wrzucanie obszernej bazy danych...

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
Kuro

wrzucanie obszernej bazy danych...

Post autor: Kuro » 18 lutego 2006, 19:50

Witam... otóż problem jest taki:
Z kumplem z powodu pewnych okolicznosci jedyne co udało nam się uratować z naszego dwuletniego forum to plik bazy danych... zajmuje on jakies 22mb a limit na php my admin ktory jest juz na naszym serwerze ustawiony wynosi 2 mb...

no i tak probujac i probujac roznych rozwiazan tego problemu ze strony phpbb i nie uzyskujac zadnych efektow oprocz rozwalania baz danych kilku nastepnych for ktore postawilismy na naszym serwerze

no i natknęliśmy się w pewnym momencie na cos takiego jak BigDump... no i zrobilismy to co trzeba, ustawiliśmy jak trzeba... ino teraz jest problem innej natury... przy ktorymś tam wierszu pisze mi że ma problemy... a to wyglada tak:
BigDump: Staggered MySQL Dump Importer ver. 0.21b

Processing file: phpbb_db_backup.sql

Starting at the line: 24100

Error at the line 25156: INSERT INTO phpbb_search_wordlist (word_text, word_id, word_common) VALUES('bedzie', '1471', '0');

Query: INSERT INTO phpbb_search_wordlist (word_text, word_id, word_common) VALUES('bedzie', '1471', '0');

MySQL: Duplicate entry 'bedzie' for key 1

Stopped on error

Start from the beginning (DROP the old tables before restarting)

© 2003-2005 Alexey Ozerov - BigDump Home
ok... no wszystko ladnie pięknie ino nie rozumiem co moge z tym zrobić... domyslam sie ze cos trzeba zmienic w bazie danych tylko...
1) jak to znalezc
2) na co to zmienic
3) czy to czasem nie skopie calej bazy?

ktokolwiek wie jak to zrobic prosze was bardzo o pomoc...

probowalismy zrobic to metoda podzialu na mniejsze czesci ale równierz się nie dało... nie wiem brakuje mi juz pomyslow a forum juz 3-ci tydzien nie ma ;/

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 18 lutego 2006, 20:45

Kuro pisze:zajmuje on jakies 22mb a limit na php my admin ktory jest juz na naszym serwerze ustawiony wynosi 2 mb...
Możesz wgrać bazę "ręcznie". Kopiujesz zapytania z bazy i wklejasz do zakładki SQL w phpMyAdmini'e (tabelka po tabelce). A tego skryptu którego Ty używasz do wgrywania bazy jeszcze nie używałem. Wolę wgrywać przez phpMyAdmin'a :)
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!
serwis laptopów naprawa tabletów

Kuro

Post autor: Kuro » 18 lutego 2006, 21:24

kwestia tego ze nie jestem zbytnio obcykany w php i niebardzo orientuje sie w terminologii tego wszystkiego :P ani tymbardziej z tym forum, bo calosc postawil moj kumpel (ale wychodzi na to ze jak cos sie schrzani to zazwyczaj ja szperam po necie zeby to naprawic i to robie...)

wiec prosilbym o podpowiedz z tymi zapytaniami, jak to ma wygladac itp na jak dlugie mniej wiecej czesci dzielic moze?

moze w sumie to rozwiazanie bedzie skuteczne... chetnie sprobuje :P

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 18 lutego 2006, 23:24

rozwiązanie 1 czyli opis wersji phpBB Assistant,

plik z bazą otwierasz w dowolnym edytorze tekstu (wchodzi do tego też notatnik systemowy ale jego odradzam) polecam jakiś preogramik z kolorowaniem składni języka bo bardzo ułatwi zadanie

po otwarciu mozesz
a) wklejać cześci do osobnych plików i zapisywać potem dopiero mniejsze fragmenty wsadzac po kolei do phpmyadmina i uruchamiać
b) kopiować tekst i wklejać ręcznie do zakładki sql w phpmyadminie

rozwiązanie 2 (teoretycznie szybsze i prosciejsze ale wymaga sporo miejsca na serwerze)

możesz wgrać całą baze na serwer tam gdzie masz pliki i uruchomić skrypt dbloadera przy jego pomocy wgrasz całą baze i odrazu wprowadzisz do niej odpowiednie modyfikacje wynikające z przeniesienia serwera. ale o tym w innym temacie

rozwiązanie 2 ma jeden zdecydowany problem a mianowicie na serwerze musisz mieć tyle wolnego miejsca aby zmieściłą się cała kopia bazy wtedy może ona byc w jednym pliku oczywiśćie mozeszz ją też podzielic i wgrywać przy pomocy dbloadera po kolei czyli dzielisz tylko na 2 cześci a nie na pliki wielkosći max 2 MB :D

teraz sprawa kolejna to te nieszczęsne części
kod sql który masz w sqojej kopi ma swoje prawa i nie możesz tego zmienić
każde zapytanie kończy cieznakiem ; - średnik
tego nie mozesz rozdzielić czyli w pliku masz coś takiego:
-- Zrzut danych tabeli `phpbb_ranks`
--

INSERT INTO `phpbb_ranks` VALUES (1, 'Administrator', -1, 1, '', 0);
INSERT INTO `phpbb_ranks` VALUES (2, 'Administratorka', -1, 1, '', NULL);
INSERT INTO `phpbb_ranks` VALUES (3, 'Moderator', -1, 1, '', NULL);
INSERT INTO `phpbb_ranks` VALUES (4, 'zwykły użytkownik', 1, 0, '', NULL);
to podzielic możesz tak:

Kod: Zaznacz cały

-- 

INSERT INTO `phpbb_ranks` VALUES (2, 'Administratorka', -1, 1, '', NULL);
i w 2 pliku

dzielenie tego typu jest nie dopuszczalne:

-- 

INSERT INTO `phpbb_ranks` VALUES (2, 
i plik 2

'Administratorka', -1, 1, '', NULL);
mam nadzieje że opisalem prosto łatwo i przyjemnie D:

kurka 2 post tak długi coś dziwnego się dzieje :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Kuro

Post autor: Kuro » 19 lutego 2006, 14:04

ok dzieki - wieczorem sprobuje w ten sposob to zrobic :D modlmy sie o powodzenie tej misji :D

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”