Czy istniej możliwość zmiany serwera bez zmiany bazy

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
roonil
Kontakt:

Czy istniej możliwość zmiany serwera bez zmiany bazy

Post autor: roonil » 13 stycznia 2006, 23:27

Nie jestem zbyt doświadczony w dziedzinie administracji forum i boję się przenosić bazę sql na nowy serwer, na którym i tak chyba nie ma PMA (serwer to kewlnet.glt.pl). Zastanawiam się czy istnieje możliwość przeniesienia samych plików forum na nowego hosta, bez konieczności ruszania bazy. A jeśli tak, to wdzięczny był bym, jeśli ktos mi powie jak to zrobić. Baza znajduje się na badblock.com

Z góry dziękuję za pomoc

roonil
Kontakt:

Post autor: roonil » 19 stycznia 2006, 13:33

Do wyżej opisanego przeze mnie problemu doszło jeszcze jedno utrudnienie, mianowicie serwer na którym forum dotychczas wisiało padł (7net.info) W związku z tym, obecna sytuacja yglada tak że mam tylko bazę sql, której mimowszystko nie chce przenosić, i nie mam "bebechów" forum. W innym topicu czytałem, że wystarczy nowe forum podpiąć pod tą bazę, z tym że moje forum to jest "czyste" phpbb updatowane do przema. Czy przy instalacji musze najpierw zainstalować phpbb a potem je updatować, czy sam przemo wystarczy? Tzn. która konfiguracja będzie zgodna z dotychczasowa bazą danych. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Do moderacji: Przepraszam że pytanie odnośnie przema daje w dziale nie dotyczącym modyfikacji, ale moje pytanie jest ściśle związane z poprzednim zagadnieniem, tak więc postanowiłem napisać to tutaj. Za utrudnienia przepraszam.

Awatar użytkownika
phpBB Assistant
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: phpBB Assistant » 19 stycznia 2006, 14:23

Jeżeli posiadasz bazę danych z wersji phpBB by Przemo to możesz ją tylko odtowrzyć na wersji phpBB by Przemo (zainstalowanej). Jeśli posiadasz bazę danych ze zwykłego phpBB to odtworzysz ją na czystej zainstalowanej wersji phpBB.
roonil pisze:Zastanawiam się czy istnieje możliwość przeniesienia samych plików forum na nowego hosta, bez konieczności ruszania bazy. A jeśli tak, to wdzięczny był bym, jeśli ktos mi powie jak to zrobić. Baza znajduje się na badblock.com
Niestety, takiej możliwości nie ma.
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!
serwis laptopów naprawa tabletów

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 19 stycznia 2006, 16:35

phpBB Assistant pisze:Niestety, takiej możliwości nie ma
tutaj moża polemizować

jest możliwość zainstalowania na jednym sewrwerze plików php a na innym uruchomienia bazy sql. jednak serwer na którym miała by być baza sql musi miec możliwość łączenia się z nią z zewnątrz tzn z innego serwera a to jest raczej żadko praktykowane na serwerach :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”