Witam serdecznie państwa chciałbym o małą rade używam multibb i już 3 raz zhakowano mi Forum czy możecie tym jakoś zaradzić albo powiedzieć jak temu zapobiedz bo ja już sam nie daje rady i się tylko denerwuje, bo już tak powiem jakieś dziecko "NEOSTRADY" zabawia sie moim Forum. Nawet jeżeli będzie trzeba to mogę zapłacić za radę czy coś bo naprawde nie chcem by już takie dziecko mi ciągle hakowało Forum bo mu się tak podoba.
PS. Dziękuje za przeczytanie mojego Postu i proszę o rozważną Odpowiedź.
Proszę o Rade
Nie znam skryptu MultiBB ale polecam ci zmienić to na Przema. Dodatkowo radził bym przeinstalować lub przeskanować windowsa. Może ktoś podesłał ci keyloggera i teraz bawi się twoim kosztem.
Dobrze by było gdybyś powiedział na jakiej zasadzie ktoś włamuje ci się na to forum i podał linka...
(Nie mam nic do multi swojego czasu tworzył je Daro było na prawde dobre... teraz nie wiem jak to jest ale dużo się zmieniło.)
Dobrze by było gdybyś powiedział na jakiej zasadzie ktoś włamuje ci się na to forum i podał linka...
(Nie mam nic do multi swojego czasu tworzył je Daro było na prawde dobre... teraz nie wiem jak to jest ale dużo się zmieniło.)
- phpBB Assistant
- Zasłużony
- Kontakt:
VeNoM, 3502274 ma rację, napisz na jakiej zasadzie ktoś Ci się włamuje na forum
Polecam Ci zmienić skrypt forum.
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!
serwis laptopów naprawa tabletów
No chodzi oto iż np dzisiaj siedzę sobie na komputerze i chcem wejsc na forum a tam nagle napis "Brak For" no więc myśle zaloguje sie i to naprawie a przy logowaniu wyskakuje mi cos takiego " Takie Konto nie Istnieje" a co do keloggera to nie mam bo robilem Reinstall Windowsa juz 2 razy bo tez ktoś mi gg zhakował a co do phpbb przemo to już to miałem i na tym silniku mi 1 raz zhakowali Forum także myślałem że multibb nie ma żadnych dziur to sobie je zainstalowałem ale i tak to nie pomaga wiec nie wiem co mam robić.
albo masz strasznego pecha i ktoś się faktycznie bawi twoim kontem albo masz po prostu ustawione tak proste hasła.
Gdy ktoś się włamie to pierwszą sprawą powinna być zmiana haseł a gdy się da to i loginów. do ftp i bazy sql + hasło admina na forum
io to zmiana nie z haslo777 na haslo7 bo to żadna zmiana. najlepiej mieć hasło długie i złożone z kombinacji liter/cyfr/znaków specjalnych/różna wielkość liter(jeśli serwer to rozróżnia-obecnie chyba nie ma z tym problemu na poważnych serwerach)
Gdy ktoś się włamie to pierwszą sprawą powinna być zmiana haseł a gdy się da to i loginów. do ftp i bazy sql + hasło admina na forum
io to zmiana nie z haslo777 na haslo7 bo to żadna zmiana. najlepiej mieć hasło długie i złożone z kombinacji liter/cyfr/znaków specjalnych/różna wielkość liter(jeśli serwer to rozróżnia-obecnie chyba nie ma z tym problemu na poważnych serwerach)
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.
- phpBB Assistant
- Zasłużony
- Kontakt:
VeNoM, podaj adres forum.
1. Zrób wszystko tak jak napisał mateusz.
2. Sprawdź (najlepiej za pomocą zapytania SQL), kto z użytkowników posiada prawa administracyjne.
a) zła konfiguracja skryptu
b) słabe hasło (do konta forum jak i do serwera FTP), bardzo często użytkownicy używają takich samych haseł na innych forach, poczt e-mail, serwerów FTP, GG itp. Każde hasło musi być inne - to podstawa
1. Zrób wszystko tak jak napisał mateusz.
2. Sprawdź (najlepiej za pomocą zapytania SQL), kto z użytkowników posiada prawa administracyjne.
Najczęstsze powody takiego "zhakowania":VeNoM pisze:a co do phpbb przemo to już to miałem i na tym silniku mi 1 raz zhakowali
a) zła konfiguracja skryptu
b) słabe hasło (do konta forum jak i do serwera FTP), bardzo często użytkownicy używają takich samych haseł na innych forach, poczt e-mail, serwerów FTP, GG itp. Każde hasło musi być inne - to podstawa
MASZ PROBLEM Z FORUM phpbb ? WEJDŹ TUTAJ: http://phpbb-assistant.com - ZROBIMY ZA CIEBIE WSZYSTKO!