Error 404 przy próbie zalogowania do PA

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
flogum

Error 404 przy próbie zalogowania do PA

Post autor: flogum » 14 stycznia 2009, 08:07

Siemka. Z góry żeby uprzedzić tych wszystkich, którzy napiszą, że jest mnóstwo tematów o tym na forum to stwierdzam, że tak mają rację ale żaden z nich nie zawiera rozwiązania tego problemu. Przeszukałem wszystkie tematy jakie wydawały mi się powiązane z tym problemem.

Kilka informacji technicznych:
Wersja forum: 3.0.4 wersja pl
Hosting: http://www.cba.pl
Forum jeszcze w żaden sposób nie modyfikowane.

Opis problemu:
Po instalacji forum, która przebiegła bez zarzutu nie mogę się zalogować do PA. Dokładniej - mogę się zalogować normalnie na forum jako użytkownik i ogólnie z tym nie ma problemu. Dopiero jak chce się zalogować na PA to w czasie logowania wyskakuje Błąd 404 :/

Własne przemyślenia: :p
Wydaje mi się, że mam pomysł jak rozwiązać ten problem tylko nie wiem gdzie to znaleźć a całego kodu forum nie chce mi się przeglądać bo trochę tego jest. Prawidłowy adres PA - index.php to "http://domena.cba.pl/adm/index.php". W czasie logowania tworzony jest jakiś kosmiczny adres (nie wiem dlaczego ale pewnie z jakimś głębszym sensem) "http://domena.cba.pl/adm/var/www/virtua ... ed1313982b" Jeżeli wywalę ten dziwny środek czyli zostawię "http://forum-trynitar.cba.pl/adm/index. ... ed1313982b" to zostaje spokojnie zalogowany do PA i jest wszystko w porządku. Po prostu jakby ktoś wiedział, w którym miejscu jest tworzony ten dziwny adres to bym sobie to zmienił i chyba by działało.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Łukasz

PS. Oczywiście sposób z artykułów nie działa bo nie mam tego pliku w tej wersji. Żeby nie było, że nie sprawdzałem ;)

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Error 404 przy próbie zalogowania do PA

Post autor: jaroslw » 14 stycznia 2009, 09:08

Był już na pewno temat o błędzie 404 przy logowaniu do PA na cba.pl. Radzę zainstalować forum na innym serwerze - na cba.pl występuje wiele problemów z phpBB3.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

flogum

Post autor: flogum » 14 stycznia 2009, 21:25

Nie chciałbym się narzucać ale wpisuje w wyszukiwarce cyt."404 cba" Bardziej ogólnie się już chyba nie da i w wynikach znajduje tylko 3 posty w tym dwa nasze więc temat jednak nie bardzo był ruszony jeżeli chodzi o cba.pl. Chyba, że już temat został usunięty ale to ja w takim razie go nie widziałem. Nie rozumiem jak to może być wina hostingu skoro napisałem, że teoretycznie po wprowadzeniu ręcznie poprawnej ścieżki do PA się normalnie odpala. Przecież hosting, że tak trochę głupio to ujmę nie modyfikuję kodu więc czego wyskakuje taki dziwny link? Chodzi mi o to, że bardzo pomocne by było jakby ktoś się orientował w którym miejscu znajduje się fragment kodu odpowiadający za generowanie ścieżki do PA czyli do "adm/index.php" to bym sobie to miejsce z edytował jak by się dało i byłoby cacy. Jak mi ktoś wytłumaczy w jaki sposób hosting może wpływać na to, że wywala mi jakąś lewą ścieżkę to się odczepię i zmienię na coś innego niż cba.pl. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 14 stycznia 2009, 21:52

O ile serwer nie ma wpływu na generowany kod HTML, to na języki skryptowe jak najbardziej. Jest wiele funkcji, które odpowiadają za interpretację kodu. Od tego zależy co zostane zwrócone użytkownikowi.

To co dodałeś o wiele przybliża do rozwiązania problemu. W panelu cba.pl sprawdź, czy wszystko jest dobrze z adresem (domeną). Proponuję też skontaktować się z obsługą CBA.pl i przedstawić im ten błąd. Najprawdopodobniej mają źle skonfigurowane VirtualHosty.

Jeśli to nie przyniesie rezultatu to w pliku includes/functions.php znajdź linię:

Kod: Zaznacz cały

'U_ACP' => ($auth->acl_get('a_') && !empty($user->data['is_registered'])) ? append_sid("{$phpbb_root_path}adm/index.$phpEx", false, true, $user->session_id) : '') 
Zamień ją na:

Kod: Zaznacz cały

'U_ACP' => ($auth->acl_get('a_') && !empty($user->data['is_registered'])) ? append_sid("adm/index.$phpEx", false, true, $user->session_id) : '') 

flogum

Post autor: flogum » 15 stycznia 2009, 01:36

Faktycznie jak sobie pomyśle teraz o co się zapytałem to czuję się jak idiota. Oczywiście chodzi mi o interpretacje kodu języków skryptowych :oops: A odnośnie problemu przejrzałem forum cba.pl i tam mają założony temat o tym i próbują to rozwiązać więc jestem dobrej myśli. Podobno ten błąd istnieje tylko wtedy gdy forum jest w głównym katalogu. Jak jest w podkatalogu to już nie występuje :/ ehhh pozostaje tymczasowo wrzucić do folderu i czekać.

PS. Niestety twoje rozwiązanie, którego chciałem użyć przynajmniej tymczasowo, nie działa. Wyskakuje nadal ta dziwna ścieżka. Ale dzięki za próbę pomocy i poświęcony czas.

Pozdrawiam
Łukasz

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 15 stycznia 2009, 07:14

No to niestety pozostaje czekać, aż rozwiążą problem.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”