AutoMOD - błąd przy instalacji

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
wrobel

AutoMOD - błąd przy instalacji

Post autor: wrobel » 03 kwietnia 2010, 21:20

Witam mam problem z modyfikacją AutoMOD. Gdy instalowałem ją po raz pierwszy wszystko ładnie się zainstalowało. Jednakże byłem zmuszony zacząć wszystko od nowa. Usunąłem pliki wyczyściłem bazę danych i przystąpiłem do ponownej instalacji. Pliki forum to Premod z SEO. Po pomyślnej instalacji przystąpiłem do aktualizacji UMIL'a w plikach AutoMOD'a i do kopiowania wszystkiego na serwer. Następnie przystąpiłem do instalacji. Wszystko było Sucess :) , opcja AutoMODa pojawiła się w APC, jednakże po wejściu do niej jest błąd

Kod: Zaznacz cały

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/acp/acp_mods.php on line 1206: opendir(./../store/mods) [function.opendir]: failed to open dir: Permission denied
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/acp/acp_mods.php on line 1207: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/acp/acp_mods.php on line 1280: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 150: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3542)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 152: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3542)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 153: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3542)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /adm/index.php on line 154: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3542)
Przy usuwaniu starych plików forum pozostał folder store/mods/acp_announcement_centre_122 i pliki w nim które za chiny nie mogę usunąć po wcześniejszym usunięciu forum. To jedna z ważniejszych spraw.

Dwa to jak instalować modyfikacje poprzez AutoMODa. Wiem że trzeba wgrać pliki do katalogu store/mods/folder z modem potem Install w APC, i co dalej pobiera mi się automatycznie jakieś archiwum w którym jest folder files/i tam jakieś . Co mam z tym dalej zrobić by zainstalowane modyfikacje poprawnie funkcjonowały? Nigdzie nie mogłem znaleźć polskiej instrukcji do tego jak instalować mody poprzez AutoMODa, owszem znalazłem żeby dać plik do store/mode a potem kliknąć Install, ale co potem. Styczność z tym modem mam pierwszy raz i jak na pierwszy raz to nie idzie mi łatwo jego opanowanie.

Nie ukrywam że zależy mi na szybkiej odpowiedzi.
Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Re: AutoMOD - błąd przy instalacji

Post autor: @Marcin » 04 kwietnia 2010, 09:54

Wsparcie phpBB PL !!

wrobel

Post autor: wrobel » 04 kwietnia 2010, 20:42

Dałem sobie z tym jakoś rade, ale mam problem z samą instalacją. Wrzucam pliki do katalogu store/mods/folder moda i w ACP klikam Install. Pokazuje się ostrzeżenie żeby dokończyć ręczne instalowanie modyfikacji, zaczyna pobierać się jakieś archiwum i klikam Forcy Install. Mod jest zainstalowany w ACP. Jednakże co zrobić z tym archiwum. Jest w nim katalog files, a w nim inne katalogi i pliki. Sa to chyba te zmodyfikowane pliki, jednakże w dziwnych folderach "e", "c", albo jakieś skrócone inne nazwy. Podmienianie ręczne nie łączy się chyba z celem tego moda.
Jakby ktoś mógł opisać krok po kroku po polsku instalowanie przez AutoMODa nowych modyfikacji, byłbym wdzięczny, a i na pewno dla potomnych byłby to duży plus.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 05 kwietnia 2010, 16:20

Wygląda na to, że phpBB SEO Premod nie jest do końca kompatybilne z AutoMOD–em. O problemach można znaleźć wzmianki na forum tej modyfikacji.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

wrobel

Post autor: wrobel » 05 kwietnia 2010, 17:04

Czytałem o tym modzie na phpbb.com , ale jakoś nic nie znalazłem, nic na temat niekompatybilności. Trudno zainstaluje AutoMODa na czystej wersji i zobaczy się wtedy. Najwyżej zrobię kipie i potem spróbuje zainstalować SEO ręcznie.

Dzięki za wskazanie błędu, w sumie nie pomyślałem że to jakoś może się gryźć z sobą.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 05 kwietnia 2010, 17:09

Nie powinieneś mieć problemów z seo modem, sam mam seo i automoda i wszystko działa, jest problem kiedy chcesz zainstalować moda który jest niekompatybilny z SEO ale to normalne, sam mod (AutoMOD) działa z SEO prawidłowo, bynajmniej ja nigdy nie miałem z nim problemów.
Wsparcie phpBB PL !!

wrobel

Post autor: wrobel » 05 kwietnia 2010, 17:28

Do tej pory próbowałem się uporać z mChat'em i acp Centrum Ogłoszeń. Przy instalacji obu był właśnie był taki błąd (podobny)

Kod: Zaznacz cały

Błąd ogólny
SQL ERROR [ mysqli ]

Table 'wrobel_terrapodkarpacie.MCHAT_CONFIG_TABLE' doesn't exist [1146]

SQL

SELECT * FROM MCHAT_CONFIG_TABLE

BACKTRACE

FILE: includes/db/mysqli.php
LINE: 163
CALL: dbal->sql_error()

FILE: includes/acp/acp_mchat.php
LINE: 125
CALL: dbal_mysqli->sql_query()

FILE: includes/acp/acp_mchat.php
LINE: 35
CALL: acp_mchat->configuration()

FILE: includes/functions_module.php
LINE: 507
CALL: acp_mchat->main()

FILE: adm/index.php
LINE: 74
CALL: p_master->load_active()
Wydaje mi się że to przez te niepodmienione pliki, ale jak są pourywane nazwy to ciężko było by mi je poprawić na piechotę.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 06 kwietnia 2010, 10:43

wrobel pisze:Wydaje mi się że to przez te niepodmienione pliki
Nie, to błąd mówi, że nie ma tabel w bazie danych. Odpalałeś pliki instalacyjne? Wykonywałeś zapytania do bazy?
Wsparcie phpBB PL !!

wrobel

Post autor: wrobel » 06 kwietnia 2010, 14:31

Tak plik mchat_install.php odpaliłem i wyskoczyło powiadomienie że wszystko jest OK. W phpMySQL są utworzone tabele, które są podane w tym pliku instalacyjnym. Wchodziłem w niego i sprawdzałem.

wrobel

Post autor: wrobel » 06 kwietnia 2010, 18:22

Cóż, ściągnąłem wersje forum ze strony głównej zainstalowałem AutoMOD'a, wkleiłem pliki mChatu do store/mods i przystąpiłem do instalacji. Kliknąłem "Install" wszystko było na zielono, zaczeło pobierać się jakieś archiwum i przeszedłem do instrukcji DIY. Tam też wszystko pokazało się "Success", usunołem plik instalacyjny i po wyczyszczeniu cache styli nadal pokazuje się ten błąd po przejściu w zakładkę .MODY, oto screny błędu i tego archiwum które się zaczęło samo pobierać, jest tam katalog files, a w nim niektóre katalogi z pourywanymi nazwami.

Obrazek
Obrazek

Jeśli ktoś doświadczony chciałby zerknąć to modę podać dane do konta, jak na razie testuję tą modyfikacje więc śmiało.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 06 kwietnia 2010, 19:32

Jaki masz prefix tabel w phpMyAdmin? Jak się tabele nazywają?
Wsparcie phpBB PL !!

wrobel

Post autor: wrobel » 06 kwietnia 2010, 19:56

prefix phpbb_ - standardowy nic nie zmieniałam.

tabele które utworzył to
phpbb_mchat
phpbb_mchat_config

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”