Forum - uprawnienia

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.3.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
Astacus

Forum - uprawnienia

Post autor: Astacus » 19 sierpnia 2024, 09:21

Witam,

Chcę zrobić na stronie kilka forum, każde dla innej grupy (na stronie mam podział na poszczególne grupy użytkowników).

Chciałbym, żeby w obrębie jednej instalacji phpBB było kilka forum i:
- każde forum ma administratora i moderatora w tylko z dostępem do tego forum
- zwykły użytkownik ma dostęp tylko do jednego forum (nie widzi pozostałych)

Czy można zablokować widoczność forów (nie widać nazw forów, tematów itd)? - mogą je zobaczyć tylko zalogowani użytkownicy.
Czy można dodawać użytkownika z poziomy kodu php i przypisać do konkretnego forum?

pozdr
Arek

vader
Moderator
Kontakt:

Re: Forum - uprawnienia

Post autor: vader » 26 sierpnia 2024, 13:48

Astacus pisze:
19 sierpnia 2024, 09:21
Witam,

Chcę zrobić na stronie kilka forum, każde dla innej grupy (na stronie mam podział na poszczególne grupy użytkowników).

Chciałbym, żeby w obrębie jednej instalacji phpBB było kilka forum i:
- każde forum ma administratora i moderatora w tylko z dostępem do tego forum
- zwykły użytkownik ma dostęp tylko do jednego forum (nie widzi pozostałych)

1. Czy można zablokować widoczność forów (nie widać nazw forów, tematów itd)? - mogą je zobaczyć tylko zalogowani użytkownicy.
2. Czy można dodawać użytkownika z poziomy kodu php i przypisać do konkretnego forum?

pozdr
Arek
Cześć,

Ad.1 - oczywiście, można ograniczać widoczność for/działów dla grup użytkowników. Jest też rozszerzenie, że widać tylko 1 post i np. 150 pierwszych znaków posta.
Ad. 2 - nie, ale jeśli dobrze pamiętam, to jest odpowiednie rozszerzenie. Wtedy odpowiedź byłaby Tak.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Użytkowanie”