Makabryczne obciążenie serwera
Makabryczne obciążenie serwera
Moje forum straszliwie obciąża serewr.
Ale to w zasadzie zrozumiałe bo mam:
1124 tematów
45 856 wiadomości
2656 userów
48MB zajmuje baza
dziennie dochodzi ponad 100postów.
no i odsłon jest średnio ponad 10 000 dziennie...
więc się nie skarżę, tylko pytam jakie funkcje najbardziej obciążają serwer i jak je wyłączyć.
Domyśłam się że bardzo zasobożerne są wszekliej maści funkcje statytyczne - czyli np. te sprawdzające kto jest na forum... i na pewno chciałbym je wyłączyc, jak to zrobic?
Ale to w zasadzie zrozumiałe bo mam:
1124 tematów
45 856 wiadomości
2656 userów
48MB zajmuje baza
dziennie dochodzi ponad 100postów.
no i odsłon jest średnio ponad 10 000 dziennie...
więc się nie skarżę, tylko pytam jakie funkcje najbardziej obciążają serwer i jak je wyłączyć.
Domyśłam się że bardzo zasobożerne są wszekliej maści funkcje statytyczne - czyli np. te sprawdzające kto jest na forum... i na pewno chciałbym je wyłączyc, jak to zrobic?
Ostatnio zmieniony 19 maja 2005, 12:41 przez kociou, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazki mi nie przeszkadzajką, forum nie obciąża łącza (mam spoooory zapas), chodzi o to że w niektórych momentach łapie procesy serwera na oczekiwaniu read z deskryptora 8, ale nie potrafię ich złapać wcześniej wiec nie wiem na co one czekają. Wyłączyłem zliba i buforowanie i jakoś się polepszyło, ale nadal jest ich gęsto, tyle ze
teraz krócej żyją, co już nie boli.
:/
Wyłączenie szukania przy takiej ilości postów tez nie jest moin zdaniem najszczęśliwszym pomysłem, forum ma nie tylko działać, ma być również funkcjonalne
teraz krócej żyją, co już nie boli.
:/
Wyłączenie szukania przy takiej ilości postów tez nie jest moin zdaniem najszczęśliwszym pomysłem, forum ma nie tylko działać, ma być również funkcjonalne
mozesz sprobowac wgrac to:
http://www.przemo.org/phpBB2/forum/view ... 26&start=0
ale nie wiem czy to zadziala na zwyklym phpBB :/
http://www.przemo.org/phpBB2/forum/view ... 26&start=0
ale nie wiem czy to zadziala na zwyklym phpBB :/