzytkownika/domains/nazwadomeny.pl/public_html/common.php on line 201
Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required './includes/db/mysqli.php' (include_path='.:/usr/local/php52/lib/php') in /home/nazwauzytkownika/domains/nazwadomeny.pl/public_html/common.php on line 201Re: Zmiana folderu oraz zmiana loga
Na pewno wszystkie pliki się przegrały? Sprawdź czy czegoś nie brakuje (poprawność nazw plików również jest bardzo ważna), a zwłaszcza plików w
includes/.Re: Zmiana folderu oraz zmiana loga
Ok problem rozwiązany, zainstalowałem na domenie forum od nowa, i po prostu wgrałem backup poprzedniej bazy. Trochę problemów było po drodze, ale jakoś się udało i działa. weeb dzięki wielkie za zainteresowanie tematem.