[Chat mod] instalacja?

Pomoc w przypadku kłopotów z modyfikacjami: instalacją, konfiguracją, błędami. Zakładając nowy temat pamiętaj o odpowiednim prefiksie!
Regulamin forum
Na tym forum wymagane jest stosowanie prefiksów w tytułach tematów. Prefiks tematu musi składać się nazwy modyfikacji, której dotyczy problem. Dla modyfikacji phpBB Gallery poprawna nazwa tematu to przykładowo [phpBB Gallery] Problem z wgrywaniem zdjęć. Tematy niespełniające wymogu będą przenoszone do kosza.
szczunek

[Chat mod] instalacja?

Post autor: szczunek » 29 czerwca 2012, 16:00

Witam pobrałem se chat mod i nie mam zielonego pojęcia jak go zainstalować i co zrobić;/ mógł by mi ktoś krok po kroku opisać to mam forum w phpBB3 był bym wdzięczny...

z góry dziękuje.

P.S. mam nadzieje że to dobry dział.
Ostatnio zmieniony 29 czerwca 2012, 17:01 przez Aviator, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Temat przeniesiony // Wstawiony prefiks

Aviator
Administrator

Re: [Chat mod] instalacja?

Post autor: Aviator » 29 czerwca 2012, 16:57

http://globalforum.pl/modyfikacje/jak-i ... -t584.html

PS.
szczunek pisze: P.S. mam nadzieje że to dobry dział.
To był zły dział :P

szczunek

Post autor: szczunek » 29 czerwca 2012, 17:13

Psikus pisze:http://globalforum.pl/modyfikacje/jak-i ... -t584.html

PS.
szczunek pisze: P.S. mam nadzieje że to dobry dział.
To był zły dział :P
niema obrazków i się już na początku zgubiłem;/

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 29 czerwca 2012, 17:19

Jak się zalogujesz będą i obrazki ;)

szczunek

Post autor: szczunek » 29 czerwca 2012, 19:04

Psikus pisze:Jak się zalogujesz będą i obrazki ;)
w tym problem że nawet nie wiem czy chat wypakować bezpośrednio na serwer czy do mojego stylu?? i jak wo gule zacząć instalacje... oraz do ftp korzystam z total comandera bo filezilla mi nie działa.

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 29 czerwca 2012, 19:20

Hmm, widzę że bardziej masz lenia niż nie potrafisz, na Twoje pytanie jest udzielona odpowiedź i nawet pokazana na obrazku w poradniku do którego podałem link.
Przechodzimy do naszego Klienta FTP i w lewej jego części odnajdujemy folder gdzie wypakowaliśmy naszą modyfikacje:
Teraz już możemy przejść do kopiowania plików modyfikacji do naszego forum na FTP, żeby to wykonać wchodzimy w folder root i kopiujemy na takiej zasadzie na jakiej zostały umieszczone pliki w folderach modyfikacji czyli np. jeżeli w root\adm\style są pliki do przenosimy je na nasz serwer do folderu adm\style i przeciągając z prawa na lewo umieszczamy pliki w docelowym miejscu:
To samo wykonujemy dla reszty plików które się znajdują w katalogu root
Nie które foldery przenosi się całe tak jak w przypadku mChat są to foldery mchat i umil.
Jakie pliki lub foldery i gdzie trzeba skopiować także jest opisane w instrukcji instalacji.

Nie które modyfikacje posiadają plik instalacyjny w przypadku mChata jest to plik o nazwie mchat_install tak jak wskazuje jego położenie w folderze root przenosimy go do głównego katalogu z naszym forum.
Gdy już skopiowaliśmy pliki możemy zabrać się za modyfikacje naszego kodu w plikach forum.
Przechodzimy do naszego pliku install którego mamy otworzonego w przeglądarce Internet Explorer i przewijamy okno do miejsca gdzie znajduje się instrukcja z kodami.
Także czytaj, instrukcje i trochę samodzielności.

szczunek

Post autor: szczunek » 29 czerwca 2012, 19:56

i tak tego nie czaje. chodzi oto że wchodze na ftp prrzez total comandera; wybieram style; wybieram mój styl i tam to wklejam?? bo nadal nie czaje...

myli mi się co skopiować a co nie i w którym miejscu.... a nie że leń całość przeczytałem i nadal nic nie wiem:D

Sammael

Post autor: Sammael » 29 czerwca 2012, 20:17

1.Nie używaj Chat Mod. Bo jest dziurawy jak sito, mało funkcjonalny, występują dziwne błędy na różnych przeglądarkach, itp.
Pobierz modyfikację "mChat".

