Zaawansowane funkcje moderowania

Tutaj udzielane jest wsparcie przy problemach związanych z instalacją, konwersją, aktualizacją oraz użytkowaniem phpBB 2.0.x.
LudzieSportu
Kontakt:

Zaawansowane funkcje moderowania

Post autor: LudzieSportu » 05 marca 2007, 15:33

Witam

Chciałbym na forum wprowadzić kilka funkcji moderowania. Przeglądałem listę dostępnych modyfikacji, ale te, które znalazłem, odbiegają troszkę od moich oczekiwań.

Co zatem chciałbym wprowadzić (wypiszę punktami, żeby można było ustalić, co da się zrobić, a co nie. Najistotniejsze dla mnie rzeczy wymienione są od góry):

1) Troszkę inne banowanie. To znaczy chciałbym, żeby była możliwość banowania użytkowników z możliwości pisania na forum (wyłączenie opcji pisania), ale dalej żeby mogli się zalogować - standardowy ban nie pozwala się zalogować, a w ten sposób nie mogę wszystkich karać). W dalszej części posta pod terminem banowanie będę zatem uważał zakaz pisania na forum, podczas gdy zalogowanie się, czytanie oraz edytowanie profilu dalej będzie możliwe.

Hmm... jeśli nie ma gotowego rozwiązania, to zastanawiam się czy można by zrobić tak: użyć moda "Auto Group i ustawić, że po rejestracji użytkownicy są automatycznie w grupie "normal". Potem w opcjach forum ustawić, że pisać na forum mogą użytkownicy tej grupy. I zamiast banować, będę wyrzucał z tej grupy. Ale to w ostateczności

2) Ban czasowy. Chciałbym, żeby była możliwość dania bana np. dzień, trzy dni, tydzień itp. I żeby po upłynięciu tego czasu użytkownik automatycznie się "odbanowywał" i znowu miał możliwość pisania na forum, bez konieczności ręcznej interwencji moderatora.

3) Banowanie z poziomu forum. Chciałbym żeby banowanie było możliwe z poziomu forum (bez konieczności wchodzenia do PA). Podejrzewam, że mod "Banned&Warning Users" to umożliwia. Jednak chciałbym się upewnić, czy takie uprawnienia mógłby mieć "zwykły moderator" (nie administrator). Nie chciałbym, żeby osoba z uprawnieniami do moderowania i banowania, mogła wchodzić do Panelu Administracji.

4) System kartokeki użytkowników. Chciałbym, żeby było przy banowaniu jakieś dodatkowe pole, w którym można zapisać, za co była kara (ostatecznie moge zastosować system ostrzeżeń. Którego moda polecacie?).

------------
5) Chciałbym, żeby w nagłówku każdego posta pojawiał się link do tego właśnie posta. Umożliwiałby on łatwe kopiowanie tego linka i wklejanie odnośnika gdzie indziej, do tego właśnie posta.

6) Czy jest/lub czy dałoby się zrobić taki system, który do posta dołącza w nagłówku odnośnik do posta, na którego się odpowiada. Odnośnik byłby obok linka z punkgu 5. Wymagałoby to dodatkowego przycisku "odpowiedz", pod każdym postem w wątku, a nie tylko na samym dole. Przycisk "odpowiedz" mógłby być obok przycisku "cytuj". Chciałbym, żeby także po użyciu przycisku "cytuj" dodawany był dodawany odsyłacz do postu, na który odpowiadamy. Coś takiego umożliwiłoby fajniejsze śledzenie dyskusji, gdy toczy się w niej kilka podwątków.

----------
7) Przy okazji mam pytanie. Czy jest możliwość połączyć dwa różne tematy w jeden (dokleić posta). Podejrzewam, że bezpośrednio w bazie danych na pewno jest. W związku tym pytanie, jak to zrobić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
http://www.ludziesportu.pl
Ludzie Sportu - strony domowe sportowców oraz osób kochających sport. Postaw na sport!

Awatar użytkownika
Betrayal
Zasłużony

Post autor: Betrayal » 05 marca 2007, 16:39

1) Zainstaluj moda Plusminus, on ma taką możliwość :)
3) Jw. Użytkownika można zbanować w profilu
4) Jw. Plusminus daje możliwość dawania ostrzeżeń i pochwał + powód,

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 05 marca 2007, 17:09

LudzieSportu pisze:7) Przy okazji mam pytanie. Czy jest możliwość połączyć dwa różne tematy w jeden (dokleić posta). Podejrzewam, że bezpośrednio w bazie danych na pewno jest. W związku tym pytanie, jak to zrobić?
Jest ;-) Modyfikacja ModCP Merge Hack

BTW. Ten temat nie powinien być czasem w Modyfikacje - Propozycje, poszukiwania ?
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”