Witam
Chyba przez półtorej godziny bawiłem się po zainstalowaniu forum phpbb3 zeby utworzyc sobie fora, raz mi sie udało ze bylo je widac na stronie glownej a teraz juz zupelnie nie widac. Wiem ze to ma cos wspolnego z zezwoleniami, probuje tam cos robic, ale calkiem sie w tym gubie. Szukalem googlami rozwiazania ale tak po lebkach bylo napisane to co juz wiem, ze trzeba nadac jakos zezwolenia zeby cos bylo widac.
Pls.. napiszcie mi krok po kroku, co mam zrobic zaraz po zainstalowaniu w ogoel forumphpbb3 zeby tworzyc sobie fora, pod fora itp. Bo nie rozumem tych zezwolen cos tutaj namieszali strasznie :/
I zarejestrowalem sie jako nowy uzytkownik akurat jak jedno forum bylo widoczne to nie moge pisac tematow ani postow... co jest grane...?
Plz help... bo ja juz po kilku godzinach zabawy z tym i poszukiwan wymiekłem :/
Pozdrawiam
Roni84
Nie widać utworzonych for
Re: Nie widać utworzonych for
Witam
Alleluja dzięki bardzo, o to chodziło.
Zrobiłem według filmiku i wszystko ładnie rzeczywiście widać już.
Jest tylko jedna różnica między filmikiem a tym co ja robilem, a mianowicie po utworzeniu Kategori, robiło sie zezwolenia, zaznaczylem wszystkie grupy i ustawilem zezwolenia dal kazdej po kolei. Nastepnie utworzylem pierwsze forum w owej kategorii i znów należy ustawić zezwolenia i w tym miejscu jest różnica. Na filmiku po wejsciu w zezwolenia ma w górnym okienku juz wypisane wszystkei grupy, klika tylko zaznaz wszystie grupy i zdaje sie edytuj czy cos. A ja to gorne okienko mialem puste i musialem robic dla kazdego kolejnego forum to samo co przy tworzeniu pierwszej kategorii. Niby nic strasznego bo wszystko dziala, tylko czas stracony. No ale ok mniejsza z tym. Chyba, że ktoś wie dlaczego tak miałem?
Coraz więcej już to forum poznaje i się troche z tym bawie, tylko mam jeszcze sześć pytanek:
1) Gdy ktos pisze posta to po prawej stronie jest ten nazwijmy to Box z jego danymi, czyli nick, ilosc postow, ewentualnie avatar itd. A ja bym chcial zeby bylo standardowo po lewej stronie. To jest kwestia tego szablonu prosilver i tego sie nie da zmienic jakims zaznaczeniem w PA, czy moze da sie to zmienic grzebiac w kodzie, czy moze w ogole tego sie nie da zmienic w tym szablonie?
2) Forum na tej stronie phpbb.pl jest ladnie wkomponowane w strone, a u mnie standardowo oczywiscie zajmuje cale okno przegladarki. Jak je umiescic na mojej stronie? Tez chcialbym miec u gory nazwe serwusu, menu ogolnie jakas grafiek w TOPie a dopiero ponizej forum?
3) Modyfikacja forum jesli chodzi o takie rzeczy jak wyswietlanie statystyk na stronei glownej forum, ile kto napisal wiadomosci itp. rzeczy ktore sie tam wyswietlaja - jak to wylaczyc ?
4) Standardowo w tym forum w szablonieprosilver jest niebieski pasek u samej gory gdzie jest logo itd. jak zmienic jego kolor na czerwony, albo wstawic jako tlo tamtego diva jakas swoja grafike? Wiem ze nalezy sie chyba pobawic z cssami, tylko nei bardzo lape z ktorymi i gdzie?
5) Gdy sie pisze posta i chce sie wyslac to u mnie pierwszy przycisk jest ZAPISZ a tutaj WYSLIJ tak jak nalezy, jak to zmienic u mnie?
6) Jaką strefe czasowa powinienem ustawic zeby godziny pisania postow sie wyswietlaly jak nalezy?
Byłby ktoś chetny mi odpowiedzieć tak zrozumiale na te moje pytanka ?
Dzięki będe wdzieczny
Pozdrawiam
Roni84
Alleluja dzięki bardzo, o to chodziło.
Zrobiłem według filmiku i wszystko ładnie rzeczywiście widać już.
Jest tylko jedna różnica między filmikiem a tym co ja robilem, a mianowicie po utworzeniu Kategori, robiło sie zezwolenia, zaznaczylem wszystkie grupy i ustawilem zezwolenia dal kazdej po kolei. Nastepnie utworzylem pierwsze forum w owej kategorii i znów należy ustawić zezwolenia i w tym miejscu jest różnica. Na filmiku po wejsciu w zezwolenia ma w górnym okienku juz wypisane wszystkei grupy, klika tylko zaznaz wszystie grupy i zdaje sie edytuj czy cos. A ja to gorne okienko mialem puste i musialem robic dla kazdego kolejnego forum to samo co przy tworzeniu pierwszej kategorii. Niby nic strasznego bo wszystko dziala, tylko czas stracony. No ale ok mniejsza z tym. Chyba, że ktoś wie dlaczego tak miałem?
