Pomoc w instalacji portalu + parę pytań

Pomoc w przypadku kłopotów z modyfikacjami: instalacją, konfiguracją, błędami. Zakładając nowy temat pamiętaj o odpowiednim prefiksie!
Regulamin forum
Na tym forum wymagane jest stosowanie prefiksów w tytułach tematów. Prefiks tematu musi składać się nazwy modyfikacji, której dotyczy problem. Dla modyfikacji phpBB Gallery poprawna nazwa tematu to przykładowo [phpBB Gallery] Problem z wgrywaniem zdjęć. Tematy niespełniające wymogu będą przenoszone do kosza.
Awatar użytkownika
Sccubia Polacco
Zasłużony
Kontakt:

Pomoc w instalacji portalu + parę pytań

Post autor: Sccubia Polacco » 26 czerwca 2008, 08:34

Witam,
nigdzie nie widzę jakiegoś rzetelnego poradnika w jaki sposób poprawnie i bez strachu popełnić instalacje portalu na phpbb3 więc oto i jestem zmuszony tu napisać. Jeśli pomyliłem działy przepraszam, proszę przenieść ;)

Otoż, będzie to mój pierwszy raz ;) Ściągnąłem paczkę z phpbb.pl, po chwili domyśliłem się że zawartość folderu root wrzucam do katalogu z forum, a nie do pustego public_html na innej stronie :E

Jest instrukcja załączona, czytać umiem ale trochu się boję, nie chce uszkodzić forum ^^"
No i bardzo ważne pytanie, forum mam pod adresem adresforum.pl, pliki portalu dogrywam do tego samego katalogu co pliki forum, i tu moje pytanie, ale to może być trochę poza konkursem - w jaki sposób mam ustawić aby portal był pod adresem adresforum.pl a forum zaś pod adresforum.pl/forum bo katalogami tego nie zrobię, pewnie trzeba się będzie w jakieś przekierowania bawić. Ktoś może mi pomóc z tym? ^^'

Wszelka pomoc w wykonaniu tej instalacji mile widziana :)

pozdrawiam.

Mynikal

Re: Pomoc w instalacji portalu + parę pytań

Post autor: Mynikal » 26 czerwca 2008, 08:45

Zrób nowy folder i wgraj go na strone pod nazwa forum. Wgraj do folderu forum pliki phpbb3. A pliku menu.html czy tam index.php piszed <a href="forum/index.php">Forum</a>

Awatar użytkownika
Sccubia Polacco
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Sccubia Polacco » 26 czerwca 2008, 09:01

Mynikal pisze:Zrób nowy folder i wgraj go na strone pod nazwa forum. Wgraj do folderu forum pliki phpbb3.
Czyli mogę przenieść wszytki pliki do nowego folderu, bez żadnych obaw?

A pliku menu.html czy tam index.php piszed <a href="forum/index.php">Forum</a>
EE..? Nie rozumiem.

Mynikal

Post autor: Mynikal » 26 czerwca 2008, 09:59

tak możesz przenieś :) a w pliku gdzie masz menu tzn na swojej stronie robisz odnośnik do forum :)

Awatar użytkownika
Sccubia Polacco
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Sccubia Polacco » 26 czerwca 2008, 10:13

Ktoś zna może jakieś fora na phpbb3 ze zintegrowanym portalem? Chciałbym zobaczyć mniej więcej jak to wygląda w praktyce.

Aha, i jak ze stylami do tego? Jest jakiś większy wybór czy tylko przeróbki prosilvera?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 26 czerwca 2008, 10:30

Co to za problem zainstalować modyfikację, której instrukcja jest w formacie MODX. Przecież ona jest nawet po polsku. Więcej informacji w artykule: http://www.phpbb.pl/artykuly-k15/43/.
Dla bezpieczeństwa, przed modyfikowaniem plików itd. wykonaj kopię bazy danych i plików.

