Ratunku,
"katarzyna-ta-sama" napisała 31 paź 2008 08:37 pm na moim forum post jako niezarejestrowany gość w dziale, w którym goście nie mają prawa pisania. Oto jej post:
http://schizofrenia.evot.org/viewtopic. ... 1113#41113
Jak to jest możliwe ? Czy komuś z Państwa uda się podobna sztuka ?
Czy moje forum ma "połamane" prawa dostępu cokolwiek to oznacza ?
Dzięki zgoory za pomoc
Zbyszek
Jak pisać jako gość bez prawa pisania ?
Re: Jak pisać jako gość bez prawa pisania ?
Prawdopodobnie problem tkwi z zezwoleniach. Proszę wejść do PA -> zakładka Zezwolenia -> Podstawowe zezwolenia forum -> Zezwolenia grup w forach -> Wybrać grupę Goście -> Zaznaczyć Wybierz wszystkie i sprawdzić czy są nadane odpowiednie role dla odpowiednich forów (standardowo dla grupy Goście powinna być ustawiona rola Tylko czytanie).
Ależ właśnie piszę o tym, że uprawnienie są ustawione dla niezarejestowanych (gości) na read-only:

W takim razie problem tkwi w zezwoleniach roli. Proszę je sprawdzić w PA -> Zezwolenia -> Role zezwoleń -> Role forum -> boks Zezwolenia forum.
Rzeczywiście w zestawach uprawnień widać w linijce odnośnie ROLE_FORUM_READONLY wpis:
"Żaden użytkownik nie używa tego zestawu uprawnień" !
W takim razie baza danych jest niekonsystentna ! Przecież taki wpis kłóci się ze zrzutem okna, który podałem powyżej. Nie wiedziałem, że baza danych jest tak napisana, ze może być niespójna !
Jak ją naprawić ?
"Żaden użytkownik nie używa tego zestawu uprawnień" !
W takim razie baza danych jest niekonsystentna ! Przecież taki wpis kłóci się ze zrzutem okna, który podałem powyżej. Nie wiedziałem, że baza danych jest tak napisana, ze może być niespójna !
Jak ją naprawić ?
Jeden z błędów to moja pomyłka. zob.http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... &p=7582445
Generalnie dlaczego udało się komuś wysłać post pomimo praw tylko do czytania nie wiem. Jeśli ktoś z użytkowników ma ideę dlaczego było to możliwe będę wdzięczny za odpowiedź na forum phpbb.com pod powyższym adresem.
Generalnie dlaczego udało się komuś wysłać post pomimo praw tylko do czytania nie wiem. Jeśli ktoś z użytkowników ma ideę dlaczego było to możliwe będę wdzięczny za odpowiedź na forum phpbb.com pod powyższym adresem.
Także drugi błąd to moja pomyłka: moderator przesunął post z innego działu gwałcąc prawa dostępu.
Dziękuję wszystkim, którzy odpowiadali.
topic closed.
Dziękuję wszystkim, którzy odpowiadali.
topic closed.