Moje forum hostuję na serwerze home.pl, mam PHPbb 3.0.2 do tego doinstalowany mod z przyjaznymi linkami i parę usprawnień wizualnych i skryptowych. Link do forum:
- http://www.gryok.net/forum/
Wszystko sprawuje się dobrze, no może prawie wszystko. Folder cache potrafi się tak zapełnić że zmiana czegokolwiek w panelu administratora kończy się stroną o błędzie wyświetleniu strony. Kiedyś nie wiedziałem jak sobie z tym poradzić, lecz wpadłem na to by przeczyścić folder cache. I udało się, to było powodem. Ale po 24h w tym folderze jest już połowa tego co była poprzednio, a po paru dniach znów błąd powraca. No nic, kasowanie tego cache to znów nie taka uciążliwa rzecz (zmiana nazwy folderu i stworzenie nowego 'cache', a nastpęnie wykasowanie starego), ALE... folder ze starym cache kasuje się ponad 40min.
Proste pytanie WHY? Forum nie jest jakieś niebywale duże... nie rozumiem co może być powodem.
Ogromne cachce strony
Re: Ogromne cachce strony
Bardzo dziwna sytuacja. Zobacz jakie są tam pliki, czy są też takie pliki których nazwy znacząco różnią się od innych lub mają inny format niż .php.
Przyznam że wchodząc przez FTP zanim wyświetli mi się lista z tymi plikami to przez dobre ~20min zlicza mi te pliki (używam Total Commandera). W momencie kasowania widzę że chyba większość plików ma początek sql_numery.php
Jakie dokładnie modyfikacje wprowadzałeś w phpBB3? Jakieś dodatkowe zapytania SQL?
Jedynie przyjazne linki takie jak na tym forum (w implementacji pomagał mi we3b), do tego styl strony. Nic poza tym.
Sprawdzałeś może, czy boty nie generują Ci tak dużego ruchu? U znajomego była podobna sytuacja - miał masę wyświetleń różnych plików. Generowało to nawet 20GB transferu miesięcznie.
Jak to sprawdzić?we3b pisze:Sprawdzałeś może, czy boty nie generują Ci tak dużego ruchu? U znajomego była podobna sytuacja - miał masę wyświetleń różnych plików. Generowało to nawet 20GB transferu miesięcznie.
Odnośnie botów jeśli poradzisz mi je zablokować jak wpłynie to na pozycjonowanie?
Nie ma jakiś statystyk na home.pl, np. AWStats? Najlepsze będą serwerowe, gdyż będziesz widział ruch generowany przez poszczególne pliki.
Niestety negatywnie. Przypomniałem też sobie, że w "Narzędziach dla webmasterów" od Google można ustawić stopień agresywności indeksowania witryny. Zmiana tej opcji na najwyższą zaowocowała właśnie tak wysoką aktywnością botów.3502274 pisze:Odnośnie botów jeśli poradzisz mi je zablokować jak wpłynie to na pozycjonowanie?