Problem z bazą - przeniesienie forum.

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Bodhistawa

Problem z bazą - przeniesienie forum.

Post autor: Bodhistawa » 22 kwietnia 2010, 16:43

Witam,
Chcę przenieść forum z darmowego hostingu (unl.pl) na płatny. Przez myphpadmina eksportowałem bazę i na nowym serwerze ze świeżo zainstalowanym najnowszym phpbb importowałem ją. Problem w tym, że forum dalej jest jak po instalacji, nie ma starych postów ani użytkowników. Czy konieczne jest zgranie plików ze starego forum? Co robię źle?

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Re: Problem z bazą - przeniesienie forum.

Post autor: @Marcin » 22 kwietnia 2010, 16:48

PA -> odśwież statystyki
Wsparcie phpBB PL !!

Bodhistawa

Post autor: Bodhistawa » 22 kwietnia 2010, 22:02

Niestety nie pomogło.

camilost

Post autor: camilost » 23 kwietnia 2010, 00:50

Widocznie źle importowałeś bazę spróbuj jeszcze raz :)

Bodhistawa

Post autor: Bodhistawa » 23 kwietnia 2010, 06:07

Próbowałem kilka razy. Nie było żadnych błędów.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 23 kwietnia 2010, 07:28

Jeśli przeniosłeś baze poprawnie, wystarczy zsynchronizować licznik postów itd.
Wsparcie phpBB PL !!

Bodhistawa

Post autor: Bodhistawa » 23 kwietnia 2010, 14:49

Chyba ta baza nie przenosi się w całości. Po kolejnej próbie, przeniosłem 2 użytkowników i niektóre działy. Teraz wywala mi błąd.
Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Apache/2 Server at m1.cyf.pl Port 80
Nie wiem czy problem leży po stronie serwera z którego eksportuję bazę czy tego drugiego.

EDIT
Zrobiłem test i zainstalowałem forum na darmowym koncie cba.pl i wgrałem tam moją bazę. Wynik był podobny do tego co widziałem wcześniej. Zero postów, niektóre działy przeniesione, 2 użytkowników. A oto screeny z przeniesionej bazy (na cba):Obrazek
Dodam, ze przeglądając bazę w notatniku czy phpmyadminie mogę odnaleźć rekordy z nickami użytkowników czy tematy postów itd...

PS Forum obcina część screena.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 23 kwietnia 2010, 18:51

Jeśli w trakcie importowania bazy pojawia Ci się taki błąd to znaczy, że masz limit, za duża baza :)
W takim przypadku możesz wgrywać bazę ręcznie, tabela po tabeli (przeniosłem w ten sposób z 15 baz danych)

ps. Na CBA.pl problemy występują zawsze ;)
Wsparcie phpBB PL !!

Bodhistawa

Post autor: Bodhistawa » 23 kwietnia 2010, 19:03

@Marcin pisze:Jeśli w trakcie importowania bazy pojawia Ci się taki błąd to znaczy, że masz limit, za duża baza :)
W takim przypadku możesz wgrywać bazę ręcznie, tabela po tabeli (przeniosłem w ten sposób z 15 baz danych)

ps. Na CBA.pl problemy występują zawsze ;)
Limit jest określony jako 20MB a moja baza ma ponad 2. Podzieliłem bazę w notatniku na części około 0,5MB i otrzymywałem ten sam błąd.
Jak przenosić tabele ręcznie?

Awatar użytkownika
Widmo
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Widmo » 23 kwietnia 2010, 20:46

A próbowałeś zrobić kopię przez bazę danych i tak ją właśnie przywrócić na nowym forum? Jest to dużo skuteczniejsza metoda, sam to testowałem.
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!

Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.

Bodhistawa

Post autor: Bodhistawa » 23 kwietnia 2010, 21:03

No właśnie to robię, wrzucam bazę na "czyste" forum. Przez phpmyadmina próbowałem, bezpośrednio z directadmina też (wgraj backup bazy). Może podam linki jak to wygląda. Forum docelowe: książkownicy.pl stary hosting: ksiazkownicy.unl.pl Elementy stylu są różne bo i tak jest do wymiany.

Przeglądam bazę i zauważyłem, że (nie znam się na tym, nie wiem jak to powinno prawidłowo wyglądać) mam tabele nazwa oraz phpbb_nazwa. W konkretnej tabeli users mam wszystkich użytkowników, a w phpbb_users jest admin, roboty i jeden moderator czyli Ci którzy zostali zaimportowani...

EDIT
Kolejny mój test: usunąłem tabele: phpbb_users, phpbb_topics, phpbb_posts, phpbb_forums i ich nazwy przypisałem tabelom: users, topics, posts, forums. Sprawiło to, że użytkownicy i posty, tematy, fora pojawiły się. Problem w tym, że nie wiem dlaczego normalnie po importowaniu nie ma takiego efektu oraz nie wiem czy takie kombinowanie nie zaszkodzi w jakiś sposób forum i czy nie stracę tylko przez to danych.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”