Problem z Administratorem

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Matissen

Problem z Administratorem

Post autor: Matissen » 27 maja 2008, 12:21

Witam, posiadam wersje 3.0.1 PHPBB (forum po angielsku ). Po zainstalowaniu i skonfigurowaniu, moge pisac posty/odpowiadać na nie itp., jako zarejestrowany użytkownik, jednak nie mogę pisać postów jako administrator, nie moge edytowac postów będąć administratorem i/lub moderatorem. Generalnie rzecz ujmując jestem Administratorem Figurantem ( nowa funkcja w PHPBB, żartuje ), nic nie moge poza zarządzaniem z panelu Administratora.

W uprawnieniach lokalnych grupy mam:

Administrator - Pełny dostęp ( wszystkie fora )

Moderator (działa, ale brak edycji postów ) - Normalny dostęp + ankiety, był Pełny dostęp, ale zmieniłem, żeby sprawdzić czy pomoże

W uprawnieniach globalnych grupy mam:

Administrator - Wszystkie możliwości

Moderator - Wszystkie możliwości

Już sam nie wiem co robić. Jeśli ktoś wie, bede wdzieczny za pomoc.

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam,

Matissen

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Re: Problem z Administratorem

Post autor: daroPL » 27 maja 2008, 15:11

Podaj adres do forum jak nakazuje regulamin. Jeśli chodzi o problem to czy występuje on na koncie administratora, którego dane zostały utworzone podczas instalacji phpBB3?

Matissen

Post autor: Matissen » 27 maja 2008, 15:49

Przepraszam, RedEncyclopedia.com. Tak, problem występuje na koncie utworzonym podczas instalacji PHPBB.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 27 maja 2008, 15:53

Wejdź do PA -> FORA -> Zezwolenia grup w forach -> Wybierz grupę administratorzy -> Wszystkie fora i pomiedz jakie role przypisane ma ta grupa (w różnych kategoriach: zezwolenia użytkownika, zezwolenia moderacyjne itd. - wybierasz z listy rozwijanej)

Matissen

Post autor: Matissen » 27 maja 2008, 15:59

Wiec tak jak napisałes poszedłem i ... dla Administratora mam ustawione Pełny dostep do wszystkich for, a dla moderatora mam Brak zestawu ... To może być wina tego, ze nie moge pisać jako Admin ?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 27 maja 2008, 16:03

To tam gdzie jest napisane Pełny dostęp (zezwolenia forum) klinknij przy jakimś forum na Zaawansowane zezwolenia następnie zobacz co masz ustawione dla Może tworzyć nowe tematy i Może odpowiadać w tematach.

Matissen

Post autor: Matissen » 27 maja 2008, 16:39

Przy wszystkich forach mam ustawione wszystko na Tak ( mogę rzekomo pisać nowe posty, przyklejać, odpowiadać ) , ale tylko teoretycznie, bo praktycznie nic nie mogę.

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 27 maja 2008, 17:24

Sprawdź zezwolenia dla tego jednego konta (użytkownika, nie grupy!). Może tam masz coś zablokowane.

Matissen

Post autor: Matissen » 27 maja 2008, 17:34

Wszedłem w PA-> Uprawnienia -> Uprawnienia Globalne Uzytkownika -> Podałem login admina -> i mam w zakładce Pisanie postów tylko:

Może załączać pliki - Tak
Może zablokować cenzora słów - Tak
Może ściągać pliki - Tak
Może zapisywać kopie robocze - Tak
Może posiadać podpis - Tak

Pożniej zakładka Profil, Różne, Prywatne Wiadomości - wszystko na Tak. Ręce już mi opadają jak płetwy normalnie. Ech ..

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 27 maja 2008, 17:38

Utwórz nowe konto na forum i dołącz nim do grupy administratorów, sprawdź czy może po przyłączeniu pisać posty/tematy.

Matissen

Post autor: Matissen » 27 maja 2008, 18:19

O kurcze ! Działa :D Utworzyłem nowego uzytkownika, dodałem do administratorów, nadalem range site admin i mam wszystkie opcje w postach. Mogę pisać, odpowiadać, edytować, usuwać, zgłaszać itd. Dzięki wielkie za pomoc mistrzu. Mój problem został rozwiązany :D

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”