Przenoszenie forum na nową domenę

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.3.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
Szystyszustego

Przenoszenie forum na nową domenę

Post autor: Szystyszustego » 21 grudnia 2025, 23:17

Dzień dobry, chciałbym przenieść forum na nową domenę. Ale zmienia się tylko nazwa domeny a serwer, układ katalogów, baz danych pozostaje ten sam w tym samym serwerze - tylko zmiana domeny.

Jak to zrobić aby forum działało prawidłowo. Utworzę nową domenę - wskażę ją na katalog gdzie mam forum (czyli katalog domyślny) ale co dalej?

vader
Moderator
Kontakt:

Re: Przenoszenie forum na nową domenę

Post autor: vader » dzisiaj, 11:47

hej, wziąłeś pod uwagę wbudowany migrator na hostingach?

Awatar użytkownika
Lech78
Kontakt:

Re: Przenoszenie forum na nową domenę

Post autor: Lech78 » dzisiaj, 14:01

Przenosiłem forum na inny hosting w tej samej domenie, ale najpierw zrobiłem sobie test i przeniosłem forum na inną domenę (testowy adres na nowym hostingu). Zmiana domeny niczym nie różniła się od zmiany hostingu bez domeny.
Zrób po prostu tak, że ściągnij bazy oraz ściągnij pliki, bazy zaimportuj do nowego hostingu (lub do tego samego, ale jako nowe bazy), zmień hasła (w bazie oraz w pliku config) oraz dbname, dbuser dostosowane do nowego logowania bazy, ewentualnie wygeneruj nową sól, wgraj pliki na serwer i zobacz, czy będzie działać. Jak będzie, to powykonuj różne czynności (u mnie na przykład musiałem wyłączyć izolację na serwerze, aby forum nie wykrzaczało się przy próbie napisania posta:

https://www.phpbb.pl/forum/viewtopic.ph ... 986#p80986
)

jak będzie ok, to forum masz przeniesione. A jak coś się będzie krzaczyć, to wówczas można myśleć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Użytkowanie”