[Advertisement Managament 1.0.12] Problem z instalacją

Pomoc w przypadku kłopotów z modyfikacjami: instalacją, konfiguracją, błędami. Zakładając nowy temat pamiętaj o odpowiednim prefiksie!
Regulamin forum
Na tym forum wymagane jest stosowanie prefiksów w tytułach tematów. Prefiks tematu musi składać się nazwy modyfikacji, której dotyczy problem. Dla modyfikacji phpBB Gallery poprawna nazwa tematu to przykładowo [phpBB Gallery] Problem z wgrywaniem zdjęć. Tematy niespełniające wymogu będą przenoszone do kosza.
Wojtek.M

[Advertisement Managament 1.0.12] Problem z instalacją

Post autor: Wojtek.M » 26 lutego 2013, 22:21

Instalacja powiodła się (przynajmniej nie było żadnych zgłoszonych problemów), pliki pozmieniane wszyściutko zrobione jak w instalacji jednak nie działa.
Po pierwsze nie mogę w ogóle zarejestrować moda w PA (nie ma w ogóle takiego moda na liście dostępnych: acp_ads).
Po drugie styl, w którym pozmieniałem pliki zgodnie z instrukcją wywala się z błędem: nie ma pliku ads/ads.js. Faktycznie takiego pliku nie ma. Nie ma go również w zestawie instalacyjnym. Jest ads_js.php. Nie wiem teraz czy w includzie jest błąd i chodzi o ten plik czy mi czegoś brakuje?

Znalazłem już wcześniej podobny problem na tym forum, ale wątek zamknięty a odpowiedzi na taki problem nie było.

Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Re: [Advertisement Managament 1.0.12] Problem z instalacją

Post autor: @Marcin » 27 lutego 2013, 09:18

Wojtek.M pisze:Instalacja powiodła się (przynajmniej nie było żadnych zgłoszonych problemów)
Instalowałeś AutoMOD'em?
Wojtek.M pisze:Po pierwsze nie mogę w ogóle zarejestrować moda w PA
A instalowałeś go poprzez: www.adresforum.pl/ads/database.php ?
Wojtek.M pisze:Po drugie styl, w którym pozmieniałem pliki zgodnie z instrukcją wywala się z błędem: nie ma pliku ads/ads.js
To wrzuć pliki do swojego stylu.
Wojtek.M pisze:Faktycznie takiego pliku nie ma. Nie ma go również w zestawie instalacyjnym
Jest,
root/styles/prosilver/template

Nie wykonałeś instrukcji do końca.
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 27 lutego 2013, 10:05

Nie instalowałem przez AutoModa.
Uruchomiłem skrypt ads/database.php. Wyświetliła się stron forum ze stylu prosilver i z napisem informującym o tym, że forum jest w trakcie modyfikacji. Po sporym czasie nic się nie zmieniło. Nie pojawił się żaden inny komunikat. Być może skrypt nie zakończył się prawidłowo, ale nie było o tym żadnego komunikatu.
Jeżeli skrypt nie zakończył się lub zakończył się nieprawidłowo, to czy mogę od razu spróbować go uruchomić go powtórnie czy lepiej najpierw odtworzyć bazę sprzed modyfikacji?

Wykonałem WSZYSTKIE instrukcje, wszystkie kroki, jakie były opisane w pliku XML. Nie było tam mowy o tym, że jakieś pliki trzeba dodatkowo przekopiować ze stylu do ads/

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 27 lutego 2013, 15:27

Wojtek.M pisze:Uruchomiłem skrypt ads/database.php. Wyświetliła się stron forum ze stylu prosilver i z napisem informującym o tym, że forum jest w trakcie modyfikacji. Po sporym czasie nic się nie zmieniło. Nie pojawił się żaden inny komunikat. Być może skrypt nie zakończył się prawidłowo, ale nie było o tym żadnego komunikatu.
Powinno pojawić się takie okno: Obrazek
Masz tam od razu zaznaczone "Instaluj" klikasz tylko "Wyślij" i mod sam się instaluje, trwa to parę sekund.
Wojtek.M pisze:Nie było tam mowy o tym, że jakieś pliki trzeba dodatkowo przekopiować ze stylu do ads/
Jest, krok pierwszy:
Copy: root/*.*
To: *.*

i pliki kopiują się do stylu prosilver i subsilver2, jeżeli masz inną nazwę stylu to zmieniasz z prosilver na swoją - chyba że styl jest oparty na subsilver2 to w tedy zmieniasz z subsilver2 na swoją nazwę
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 28 lutego 2013, 00:20

Moja wielka wina.
Usnąłem wszystko, co było kopiowane na serwer, uruchomiłem instalację. Włączyłem informowanie o wszystkich krokaach. Okazało się że tabele były już w bazie założone i to wyskoczyło na błędach, ale pozostałe czynności przeszły pozytywnie. W dzienniku administracyjnym zanotowano, ze moduł został dodany. Jednak nie mogę go zarejestrować w system->zarządzaniemodułami-> panel administracji. Gdy dodaję modół to ten - acp_ads nie jest wyświetlany. (acp_advertisement_managament również nie). I druga rzecz: nadal nie może zainkludowac pliku ads.js mimo, że plik w podanej ścieżce istnieje i nie jest pusty.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 28 lutego 2013, 08:20

