[3.0.x] Pierwsze wrażenia po spotkaniu z phpBB 3.

Tutaj możesz luźno podyskutować o skrypcie phpBB. To forum nie służy do zgłaszania problemów, wykrytych błędów czy pytań odnośnie modyfikacji i stylów.
Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

[3.0.x] Pierwsze wrażenia po spotkaniu z phpBB 3.

Post autor: daroPL » 28 maja 2007, 21:19

Temat może wydawać się spóźniony ale co tam, zawsze można sobie pogawędzić. Ja jak zobaczyłem nową wersje skryptu to pierwsze co powiedziałem to, że zrobią pewnie skrypt na komercyjny, ale chyba tak nie zrobią (i dobrze :>). Trochę phpBB3 wydawało mi podobne do IPB, ale to pewnie przez to, że oba skrypty posiadają prawie takie same funkcje.

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 29 maja 2007, 15:00

Mnie osobiście tak troche panel administracyjny się nie podoba. rozumiem że jego rozbudowa była konieczna jednak położenie niektórych opcji dla mnie jest dziwne. dodali by kilka głównych zakładek i było by przejrzyście.

ale to moje zdanie i może to tylko kwestia przyzwyczajenia do nowości.
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 30 maja 2007, 19:09

Do panelu administracyjnego trzeba będzie się przyzwyczaić. Względem phpBB2 wygląda on przerażająco, jest przeładowany masą opcji. Wersja 3 będzie teraz większą konkurencją dla SMF i samego IPB. Jeśli chodzi o templatki to na plus idzie, że odpuścili sobie budowanie stylu na tabelkach :) (pomijając subsilver2). Za to nie podobają mi się standardowe czcionki nazw forów i w samych postach. Najbardziej denerwującą opcją dla mnie są komunikaty o poprawnym zalogowaniu :lol: Na razie tyle z mojej strony. Więcej wyjdzie w codziennym administrowaniu.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 30 maja 2007, 20:18

Mi trochę nie podoba się design PA, jest za szaro. Źle zrobili, że wywalili z logo te domki. W phpBB3 brakuje też składni (nie widziałem) kodu.
jaros pisze:Wersja 3 będzie teraz większą konkurencją dla SMF i samego IPB.
No i o to chodzi, wreszcie będzie jakiś dobry darmowy produkt na ich poziomie.
Jednak powinni wydać drugą wersje, odchudzoną, posiadającą mniej więcej takie funkcje jak phpBB2 ;)
jaros pisze:Za to nie podobają mi się standardowe czcionki nazw forów i w samych postach.
Dla mnie czcionki są ok.
jaros pisze:Najbardziej denerwującą opcją dla mnie są komunikaty o poprawnym zalogowaniu
Mi to nie przeszkadza, wygląda profesjonalnie :P

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 31 maja 2007, 13:08

daro pisze:Źle zrobili, że wywalili z logo te domki.
Całkowicie się z tym zgodzę. Były one bardzo charakterystyczne dla phpBB.
daro pisze:Mi to nie przeszkadza, wygląda profesjonalnie Razz
Jak ktoś ma wolniejsze łącze, to potrafi to być naprawdę denerwujące :/

Awatar użytkownika
ciubas

Post autor: ciubas » 07 czerwca 2007, 17:32

neostrada.info/forum na tym smiga - musze przyznac ze bardzo dobrze to dziala!

Awatar użytkownika
3502274
Kontakt:

Post autor: 3502274 » 07 czerwca 2007, 18:01

Dla mnie jest przeładowane opcjami ;p co stwarza z niego mutanta z 10MB. W porównaniu do PHPbb2 to aż 8mb różnicy. Panel admina jest przeładowany opcjami które w większości przypadków skupiają się tylko na ustawieniach konfiguracyjnych. Nie wiem jak z szybkością wykonywania zapytań bo nie znam się na tym ;p ale samo ładowanie i funkcjonalność jak dla mnie nie zmieniło się ponadczasowo...

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 07 czerwca 2007, 19:14

3502274 pisze:ale samo ładowanie i funkcjonalność jak dla mnie nie zmieniło się ponadczasowo...
To zobacz ile masz funkcji w phpBB3, a ile w phpBB2 :)

Awatar użytkownika
Betrayal
Zasłużony

Post autor: Betrayal » 25 czerwca 2007, 16:34

Mnie phpBB 3.0 od razu wpadło w oko. Pierwszą wersją moją była BETA 4, jednak na początku spotkałem się już z BETA 1 :) PA bardzo mi się podoba, zakładki to fantastyczny pomysł :D

Awatar użytkownika
robertgg
Kontakt:

Re: Pierwsze wrażenia po spotkaniu z phpBB 3.

Post autor: robertgg » 07 maja 2008, 10:32

Bardzo pozytywne wrażenie, poraziła mnie prostota instalacji.

Trochę metniej już się robi w panelu administracyjnym... ale da radę się przyzwyczaić :D

Awatar użytkownika
mateusz
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: mateusz » 12 maja 2008, 13:20

robertgg pisze:Bardzo pozytywne wrażenie, poraziła mnie prostota instalacji.
jesli o mnie idzie to kreator instalacji w 2.x był prosciejszy. praktycznie jena strona na której sie wpisywało dane i leciało, teraz są jakies zakłądki jakieś testy. instalacja idzie mi wolnij niż na starej wersji.
co do prostoty to sie nie wypowiadam bo nigdy nie miałem większych problemów w tym kierunku :D
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.

Awatar użytkownika
siemofit
Kontakt:

Post autor: siemofit » 02 czerwca 2008, 13:47

Dla mnie forum jak forum. Działa. Jednak co mnie mocno zirytowało to fakt, że nic się nie ruszyło w modowaniu skryptu. Znów trzeba ręcznie dodawać/modyfikować kod. Marzeniem jest, żeby to wyglądało tak jak w Wordpressie. Wgrywam paczkę z modem, a potem sobie mogę go w panelu włączyć, lub wyłączyć.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 02 czerwca 2008, 13:57

Fajnie by było jakby kolejna wersja (phpBB4) była napisana modularnie, tak jak jest to np. w Drupalu. W phpBB3 po części poczynili krok w tą stronę. Mam tu na myśli zarządzanie opcjami panelu administracyjnego, panelu kontrolnego moderacji itd. Jakby zaimplementowali to jeszcze do modyfikacji byłoby bardzo fajnie. Wprawdzie powstał projekt phPKG, ale teraz chyba stoi w miejscu. Zobaczymy co przyniesie czas :)

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 02 czerwca 2008, 14:04

Przecież phpBB Group też pracuje nad swoim mechanizmem do automatycznego instalowania modów. Chodzi mi tutaj o skrypt MODs Manager dostępny na CodeForge phpBB.com.

Awatar użytkownika
siemofit
Kontakt:

Post autor: siemofit » 02 czerwca 2008, 14:14

No i tu widzisz jest pies pogrzebany. W tej chwili taki instalator powinien być częścią phpBB3. Skrypt nie powinien być w ogóle bez niego wydawany. Stworzenie pomocnika instalacji/deinstalacji modów powinno być priorytetem od dawna, a każdy user powinien o nim wiedzieć, a nie być informowanym przez przypadek na innym forum.

Kiedy modowałem swoje forum i wpisałem w googlach "phpBB3 mod instalation" i podobne, nigdzie na to nie wpadłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje o phpBB”