Problem przy instalacji MCHAT

Pomoc w przypadku kłopotów z modyfikacjami: instalacją, konfiguracją, błędami. Zakładając nowy temat pamiętaj o odpowiednim prefiksie!
Regulamin forum
Na tym forum wymagane jest stosowanie prefiksów w tytułach tematów. Prefiks tematu musi składać się nazwy modyfikacji, której dotyczy problem. Dla modyfikacji phpBB Gallery poprawna nazwa tematu to przykładowo [phpBB Gallery] Problem z wgrywaniem zdjęć. Tematy niespełniające wymogu będą przenoszone do kosza.
radix_s

Problem przy instalacji MCHAT

Post autor: radix_s » 26 lipca 2012, 15:14

Witam,

jestem nowym użytkownikiem PHPBB3 i nie potrafię poradzić sobie z następującym problemem.
Mianowicie zainstalowałem mchat na swoim forum (PHPBB 3.0.10 PL; themplatka REDS funkcjonująca na prosilver; Baza danych: PostgreSQL 8.4.4 on x86_64-redhat-linux-gnu, compiled by GCC gcc (GCC) 4.1.2 20080704 (Red Hat 4.1.2-46), 64-bit). Sama instalacja zdaje się, że zakończyła się sukcesem, ale gdy w PA chcę wejść z zakładkę MODUŁY wyskakuje mi coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Błąd ogólny
SQL ERROR [ postgres ]

ERROR: relation "mchat_config_table" does not exist LINE 1: SELECT * FROM MCHAT_CONFIG_TABLE ^ []

SQL

SELECT * FROM MCHAT_CONFIG_TABLE

BACKTRACE

FILE: [ROOT]/includes/db/postgres.php
LINE: 211
CALL: dbal->sql_error()

FILE: [ROOT]/includes/acp/acp_mchat.php
LINE: 159
CALL: dbal_postgres->sql_query()

FILE: [ROOT]/includes/acp/acp_mchat.php
LINE: 36
CALL: acp_mchat->configuration()

FILE: [ROOT]/includes/functions_module.php
LINE: 507
CALL: acp_mchat->main()

FILE: [ROOT]/adm/index.php
LINE: 74
CALL: p_master->load_active()
czy dobrze kombinuję myśląc, że czegoś zabrakło przy instalacji i nie zostało dodane do bazy danych?
Będę wdzięczny za pomoc w nakierowaniu na rozwiązanie problemu :)

Podobne rzeczy działy się wcześniej gdy chciałem zainstalować moda Announcements, ale dałem za wygraną bo nie był mi aż tak potrzebny. Tym razem muszę przysiąść.

Sammael

Re: Problem przy instalacji MCHAT

Post autor: Sammael » 26 lipca 2012, 15:35

A uruchomiłeś instalator modyfikacji?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 26 lipca 2012, 15:35

Nie uruchomiłeś dołączonego instalatora ;) Na samym dole instrukcji instalacji jest jeszcze jedno polecenie. Uruchom w przeglądarce skrypt http://example.com/mchat_install.php
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Sammael

Post autor: Sammael » 26 lipca 2012, 15:36

Byłem szybszy ;), ale ty dokładniejszy.

radix_s

Post autor: radix_s » 27 lipca 2012, 07:32

zainstalowałem mchat na swoim forum
Tak uruchomiłem instalator. Status instalacji - same SUKCESY. To samo miałem z ogłoszeniami - zainstalowały się niby poprawnie ale nie chciałby działać :cry:

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 27 lipca 2012, 08:53

Załóż baze MySQL, zainstaluj na niej testowe forum i sprawdź działanie w/w modyfikacji.

radix_s

Post autor: radix_s » 27 lipca 2012, 09:02

Dobra...

dla osób poszukujących rozwiązania tego problemu (o ile ktoś taki zdolny się znajdzie oprócz mnie) - przeczytajcie plik install.xml i zróbcie krok po kroku to co tam podają.

dla reszty odwiedzających... TAK - nie przeczytałem tego pliku. Można się śmiać. Głośno nawet.
Postąpiłem jak każdy zadufany w swoich super umiejętnościach technicznych polak - wywaliłem instrukcję i zacząłem sam grzebać. Odpaliłem instalator mchat_install i sądziłem, że to wszystko.

W każdym razie sporo się nauczyłem rozgryzając problem. Dzięki wszystkim, szczególnie weeb'owi - nakierował mnie mentalnie na to co robię źle ;)

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”