[Edytor postów] Dodanie przycisków i funkcji do edytora

Pomoc w przypadku kłopotów z modyfikacjami: instalacją, konfiguracją, błędami. Zakładając nowy temat pamiętaj o odpowiednim prefiksie!
Regulamin forum
Na tym forum wymagane jest stosowanie prefiksów w tytułach tematów. Prefiks tematu musi składać się nazwy modyfikacji, której dotyczy problem. Dla modyfikacji phpBB Gallery poprawna nazwa tematu to przykładowo [phpBB Gallery] Problem z wgrywaniem zdjęć. Tematy niespełniające wymogu będą przenoszone do kosza.
Ferdzio

[Edytor postów] Dodanie przycisków i funkcji do edytora

Post autor: Ferdzio » 21 lipca 2013, 16:21

Do forum phpbb 3.0.11PL (testowane na lokalnym komputerze i XAMPie) zainstalowałem poprzez AutoMOD-a dodatek Advanced BBCode Box 3 (mssti_abbc3.zip).
Wszystko śmiga jak trzeba jednak brakuje mi pewnej funkcjonalności. Chciałbym dodać do edytora przyciski, które by generowały w treści posta niektóre symbole (z tabeli symboli) takie jak greckie litery: alfa, beta, gamma i pewne inne symbole np. symbole strzałek. W jaki sposób można byłoby dodać te dodatkowe elementy do edytora?

(potrzebuje takiej funkcjonalności, ponieważ większość użytkowników mojego forum chcąc użyć w treści posta znaczku "alfa" woli użyć pojedynczego przycisku, niż generować to przez: [font=Symbol]a[/font])

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: [Edytor postów] Dodanie przycisków i funkcji do edytora

Post autor: jaroslw » 22 lipca 2013, 10:45

Dla phpBB2 była taka modyfikacja, dla phpBB3 niestety nie widzę. Nie jest to jednak nic straconego. Możesz sobie przygotować samemu taką tablicę przycisków, dzięki własnym przyciskom BBCode. W panelu administracji -> PUBLIKOWANIE -> Znaczniki BBCode. Przykład:

Kod: Zaznacz cały

[alpha][/alpha]
Ustawienia znacznika BBCode:
Dodaj/zmień znacznik BBCode:

[alpha][/alpha]
Zamiennik HTML: Wyświetlaj w oknie odpowiedzi: Tak
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 22 lipca 2013, 11:34

@up, jemu nie o to chodziło a rzeczywisty sposób uzyskania takich znaków w jednym tagu musiałby wykorzystywać javascript i w tablicy asocjacyjnej wyszukiwać odpowiednik.
Uwaga! pomoc poza forum jest odpłatna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomogłem? Podziękuj, dając like: https://www.facebook.com/webdeveloperbielu
=====================
Kodowanie styli, modowanie phpbb3 oraz innych skryptów: Webdeveloper Bielu

Ferdzio

Post autor: Ferdzio » 22 lipca 2013, 14:58

medeish napisał:
Dla phpBB2 była taka modyfikacja, dla phpBB3 niestety nie widzę. Nie jest to jednak nic straconego. Możesz sobie przygotować samemu taką tablicę przycisków, dzięki własnym przyciskom BBCode. W panelu administracji -> PUBLIKOWANIE -> Znaczniki BBCode.

To już obczaiłem. Niestety, nie potrafię w żaden sposób dodać ikony do tak utworzonego przycisku. Próbowałem nawet z pewnym modem (CUSTOM_BBCODE_IMAGE_POSTING_BUTTONS_V0.0.2), który dodaje do edytora znaczników BBCode możliwość przypisania ikony ale też nie działa.
Tę opcję wykorzystam w ostateczności, jeżeli nie uda mi się osiągnąć zamierzonego celu. A moim celem jest właśnie to co napisał Bielu:
@up, jemu nie o to chodziło a rzeczywisty sposób uzyskania takich znaków w jednym tagu musiałby wykorzystywać javascript i w tablicy asocjacyjnej wyszukiwać odpowiednik.
Właśnie o takie coś mi chodzi (i żeby jeszcze na przycisku była ikonka).

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 22 lipca 2013, 20:33

mógłbym to napisać ale za dużo z tym zabawy;). bo to jest cały alfabet grecki do przepisania + ogarnięcie kodu javascript który by tworzył odpowiednią zawartość <span>
=====================

Ferdzio

Post autor: Ferdzio » 22 lipca 2013, 23:15

Bielu po co od razu cały alfabet. Wystarczyłby przykład dla literki alfa, a ja się szybko uczę. Ty byś sobie przypomniał przy okazji javascript, a ja bym się nauczył jak to zrobić (ogarniam języki kompilowalne C/C++, delphi więc z rozumieniem kodu nie będę miał problemu, nie musisz pisać komentarzy).
Zobacz, same pozytywy w tym widzę :)

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 23 lipca 2013, 00:04

tak nas szybko:
kod bbcode:
[symbols]{SIMPLETEXT}[/symbols]
zamiennik html

<span id="symbols{SIMPLETEXT}"></span>
<script>
var symbol{SIMPLETEXT}='{SIMPLETEXT}';
var allsymbol{SIMPLETEXT}= new Array();
allsymbol{SIMPLETEXT}['a']= '&#945;';
allsymbol{SIMPLETEXT}['A']= '&#913;';
document.getElementById("symbols"+symbol{SIMPLETEXT}).innerHTML=allsymbol{SIMPLETEXT}['{SIMPLETEXT}'];
</script>
=====================

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”