jak właczyć forum tylko dla zalogowanych

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
tomek

jak właczyć forum tylko dla zalogowanych

Post autor: tomek » 21 kwietnia 2009, 22:12

jak w temacie- chodzi o to żeby dla użytkowników nie zalogowanych pojawiała się informacja o tym że konieczna jest rejestracja.

Awatar użytkownika
lemonic
Kontakt:

Re: jak właczyć forum tylko dla zalogowanych

Post autor: lemonic » 22 kwietnia 2009, 20:58

najprościej i bez żadnej dodatkowej grzebaniny jest włączyć to a raczej nadać odpowiednie uprawnienia gościom.
Czyli wchodzisz w Panel Administratora dalej klikasz w zakładkę Fora i z lewego menu wybierasz "Zezwolenia forum"
Zaznaczasz wszystkie fora lub tylko wybrane i przyciskasz "wyślij" z prawej strony czyli z "Grupy" wybierasz goście i klikasz na edytuj zezwolenia i tam zmieniasz na "brak dostępu" i to wszystko automatycznie zostanie wyświetlony napis informujący gości że aby przeglądać zawartość forum muszą się zarejestrować.

Chyży Królik

Post autor: Chyży Królik » 20 lutego 2011, 13:19

Cześć. Mój problem z phpbb wygląda następująco: założyłam prywatne forum, zablokowałam dostęp gościom do wszystkich wątków, użytkownicy tworzą imienne konta tylko za zgodą administratora. A wszystko po to, aby nikt niepowołany na forum się nie dostał. To wszystko da się jednak obejść: gość wchodzi na forum i widzi komunikat, że musi się zarejestrować żeby przeczytać cokolwiek, ale wchodzi w opcję szukaj, wpisuje słowo kluczowe i w ten sposób może przeczytać sobie wątek jaki tylko dusza zapragnie. Szperałam bardzo długo w panelu administracyjnym, ale nigdzie opcji wyszukiwarki znaleźć nie mogę (tak, by zablokować opcję szukania niezarejestrowanym). Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę, bo całe moje forum na tej luce już się nieźle przejechało...

Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony

Post autor: huber2t » 20 lutego 2011, 20:48

PA -> Uprawnienia -> Uprawnienia globalne grupy -> Goście -> zakładka Rożne -> Ustaw na nie: Może przeszukiwać forum

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”