Witam, pisze ponieważ od czasu do czasu wyskakuje mi błąd:
Fatal error: Class 'dbal_' not found in .../common.php on line 207
A w pliku common.php wygląda to tak:
line 207: $db = new $sql_db();
Jeśli odświeżam stronę wszystko wraca do normy ale zdarza się to dosyć często i jest to dosyć irytujące.
W czym jest problem i jak mogę usunąć ten problem?
Leny
Drobny błąd w pliku common.php
Re: Drobny błąd w pliku common.php
Sprawdź czy wgrywając na serwer pliki phpBB3 wgrałeś poprawnie wszystkie pliki do
/includes/db/ (czy jest w ogóle tam wgrałeś).Re: Drobny błąd w pliku common.php
A wiec z tego co już zrobiłem to sprawdziłem ten folder /includes/db/ i wszystko gra, są wszystkie pliki.
Plik common.php wgrywałem na nowo z paczki phpbb3. Nic nie pomogło. Widziałem że na form jest już ten temat z tym problem ale receptury też jeszcze nikt nie wymyślił. Pozdrawiam i czekam na jakies podpowiedzi.
Leny
Plik common.php wgrywałem na nowo z paczki phpbb3. Nic nie pomogło. Widziałem że na form jest już ten temat z tym problem ale receptury też jeszcze nikt nie wymyślił. Pozdrawiam i czekam na jakies podpowiedzi.
Leny
Na jakich konkretnie stronach wyświetla się ten błąd? Zmień język forum na angielski i zobacz czy błąd także będzie się pojawiał.
No właśnie jeśli chodzi o strony to jest to kompletny przypadek, jak do ten wyskoczył mi ten błąd przy index.php, miedzy przechodzeniem z posta na innego, a nawet w PA. Rendom.
A dwa ten błąd pojawia się jak na razie bardzo sporadycznie, to nie jest jakaś reguła że po 10 kliknięciach na rożne tematy czy przejścia miedzy postami mam ten błąd. Nie mam zielonego pojęcia z czym to jest związane.
Na razie jest malutko użytkowników ale jak forum ruszy boję się że to może być bardzo niewygodne bo radą na to jest odświeżenie strony a jeśli to nie pomaga zamknięcie sesji i otwarcie na nowo forum.
A dwa ten błąd pojawia się jak na razie bardzo sporadycznie, to nie jest jakaś reguła że po 10 kliknięciach na rożne tematy czy przejścia miedzy postami mam ten błąd. Nie mam zielonego pojęcia z czym to jest związane.
Na razie jest malutko użytkowników ale jak forum ruszy boję się że to może być bardzo niewygodne bo radą na to jest odświeżenie strony a jeśli to nie pomaga zamknięcie sesji i otwarcie na nowo forum.
Zróbmy tak pobierz i wyślij na serwer (oprócz pliku config.php) najnowszą wersję phpBB3 (jeżeli masz taką zainstalowaną obecnie) z phpBB.com, a następnie wgraj polskie pliki, które pobierzesz stąd http://phpbb.pl/pliki-k14/110/.