Wojtek.M pisze:I druga rzecz: nadal nie może zainkludowac pliku ads.js mimo, że plik w podanej ścieżce istnieje i nie jest pusty.
mówisz o dodaniu <!-- INCLUDE ads/ads.js --> do overall_header.html ?
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 28 lutego 2013, 11:09

Dokładnie.
Dodaję ten include w miejscu zgodnym z instrukcją (czyli przez head) i strona nie wyświetla się informując o błedzie

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 28 lutego 2013, 11:17

Skąd taki pomysł że coś ma się wyświetlić? Nic tam się nie ma wyświetlać, to skrypt do zliczania wyświetleń albo kliknięć w daną reklamę (nie pamiętam dokładnie)
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 01 marca 2013, 13:10

Może nie dość wyraźnie napisałem: po wprowadzeniu includa nie wyświetla się strona (główna) forum. Po usunięciu includa - działa OK.
Tak czy inaczej: skoro include zawiera odnośnik do skryptu zliczającego kliknięcia to i tak nadal powstaje pytanie dlaczego nie mam możliwości obsługi tego moda w PA? Czy powinienem coś jeszcze sprawdzić? Zrobić? Podkreślam, że informacja o dodaniu modułu pojawiła sie dzienniku administracyjnym:
Dodano moduł
» ACP_ADVERTISEMENT_MANAGEMENT
A może ja coś źle robię/ rozumiem: wchodzę do PA -> system -> Zarządzanie modułami -> panel Administracyjny.
Wybieram dodaj moduł, określam rodzica (ogólne) określam typ modułu (moduł) i w miejscu na wybór modułu (wybierz moduł) nie ma możliwości wybrania acp_ads (plik oczywiście jest na serwerze).

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 03 marca 2013, 08:53

Wojtek.M pisze:Po usunięciu includa - działa OK.
... Czy powinienem coś jeszcze sprawdzić? Zrobić?
Tak, sprawdź czy poprawnie zainstalowałeś modyfikację.

Co do PA. Możesz modyfikację dodać do zakładki MODUŁY lub tak jak ja do zakładki OGÓLNE -> Konfiguracja Forum -> Zarządzanie reklamą
Czyli: wchodzisz do zakładki SYSTEM -> Zarządzanie modułami -> Panel Administratora
następnie wybierasz: Ogólne -> Konfiguracja forum - w prawym dolnym rogu szukasz modułu: Zarządzanie reklamą i klikasz "Dodaj moduł" - pojawi się on na liście, klikasz "Odblokuj" i to wszystko
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 04 marca 2013, 09:56

@Marcin pisze:
Wojtek.M pisze:Po usunięciu includa - działa OK.
... Czy powinienem coś jeszcze sprawdzić? Zrobić?
Tak, sprawdź czy poprawnie zainstalowałeś modyfikację.
Gdzie i w jaki sposób moge to zrobić?
@Marcin pisze:Co do PA. Możesz modyfikację dodać do zakładki MODUŁY lub tak jak ja do zakładki OGÓLNE -> Konfiguracja Forum -> Zarządzanie reklamą
Czyli: wchodzisz do zakładki SYSTEM -> Zarządzanie modułami -> Panel Administratora
następnie wybierasz: Ogólne -> Konfiguracja forum - w prawym dolnym rogu szukasz modułu: Zarządzanie reklamą i klikasz "Dodaj moduł" - pojawi się on na liście, klikasz "Odblokuj" i to wszystko
Problem w tym, że na liście modułów nie ma "Zarządzanie reklamą". Gdybym go mógł znaleźć to pewnie w ogóle nie zawracałbym tutaj głowy.
Inaczej: gdzie fizycznie powinien się znajdować plik modułu acp_ads.php? Czy powinien mieć jakieś szczególne nadane uprawnienia? Może w tym jest problem?

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 04 marca 2013, 10:50

Zawsze możesz w załączniku wstawić ten plik to go sprawdzimy jak wykonałeś w nim edycje.

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 04 marca 2013, 11:27

OK wieczorem wstawię. W tej chwili nie mam dostępu do samego serwera. Pytanie tylko który plik? Czy może wszystkie, które poddałem modyfikacji?

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: @Marcin » 04 marca 2013, 19:52

podeślij wszystkie które edytowałeś
Wsparcie phpBB PL !!

Wojtek.M

Post autor: Wojtek.M » 25 marca 2013, 22:42

Przepraszam, że się długo nie odzywałem. próbowałem samodzielnie rozwiązać problem. W załączeniu przekazuje paczkę zmienionych plików, ze zmianami, jakie były w instrukcji instalacji.
Sprawdziłem w bazie: W tablicy PHPBB_MODULES jest wpis o module ACP_ADVERTISEMENT_MANAGEMENT.
Są wykreowane tablice PHPBB_ADS_*
Są umieszczone pliki zgodnie z instrukcją w katalogu ze skryptami obsługującymi forum.
Jednak gdy wchodzę w PA->System->Panel Administracyjny i próbuje dodać moduł to nie widzę modułu acp_ads ani żadnego innego wskazującego na niego.
Wygląda mi to na brak jakiegoś wpisu w tablicach konfiguracyjnych. Tylko jakich?
ADS.zip
(42.21 KiB) Pobrany 560 razy

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”