IP gości

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Jack0o

IP gości

Post autor: Jack0o » 02 lutego 2013, 14:47

Witam.

Czy jest możliwość wykrycia/rejestrowania IP gości odwiedzających forum? Jeśli tak to jak?
Pytam ze względów bezpieczeństwa, bo ostatnio zaczęło się kręcić u nas sporo gości (kilka razy więcej niż zwykle) i wczoraj mieliśmy atak DDOS na nasze serwery... Może to zbieg okoliczności, ale chciałbym się przyjrzeć czy są to moi niezalogowani użytkownicy czy ktoś zupełnie obcy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pico

Re: IP gości

Post autor: Pico » 02 lutego 2013, 18:53

Logi serwera?

Jack0o

Post autor: Jack0o » 02 lutego 2013, 19:05

Gdzie ich szukać?

Awatar użytkownika
Pico

Post autor: Pico » 02 lutego 2013, 19:06

Napisz do firmy hostingowej...

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 03 lutego 2013, 15:23

Na bieżąco możesz to oczywiście śledzić na stronie Kto jest online (dostaniesz się tam ze strony głównej forum). Dodawanie mechanizmów do zapisywania tego typu danych rzeczywiście nie ma większego sensu, bo trafiają one do logów serwera (m. in. czas, user agent oraz IP). Firma hostingowa powinna Ci to bez problemu udostępnić. Prawdopodobnie dostaniesz to w pliku tekstowym.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Jack0o

Post autor: Jack0o » 03 lutego 2013, 15:53

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Póki co zainstalowałem AwStats (aplikacja udostępniona przez firmę hostingową przez DirectAdmina). Czekam aż zbierze jakieś dane, bo odpaliłem go 2 dni temu. Oprócz tego ostatnio mieliśmy 2 ataki DDOS na naszego hosta. Często się to zdarza? Bo może bywało wcześniej, ale w godzinach nocnych umknęło mojej uwadze(?). Tymczasem 2 dni i 2 ataki. Stąd też chciałbym się przyjrzeć IP gości bo bywało ich ostatnio zdecydowanie więcej niż zwykle. Nie wiem czy może to mieć coś wspólnego z atakami, czy też są to moi użytkownicy korzystający np. z tapatalka (kiedyś zauważyłem że właśnie takich wyświetla jako gości...), ale z ciekawości chciałbym obadać to i owo...

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”