Automatyczny login do forum

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
adams

Automatyczny login do forum

Post autor: adams » 29 lipca 2008, 10:53

Hej!

Chcialbym, aby uzytkownicy mojej witryny nie musieli sie dwa razy logowac do forum. Poza tym nie chce miec opcji logowania na stronie forum i rejestrowania sie do bazy forum.

Chcialbym, aby uzytkownicy mojej podstawowej bazy mogli automatycznie sie logowac do forum, bez koniecznosci tworzenia usera i hasla, tak jak to jest konieczne w przypadku forum.

Czy moze juz macie jakies doswiadczenia w tej kwestii?

Adam

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Re: Automatyczny login do forum

Post autor: daroPL » 29 lipca 2008, 10:59

Chodzi Ci o zintegrowanie strony z forum poprzez złączenie bazy użytkowników rejestrujących się na stronie i na forum?

adams

Post autor: adams » 30 lipca 2008, 11:21

Ta, wlasnie, dokladnie tak ;(

george

Post autor: george » 07 października 2008, 00:17

Witam,
To ja chciałbym powtórzyć i rozbudować pytanie. Poszukałem trochę po necie (np. http://area51.phpbb.com/phpBB/viewtopic.php?f=4&t=28456), ponieważ również chciałbym zintegrować bazę i logowanie /wylogowywanie z mojego serwisu z forum, które niedawno zostało do niego podłączone. Na razie sytuacja wygląda tak:
  1. Mój serwis przerobiłem tak, że logowanie opiera na ciasteczkach (bez sesji, ponieważ wydawało mi się, że to one powodują problem, ponieważ kolidują w jakiś sposób z sesjami phpbb3)
  2. Przy logowaniu z wykorzystaniem mojego formularza logowania stosuję następujący fragment kodu, który loguje użytkownika również do phpbb3:

Kod: Zaznacz cały

include($phpbb_root_path . 'common.' . $phpEx);
    	  $user->session_begin();
    	  $auth->login($userInfo->login, $userInfo->password);
    	  $auth->acl($user->data);
    	  $user->setup();

3. Przy wylogowywaniu na początku korzystałem z kodu:

Kod: Zaznacz cały

include($phpbb_root_path . 'common.' . $phpEx);
    	  $user->session_begin();
    	  $auth->acl($user->data);
    	  $user->setup();
    	  $user->session_kill();

ale ponieważ miałem problemy, to próbowałem sam usuwać ciasteczka phpbb i aktualizować odpowiednie tabele (_sessions i _users), co generalnie rzecz biorąc nie pomagało.
Problem, na który napotykam jest następujący. Logowanie odbywa się skutecznie i przenosi na stronę główną serwisu (nie forum), ale w tabeli _sessions pojawia się już jeden wpis z jego user_id. Użytkownik klika w zakładkę forum i jest przeniesiony na stronę forum, gdzie jest zalogowany (yeah 8) ). Niestety okazuje się, że zaowocowało to powstaniem drugiego (sic!) wpisu w tabeli _sessions. Od tego momentu każde wyjście z podstron forum do serwisu głównego i powrót zaowocuje kolejnym wpisem w tabeli _sessions. Stąd gdy w końcu zadowolony użytkownik kliknie w 'wyloguj', wówczas skutecznie wyloguje się ze strony głównej, ale w forum zniknie tylko ostatni wpis z tabeli _sessions, więc na forum będzie nadal zalogowany :evil: .
Generalnie patrząc na inne fora wygląda na to, że te fragmenty kodu, które wstawiłem do mojego mechanizmu powinny zadziałać. Ponieważ nie działają, więc pewnie coś się dzieje za dużo. Trochę mi już brakuje pomysłów, więc proszę zadajcie mi jakieś pytania precyzujące mój problem, albo podrzućcie jakąś podpowiedź, która naprowadzi mnie na rozwiązanie.

Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 07 października 2008, 15:16

george

Post autor: george » 07 października 2008, 18:05

Wygląda obiecująco :)
Dzięki wielkie. Mam nadzieję, że pomoże.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”