Tło

Dyskusje na temat modyfikowania i tworzenia stylów do phpBB 3.0.x oraz spraw związanych z szablonami, motywami i zestawami obrazków.
Kenjiro

Tło

Post autor: Kenjiro » 12 stycznia 2009, 15:01

Było kilka tematów poruszanych na temat tła, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na taki problem.

Moje forum wygląda tak
Obrazek

Robię na stylu subsilver2.
Ten styl składa się z modułów. Jeśli zmienię tło na sztywno w background na czarny, to ten czarny wejdzie pomiędzy moduły i wygląda to nie tego...;)

Trzeba chyba wszystko wstawić w tabelę (?) z tłem białym i potem dać kolor na background. Tylko jak to zrobić?
Jak wszystko wstawić w jedną tabelę łącznie z headerem i tabelami w nim oraz resztą tabel w forum?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Re: Tło

Post autor: daroPL » 12 stycznia 2009, 16:07

Rozpoczęcie tabeli (<table ....>) musisz wstawić w /styles/subsilver2/template/overall_header.html a jej zakończenie (</table>) w /styles/subsilver2/template/overall_header.html.

Awatar użytkownika
Betrayal
Zasłużony

Post autor: Betrayal » 12 stycznia 2009, 16:16

daroPL pisze:Rozpoczęcie tabeli (<table ....>) musisz wstawić w /styles/subsilver2/template/overall_header.html a jej zakończenie (</table>) w /styles/subsilver2/template/overall_header.html.
Poprawiam daroPL :) Rozpoczęcie w overall_header.html, zakończenie w overall_footer.html.

Kenjiro

Post autor: Kenjiro » 12 stycznia 2009, 16:28

W którym miejscu dokładnie w tych plikach? A parametry tabeli jakieś dawać w pixlach jeżeli forum jest 757px to np 800px? Ja z poziomu kodu zadać kolor?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 12 stycznia 2009, 17:58

Będzie jednak na divie, a nie na tabeli.
W overall_header.html
przed

Kod: Zaznacz cały

<div id="wrapheader">
wstaw

<div style="margin: 5px; margin-left: 0 auto; margin-right: 0 auto; with: SZEROKOSC_FORUMpx; background: white;">
a w overall_footer.html
to

</div>
</body>
</html>
zamień na:

</div>
</div>
</body>
</html>
SZEROKOSC_FORUM zmień na liczbę - szerokość forum
Na koniec wyczyść cache/bufor.

Kenjiro

Post autor: Kenjiro » 13 stycznia 2009, 09:18

Super. Świetnie. Dziękuję bardzo. Jeszcze tylko jedna sprawa. Poprzednio było wsio wyśrodkowane, teraz dokleiło się do lewej krawędzi. Jaki parametr zmienić aby wszystko znowu na środek wróciło?

EDIT
Rozjeżdża się przy panelu wiadomości prywatnych - niektóre paski wychodzą poza, jakby były szersze niż zadana szerokość forum...

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 13 stycznia 2009, 14:55

Kenjiro pisze:Super. Świetnie. Dziękuję bardzo. Jeszcze tylko jedna sprawa. Poprzednio było wsio wyśrodkowane, teraz dokleiło się do lewej krawędzi. Jaki parametr zmienić aby wszystko znowu na środek wróciło?
W pliku /theme/stylesheet.css do body dodaj parametr

text-align: center;
następnie w overall_header.html to

<div style="margin: 5px; margin-left: 0 auto; margin-right: 0 auto; with: SZEROKOSC_FORUMpx; background: white;">
zamień na:

<div style="text-align: left; margin: 5px; margin-left: 0 auto; margin-right: 0 auto; with: SZEROKOSC_FORUMpx; background: white;">

Kenjiro

Post autor: Kenjiro » 13 stycznia 2009, 15:19

Nic. Gdzieś jest błąd. Jak wkleiłem Twój kod bezpośrednio to wszystko się wyśrodkowało ładnie. jednak biała tabela była wszędzie na stronie oprócz chyba 5px paska wokół. Potem zauważyłem że jest literówka w Twoim kodzie with zamiast width. Jak poprawiłem literówkę wszystko wróciło do normy czyli biała tabelka ma prawidłową szerokość jak forum ale wszystko znowu podjechało do lewej zamiast być na środku.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 13 stycznia 2009, 15:30

zamień to:

na to:

<div style="text-align: left; margin: 0 auto; margin-top: 5px; width: SZEROKOSC_FORUMpx; background: white;">

Kenjiro

Post autor: Kenjiro » 14 stycznia 2009, 09:24

Dzięki! Jesteś wielki.
Jeszcze Ci dupę potruję, ale to w innym temacie bo o co innego chodzi ;)

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”