Składnia IF a wartość pola profilu

Dyskusje na temat modyfikowania i tworzenia stylów do phpBB 3.0.x oraz spraw związanych z szablonami, motywami i zestawami obrazków.
Awatar użytkownika
Hiro

Składnia IF a wartość pola profilu

Post autor: Hiro » 13 lutego 2013, 10:20

Witam,
Może ktoś z forumowiczów jest obeznany w tym temacie - otóż chcę wykorzystać składnię IF w szablonie do wyświetlania określonego tekstu, zależnie od wartości pola profilu.
Próbowałem rozmaitych konfiguracji, najsensowniejsza (moim zdaniem):
<!-- IF postrow.PROFILE_ULUBIONYKOLOR_VALUE == "czerwony" -->Ulubiony kolor użytkownika to czerwony<!-- ENDIF -->
Niestety żadna z moich prób nie okazała się skuteczna. Mogę liczyć na pomoc kogoś, kto wie, jak za pomocą instrukcji warunkowych szablonu stworzyć taki właśnie niby-skrypt?

Pozdrawiam i dzięki za przeczytanie

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Składnia IF a wartość pola profilu

Post autor: jaroslw » 13 lutego 2013, 12:15

Spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

<!-- IF postrow.PROFILE_ULUBIONYKOLOR_VALUE eq 'czerwony' -->Ulubiony kolor użytkownika to czerwony<!-- ENDIF -->
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Awatar użytkownika
Hiro

Post autor: Hiro » 15 lutego 2013, 14:59

Niestety, takie polecenie również nie przynosi rezultatu. O co chodzi? :|

Btw. W plikach szablonu można znaleźć następujący fragment kodu:

<!-- IF postrow.S_PROFILE_FIELD1 -->
						<!-- Use a construct like this to include admin defined profile fields. Replace FIELD1 with the name of your field. -->
						<br /><b>{postrow.PROFILE_FIELD1_NAME}:</b> {postrow.PROFILE_FIELD1_VALUE}
					<!-- ENDIF -->
Może mi ktoś wyjaśnić, do czego służą admin defined profile fields? ;)

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 15 lutego 2013, 15:32

W panelu administracji możesz sobie zdefiniować dodatkowe pola profilu (karta Użytkownicy i grupy, opcja Dodatkowe pola profilu.

Czym w takim razie jest u Ciebie postrow.PROFILE_ULUBIONYKOLOR_VALUE? Skąd mają być pobierane te wartości? Pokaż też najlepiej cały plik, w którym to umieszczasz. Może też nie działać, jeśli umieściłeś ten kod poza pętlą postrow.

Awatar użytkownika
Hiro

Post autor: Hiro » 15 lutego 2013, 18:34

Tak, wiem o tym, ale oprócz wrzuconej przeze mnie pętli jest jeszcze custom_fields, myślałem że to ona definiuje wyświetlanie dodatkowych pól profilu. Cóż, może chodzi o pola ukryte.

postrow.PROFILE_ULUBIONYKOLOR_VALUE powinno zawierać wartość pola ULUBIONYKOLOR. Analogicznie, w pętli custom_fields zmienna postrow.custom_fields.PROFILE_FIELD_VALUE zawiera wartość pola profilu które jest definiowane podanym przez Ciebie sposobem - wywnioskowałem więc, że taki sposób ustalenia zmiennej zawartości ULUBIONYKOLOR będzie poprawny.

Próbowałem wstawić w viewtopic_body.html w sekcjach:

<!-- IF postrow.S_PROFILE_FIELD1 -->
...
<!-- ENDIF -->
oraz

<!-- BEGIN custom_fields -->
...
<!-- END custom_fields -->
Jeśli ktoś jest zainteresowany, znalazłem ciekawy anglojęzyczny tutorial na podobny temat - link. Na razie zmagam się z osiągnięciem celu :)

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 18 lutego 2013, 15:19

Możesz wyświetlić dodatkowe pola na dwa sposoby:
1. Pętla custom_fields wyświetli Ci wszystkie dodane pola i wartości.
2. Wyświetlanie pojedynczego pola, którego wygląd możesz sobie sformatować. U siebie korzystam z takiej linii:

<!-- IF postrow.S_PROFILE_USER_GENDER --><li><strong>{postrow.PROFILE_USER_GENDER_NAME}:</strong> {postrow.PROFILE_USER_GENDER_VALUE}</li><!-- ENDIF -->
wyświetlanych na liście z informacjami o profilu (obok posta).

Zablokowany

Wróć do „Pomoc”