Coraz więcej już to forum poznaje i się troche z tym bawie, tylko mam jeszcze sześć pytanek:
1) Gdy ktos pisze posta to po prawej stronie jest ten nazwijmy to Box z jego danymi, czyli nick, ilosc postow, ewentualnie avatar itd. A ja bym chcial zeby bylo standardowo po lewej stronie. To jest kwestia tego szablonu prosilver i tego sie nie da zmienic jakims zaznaczeniem w PA, czy moze da sie to zmienic grzebiac w kodzie, czy moze w ogole tego sie nie da zmienic w tym szablonie?
2) Forum na tej stronie phpbb.pl jest ladnie wkomponowane w strone, a u mnie standardowo oczywiscie zajmuje cale okno przegladarki. Jak je umiescic na mojej stronie? Tez chcialbym miec u gory nazwe serwusu, menu ogolnie jakas grafiek w TOPie a dopiero ponizej forum?
3) Modyfikacja forum jesli chodzi o takie rzeczy jak wyswietlanie statystyk na stronei glownej forum, ile kto napisal wiadomosci itp. rzeczy ktore sie tam wyswietlaja - jak to wylaczyc ?
4) Standardowo w tym forum w szablonieprosilver jest niebieski pasek u samej gory gdzie jest logo itd. jak zmienic jego kolor na czerwony, albo wstawic jako tlo tamtego diva jakas swoja grafike? Wiem ze nalezy sie chyba pobawic z cssami, tylko nei bardzo lape z ktorymi i gdzie?
5) Gdy sie pisze posta i chce sie wyslac to u mnie pierwszy przycisk jest ZAPISZ a tutaj WYSLIJ tak jak nalezy, jak to zmienic u mnie?
6) Jaką strefe czasowa powinienem ustawic zeby godziny pisania postow sie wyswietlaly jak nalezy?
Byłby ktoś chetny mi odpowiedzieć tak zrozumiale na te moje pytanka ?
Dzięki będe wdzieczny
Pozdrawiam
Roni84
Re: Nie widać utworzonych for
Ad 1. Kwestia stylu. Zobacz artykuł „Prosilver: Profiles on Left”.
Ad 2. Utworzenie od podstaw własnego stylu wykorzystując grafikę portalu.
Ad 3. Przejrzyj forum, niedawno odpowiadałem w takim temacie.
Ad 4. Podmień grafikę
Ad 5. Kwestia zamiany kolejności we wszystkich plikach stylu gdzie występują takie przyciski. Dla Twojego przykładu będzie to plik
na:
Ad 6. Strefa UTC + 1 oraz włączona opcja czasu letniego. Musisz ustawić to także w swoim profilu.
Na przyszłość pamiętaj, aby w jednym temacie ograniczać się do jednego pytania. Na większość (jak nie wszystkie) pytania znalazłbyś już też odpowiedź na forum.
Ad 2. Utworzenie od podstaw własnego stylu wykorzystując grafikę portalu.
Ad 3. Przejrzyj forum, niedawno odpowiadałem w takim temacie.
Ad 4. Podmień grafikę
styles/prosilver/theme/images/bg_header.gif.Ad 5. Kwestia zamiany kolejności we wszystkich plikach stylu gdzie występują takie przyciski. Dla Twojego przykładu będzie to plik
template/posting_editor.html i zamiana:Kod: Zaznacz cały
<!-- IF S_HAS_DRAFTS --><input type="submit" accesskey="d" tabindex="9" name="load" value="{L_LOAD}" class="button2" onclick="load_draft = true;" /> <!-- ENDIF -->
<!-- IF S_SAVE_ALLOWED --><input type="submit" accesskey="k" tabindex="8" name="save" value="{L_SAVE}" class="button2" /> <!-- ENDIF -->
<input type="submit" tabindex="5" name="preview" value="{L_PREVIEW}" class="button1"<!-- IF not S_PRIVMSGS --> onclick="document.getElementById('postform').action += '#preview';"<!-- ENDIF --> />
<input type="submit" accesskey="s" tabindex="6" name="post" value="{L_SUBMIT}" class="button1" /> Kod: Zaznacz cały
<input type="submit" accesskey="s" tabindex="6" name="post" value="{L_SUBMIT}" class="button1" />
<!-- IF S_HAS_DRAFTS --><input type="submit" accesskey="d" tabindex="9" name="load" value="{L_LOAD}" class="button2" onclick="load_draft = true;" /> <!-- ENDIF -->
<!-- IF S_SAVE_ALLOWED --><input type="submit" accesskey="k" tabindex="8" name="save" value="{L_SAVE}" class="button2" /> <!-- ENDIF -->
<input type="submit" tabindex="5" name="preview" value="{L_PREVIEW}" class="button1"<!-- IF not S_PRIVMSGS --> onclick="document.getElementById('postform').action += '#preview';"<!-- ENDIF --> /> Na przyszłość pamiętaj, aby w jednym temacie ograniczać się do jednego pytania. Na większość (jak nie wszystkie) pytania znalazłbyś już też odpowiedź na forum.