2.Instalacja pokrótce modyfikacji:

- pobierasz modyfikację
- wypakowujesz ją
- w folderze z modyfikacją znajdziesz folder root, zawartość (czyli to co w środku) wgrywasz do katalogu z twoim forum (nie ze stylem, tylko z forum)
- jeżeli korzystasz z niestandardowe stylu wchodzisz w folder root/styles i tam masz dwa foldery: prosilver lub subsilver2.
W zależności od tego na jakim twój styl bazuje, kopiujesz dany folder i wklejasz w to samo miejsce. Folderowi zmieniasz nazwę na taką jaką ma twój styl
- potem wchodzisz w plik install.xml (jest w folderze z MODem) i tam wykonujesz wszystkie instrukcje. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Zmień sobie najlepiej w górnym prawym rogu język na polski. Jeżeli wyskoczą ci jakieś komunikaty, zaakceptuj je.

Pamiętaj by zrobić kopię zapasową edytowanych plików i kopię zapasową bazy danych! Najlepiej naucz się modyfikować swój skrypt na localhost!

szczunek

Post autor: szczunek » 29 czerwca 2012, 21:19

Sammael pisze:1.Nie używaj Chat Mod. Bo jest dziurawy jak sito, mało funkcjonalny, występują dziwne błędy na różnych przeglądarkach, itp.
Pobierz modyfikację "mChat".

2.Instalacja pokrótce modyfikacji:

- pobierasz modyfikację
- wypakowujesz ją
- w folderze z modyfikacją znajdziesz folder root, zawartość (czyli to co w środku) wgrywasz do katalogu z twoim forum (nie ze stylem, tylko z forum)
- jeżeli korzystasz z niestandardowe stylu wchodzisz w folder root/styles i tam masz dwa foldery: prosilver lub subsilver2.
W zależności od tego na jakim twój styl bazuje, kopiujesz dany folder i wklejasz w to samo miejsce. Folderowi zmieniasz nazwę na taką jaką ma twój styl
- potem wchodzisz w plik install.xml (jest w folderze z MODem) i tam wykonujesz wszystkie instrukcje. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Zmień sobie najlepiej w górnym prawym rogu język na polski. Jeżeli wyskoczą ci jakieś komunikaty, zaakceptuj je.

Pamiętaj by zrobić kopię zapasową edytowanych plików i kopię zapasową bazy danych! Najlepiej naucz się modyfikować swój skrypt na localhost!
1. w folderze root jest chociażby folder adm który jest bezpośrednio na serweże mam go podmienić??
2. mój styl nazywa się dbs

Sammael

Post autor: Sammael » 29 czerwca 2012, 21:48

1. w folderze root jest chociażby folder adm który jest bezpośrednio na serweże mam go podmienić??
Masz wrzucić całą zawartość, również adm. Czytaj, czytaj, czytaj. Tak, w przypadku info o podmianie masz podmienić.
2. mój styl nazywa się dbs
Nie wiem na czym on bazuje, podaj adres strony.

szczunek

Post autor: szczunek » 29 czerwca 2012, 22:00

mam zrobione po kilku h roboty zrobiłem;) dziękuje wszystkim za pomoc a pytanko da się go na duł strony przerzucić?? bo jest u góry

oraz jak zmienić wielkość czcionki na chacie bo jest zabójczo mała

Sammael

Post autor: Sammael » 30 czerwca 2012, 10:34

Najpierw odśwież komponenty stylów i to z czcionką powinno być wtedy OK. Jak odświeżysz odśwież jeszcze przeglądarkę (CTRL + R).
Konfigurację MODa masz w Panelu administratora w zakładce MODUŁY (Jeśli korzystasz z tłumaczenia phpBB.pl), albo .MODY.
W każdym bądź razie jest to ostatnia zakładka.

szczunek

Post autor: szczunek » 30 czerwca 2012, 10:48

mam taki bug. jak go naprawić niema paska przewjania?? to jest na stronie głównej

Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2012, 11:44 przez Aviator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden temat, jeden problem. Załóż nowy temat dokładnie opisując problem.

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”