Awatar użytkownika
Sccubia Polacco
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Sccubia Polacco » 26 czerwca 2008, 10:56

Wróce jeszcze do pytania rozdzieleniem portalu i forum jeśli chodzi o adresy, jakie pliki portalu mam zostawić w katalogu adresforum.pl aby pod tym adresem portal faktycznie funkcjonował?
Może nie wyraziłem się jasno, chodzi mi o to, że, po zmodyfikowaniu już plików zanim uruchomię install_portal.php mam przenieść pliki forum do katalogu adresforum.pl/forum? Czy rozdzielać to po instalacji portalu?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 26 czerwca 2008, 11:02

W jakim folderze instalowałeś phpBB3? Jeżeli instalujesz ten portal to pliki portalu wgrywasz tam gdzie pliki phpBB3.

Awatar użytkownika
Sccubia Polacco
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Sccubia Polacco » 26 czerwca 2008, 11:09

w root/

Tak, instaluję ten portal który zalinkowałeś. Rozumiem, że wgrywam te pliki w to samo miejsce, ale co potem? Jak podzielić zawartość katalogu root/ (bo tam będzie portal i jego składniki jak się domyślam, zaś forum w root/forum. ) już po zakończone instalacji portalu ?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 26 czerwca 2008, 11:11

W instrukcji instalacji moda jest wszystko dokładnie opisane do jakiej konkretnie lokalizacji masz przenieś pliki portalu.

Awatar użytkownika
Sccubia Polacco
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Sccubia Polacco » 26 czerwca 2008, 11:17

Okej, rozumiem. Raz jeszcze zapytam o style, bo widzę że nikt się nie ustosunkował ;>
A znaleźć coś mogę. Są jakieś gdzieś? :)

Daro, widzę, że jesteś w temacie, więc zapytam znów. Jak ma wyglądąć zawartość folderów po zainstalowaniu portalu? Nie ma o tym mowy w poradniku w ogóle.
Co ma być w root'cie a co w adresforum.pl/forum, no wybacz ale nic z tego nie rozumiem, jestem początkujący.
Ja widzę to tak:
root:
Obrazek
To w sumie dopiero paczka instalacyjna, ale wiesz wiemy o co mi chodzi :)
root/forum:
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=0_2.jpg

Nie mogę na tym forum pozwolić sobie na eksperymenty, jak co zchrzanię mam weekend z głowy.. dlatego pyta i pytam.

NO i, jaki plik zawartości roota zedytować aby miał on odnośnik do forum? a konkretnie do pliku forum/index.php

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 26 czerwca 2008, 12:44

Jeszcze raz powtarzam: robisz tak jak pisze w instrukcji i nic więcej, nic mniej. Jak się boisz, że popsujesz to popróbuj sobie na innym forum.

Awatar użytkownika
Sccubia Polacco
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Sccubia Polacco » 26 czerwca 2008, 13:10

Heh.. w instrukcji nie ma słowa o rzeczach o jakie pytam: czyli jak rozmieścić katalogi żeby portal był pod adresforum.pl a forum pod adresforum.pl/forum
no ale ok.. znasz się lepiej.

A teraz co innego, modyfikowałem pliki wg, instrukcji: includes/functions.php i adm/index.php, modyfikacja każdego z nich uśmiercała forum. Czy to może dlatego że po ich zmodyfikowaniu trzeba od razu wykonać instalację portalu? Czy może znowu jakaś niezgodność ze style.. :|

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 26 czerwca 2008, 13:52

Heh.. w instrukcji nie ma słowa o rzeczach o jakie pytam: czyli jak rozmieścić katalogi żeby portal był pod adresforum.pl a forum pod adresforum.pl/forum
no ale ok.. znasz się lepiej.
Ta modyfikacja nie oferuje takiej możliwości.

Awatar użytkownika
Sccubia Polacco
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Sccubia Polacco » 26 czerwca 2008, 14:58

Hmm, a nie mógł mi nikt tego powiedzieć wcześniej? :> Bo ja myślałem... no nieważne już.

Czyli podsumowując, instaluje portal, mam stronę główną a forum jest p[o prostu pod jednym, z linków np. w nagłówku?
Naprawdę, czy nie dało się tego jakoś po ludzku wytłumaczyć tylko bawić się w kotka i myszkę?

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”