Brak uprawnień do pisania PW

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.1.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
NoUser

Brak uprawnień do pisania PW

Post autor: NoUser » 05 maja 2016, 16:58

Witam, mam włączone PW na stronie, w grupach uprawnienia są wszystkie co do prywatnych wiadomości, nawet ręcznie użytkownika sprawdzałem testowego, wszystko jest poprawnie, jest na TAK w zakładce prywatne wiadomości, lecz przy tworzeniu wiadomości każdej grupy oprócz admina jest:
Tworzenie wiadomości
Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do używania tej funkcji. Aby używać tej i innych funkcji, musisz się zarejestrować lub brać udział w dyskusjach.
Jako admin mogę pisać do wszystkich, i da radę odczytać wiadomości, jako użytkownik nie da rady. Gdzie może tkwić problem?

phpBB 3.1.9

Wrzoch

Re: Brak uprawnień do pisania PW

Post autor: Wrzoch » 06 maja 2016, 12:36

A nie masz ustawionej jakiejś blokady minimalnej ilości postów od której użytkownik może wysyłać pw?

NoUser

Post autor: NoUser » 06 maja 2016, 13:16

Problem rozwiązany, może nie do końca, ale jednak wiem czego była przyczyna.

Domyślnie było po rejestracji grupa "nowo zarejestrowany użytkownik", który nie miał prawa do odbierania wiadomości prywatnych, po zmianie grupy i ustawienie innej grupy domyślnej problem był dalej, trzeba było usunąć użytkownikowi grupę "nowo zarejestrowany".

W tym tkwił problem, trochę bezsensu że po zmianie grupy domyślnej dalej nie można było pisać, no ale rozwiązałem

Awatar użytkownika
Zyleta
Moderator

Post autor: Zyleta » 07 maja 2016, 07:21

Wystarczyłoby w takim razie zmienić globalne uprawnienia grupy "nowo zarejestrowany użytkownik". Bo jak patrzę, to ma przy tworzeniu wiadomości prywatnych uprawnienia ustawione na "nigdy". A jest to pole o najwyższym priorytecie, czyli wystarczy, że użytkownik będzie posiadał tę rangę, to choćby miał i każdą inną, uprawnienie "nigdy" nie pozwoli mu wykonać danej czynności (tu wysyłać wiadomości prywatnych)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Użytkowanie”