Przemo a phpbb3

Tutaj możesz luźno podyskutować o skrypcie phpBB. To forum nie służy do zgłaszania problemów, wykrytych błędów czy pytań odnośnie modyfikacji i stylów.
Gutaj

Przemo a phpbb3

Post autor: Gutaj » 12 czerwca 2010, 15:59

Witam posiadam forum na przemie.... ale zaczyna mnie powoli zarcie jego zasobów itp denerwować... chciałbym się przenieść na phpbb3, stąd mam kilka pytań

- czy phpbb3 jest lepsze od przema
- czy bezpieczniejsze
- czy można doinstalować także wiele potrzebnych mi modów jak seo, reklama w ostatnim poście, nowa podstrona itp.
- Czy jest jakiś program który przerobi baze danych z przema na phpbb3??
- Proszę o ogólne zmotywowanie mnie do phpbb3 :D jakieś inne jego super + itp.

Będę naprawdę wdzięczny

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Przemo a phpbb3

Post autor: jaroslw » 12 czerwca 2010, 20:18

Gutaj pisze:- czy phpbb3 jest lepsze od przema
To raczej pojęcie względne. Moim zdaniem jest lepsze, bo nowocześniejsze i lżejsze. Dla phpBB2 raczej nikt już nie pisze modyfikacji i nie prowadzi wsparcia. Nie są już wydawane żadne poprawki bezpieczeństwa, więc i odbija się to na bezpieczeństwie phpBB by Przemo. Modyfikacji jest już na prawdę dużo do phpBB3, te które potrzebujesz są dostępne. Zainstaluj i przekonaj się czy Ci odpowiada.

Bezpośredniego konwertera z phpBB by Przemo nie ma. Część danych może zostać więc utracona. Trzeba najpierw odinstalować wersję Przema i dopiero dokonać konwersji. Odpowiednie narzędzie dołączone jest do instalatora phpBB3.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

vBB
Kontakt:

Post autor: vBB » 13 czerwca 2010, 15:46

weeb pisze:Bezpośredniego konwertera z phpBB by Przemo nie ma.
Owszem jest, wystarczy zwykły konwerter do phpBB3, który wykryje phpBB by Przemo jako phpBB2, oczywiście potrzebne będę delikatne zmiany, uruchomienie dwóch poleceń SQL i takie tam.
weeb pisze:Trzeba najpierw odinstalować wersję Przema i dopiero dokonać konwersji.
Nie trzeba, j/w.
weeb pisze:Część danych może zostać więc utracona.
Część tak, ale np. podziękowania z Przemo da się przenieść, jak i wiele innych rzeczy.

Żeby nie było - robiłem kilkanaście konwersji z Przemo do phpBB3 i wszystko ok poszło.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 13 czerwca 2010, 16:37

Problemy występują, ale rzadko. Osoby, które nigdy nie robiły konwersji, dla świętego spokoju powinny odinstalować wersję Przema. Zwłaszcza, że zajmuje to tylko chwilę i jest bardzo łatwe.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje o phpBB”