Zarządanie forami i problemy z phpBB3
-
darkfusion
Zarządanie forami i problemy z phpBB3
Witam
Jestem nowy i na początku pragnę wszystkich pozdrowić.
Mam problem z tworzeniem kategorii, do których przyporządkowane jest forum. Jak zauważyłem PHPBB3 posiada inny system zarządzania treścią niż w przypadku v2. Aby bliżej zobrazować Państwu mój problem; dodaję link do forum, które ma właśnie taką strukturę:
KATEGORIA <Counter-Strike 1.6>
-------------------------------------------------
FORUM <Problemy z konfiguracją gry>
FORUM <Problemy techniczne>
FORUM <Poszukuję>
FORUM <Serwery w Polsce>
Ja oczywiście robię forum o innej tematyce, lecz podaje to jako przykład. Link do tego forum to:
http://forum.cs16.pl/index.php?sid=3af1 ... 50ecc89e80
Bardzo proszę o pomoc.
Jestem nowy i na początku pragnę wszystkich pozdrowić.
Mam problem z tworzeniem kategorii, do których przyporządkowane jest forum. Jak zauważyłem PHPBB3 posiada inny system zarządzania treścią niż w przypadku v2. Aby bliżej zobrazować Państwu mój problem; dodaję link do forum, które ma właśnie taką strukturę:
KATEGORIA <Counter-Strike 1.6>
-------------------------------------------------
FORUM <Problemy z konfiguracją gry>
FORUM <Problemy techniczne>
FORUM <Poszukuję>
FORUM <Serwery w Polsce>
Ja oczywiście robię forum o innej tematyce, lecz podaje to jako przykład. Link do tego forum to:
http://forum.cs16.pl/index.php?sid=3af1 ... 50ecc89e80
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2007, 19:50 przez darkfusion, łącznie zmieniany 1 raz.
CPU: Intel C2D E6300 1.8GHz @2.6GHz GPU: Gigabyte GeForce 7600GS 256MB RAM 450/800MHz RAM: 4x1GB OCZ Platinum Rev.2 800MHz HDD: Seagate 250GB 16MB CACHE SPU: Topower TOP-420 P7 U12
Zapraszam również na moje forum: www.indianie.info
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.
-
darkfusion
jak to dokładniej ??
tworzysz sobie najpierw kategorie a potem do niej podpinasz już normalne fora. ewentualnie następny poziom to tak zwane sub-fora
tworzysz sobie najpierw kategorie a potem do niej podpinasz już normalne fora. ewentualnie następny poziom to tak zwane sub-fora
-
darkfusion
Oki, zaczynam już to rozumieć. Czyli forum jest w strukturze phpBB3 obiektem podrzędnym dla kategorii (czyli jest wyświetlane pod daną kategorią), np.:
<KATEGORIA1>
--------------------------------------
<FORUM1>
<FORUM2>
<FORUM3>
<KATEGORIA2>
<FORUM1>
<FORUM2>
<FORUM3>
<KATEGORIA1>
<FORUM1>
<FORUM2>
<FORUM3>
<KATEGORIA2>
<FORUM1>
<FORUM2>
<FORUM3>
CPU: Intel C2D E6300 1.8GHz @2.6GHz GPU: Gigabyte GeForce 7600GS 256MB RAM 450/800MHz RAM: 4x1GB OCZ Platinum Rev.2 800MHz HDD: Seagate 250GB 16MB CACHE SPU: Topower TOP-420 P7 U12
tak
przecież tak samo wyglądało to na 2.x
przecież tak samo wyglądało to na 2.x
-
darkfusion
Być może bardzo podobny skrypt, lecz różni się właśnie zarządzaniem treścią na forum, tj. tworzenie działów i forów. W phpBB2 łatwiej było mi tworzyć i zarządzać forami.
Po utworzeniu struktury, w jaki sposób dodać uprawnienia dostępu do danych działów. Dokładnie chcę dodać uprawnienia dzięki, którym GŁÓWNĄ stronę forum zobaczą wszyscy a po kliknięciu na jakiś dziale zostaną poproszeni o zalogowanie. Tak jak ma to miejsce na:
http://darkwarez.pl/forum/
P.S. Widzę, że jesteś jedyną kompetentną osobą na tym forum, i dziękuję oraz proszę o pomoc. Pozdrowienia.
Po utworzeniu struktury, w jaki sposób dodać uprawnienia dostępu do danych działów. Dokładnie chcę dodać uprawnienia dzięki, którym GŁÓWNĄ stronę forum zobaczą wszyscy a po kliknięciu na jakiś dziale zostaną poproszeni o zalogowanie. Tak jak ma to miejsce na:
http://darkwarez.pl/forum/
P.S. Widzę, że jesteś jedyną kompetentną osobą na tym forum, i dziękuję oraz proszę o pomoc. Pozdrowienia.
są jeszcze inne osoby ale rzadziej bywają.
mam propozycje ogólną poczytaj całe FAQ dotyczące 3.0
natchnienia do uprawnień szukaj: viewtopic.php?t=6154
najprościej udzielać uprawnień grupom. czyli z uprawnień forum usuwasz grupę gosć bo oni tam nie mogą zaglądać ale zostawiasz grupy moderatorów i zwykłych osób zalogowanych. dostęp botów jest zależny od ciebie.
wracając do tworzenia for to może faktycznie 2.x była prościejsza bo zawierał dużo mniej opcji. tutaj konfiguracja pozwala na bardziej elastyczne zarządzanie
mam propozycje ogólną poczytaj całe FAQ dotyczące 3.0
natchnienia do uprawnień szukaj: viewtopic.php?t=6154
najprościej udzielać uprawnień grupom. czyli z uprawnień forum usuwasz grupę gosć bo oni tam nie mogą zaglądać ale zostawiasz grupy moderatorów i zwykłych osób zalogowanych. dostęp botów jest zależny od ciebie.
wracając do tworzenia for to może faktycznie 2.x była prościejsza bo zawierał dużo mniej opcji. tutaj konfiguracja pozwala na bardziej elastyczne zarządzanie
Wchodzisz w PA w zakładkę Fora, w menu po lewej stronie wybierasz zezwolenia grup w forach, wybierasz z rozwijanej listy "Goście", i zatwierdzasz. Następnie wybiersz forum, którego mają dotyczysz zezwolenia, i klikasz Wyślij. Klikasz na link Zaawansowane zezwolenia i:darkfusion pisze:Po utworzeniu struktury, w jaki sposób dodać uprawnienia dostępu do danych działów. Dokładnie chcę dodać uprawnienia dzięki, którym GŁÓWNĄ stronę forum zobaczą wszyscy a po kliknięciu na jakiś dziale zostaną poproszeni o zalogowanie. Tak jak ma to miejsce na:
Może zobaczyć forum robisz na TAK,
Może czytać forum robisz na NIE.
taa ;PP.S. Widzę, że jesteś jedyną kompetentną osobą na tym forum, i dziękuję oraz proszę o pomoc. Pozdrowienia.
-
darkfusion
daro, sorki ale wcześniej się nie udzielałeś. Ale również wielskie dzięki za pomoc... Naprowadziłeś mnie z tymi zezwoleniami. Wielkie dzięki wszystkim tym, którzy udzielili się w tym topick-u.
[ Dodano: 29 Grudzień 2007, 23:42 ]
Dzięki Waszej pomocy udało mi się założyć forum. Jednak mam problem. Kiedy loguje się na forum jako Admin, wszystko jest oki. Natomiast kiedy wchodzę do Panelu Administracyjnego jestem proszony o podanie hasła. Wpisuję więc ponownie moje hasło. Jednak ku mojemu zdziwieniu zamiast PA wyświetla mi się okienko:

Bardzo proszę ponownie o Waszą pomoc.
[ Dodano: 29 Grudzień 2007, 23:42 ]
Dzięki Waszej pomocy udało mi się założyć forum. Jednak mam problem. Kiedy loguje się na forum jako Admin, wszystko jest oki. Natomiast kiedy wchodzę do Panelu Administracyjnego jestem proszony o podanie hasła. Wpisuję więc ponownie moje hasło. Jednak ku mojemu zdziwieniu zamiast PA wyświetla mi się okienko:

Bardzo proszę ponownie o Waszą pomoc.
jesteś pewien ze podajesz prawidłowy login i hasło ??
wyczyść ciasteczka z przeglądarki plus oczysć cache forum. przez PA tego nie zrobisz
to wejdź na ftp i ręcznie wykasuj zawartość folderu cache
wyczyść ciasteczka z przeglądarki plus oczysć cache forum. przez PA tego nie zrobisz
-
darkfusion
Udało już mi się naprawić ten problem. To była wina Theme-a, który był przeznaczony do wersji RC7.
Ale ma za to kolejny problem. Jak zrobić aby panel użytkownika był wyświetlany po lewej stronie tak jak miało to miejsce w phpBB2?

Ale ma za to kolejny problem. Jak zrobić aby panel użytkownika był wyświetlany po lewej stronie tak jak miało to miejsce w phpBB2?

zabawa w HTML to raczej ciężko wytłumaczyć. bez znajomości języka to raczej nie zrobisz
widzę że zasada 1 temat 1 problem poszła w zapomnienie
widzę że zasada 1 temat 1 problem poszła w zapomnienie
-
darkfusion
Tak przepraszam za to, ale po co mam zakładać tak dużo nowych topick-ów. Ten problem też już rozwiązałem, wystarczyło zmienić theme-a.
Ale mam jeszcze małe pytanko. Gdzie można ustawić aby przy pisaniu nowego wątku, oprócz tematu można było wprowadzić opis tematu?
Ale mam jeszcze małe pytanko. Gdzie można ustawić aby przy pisaniu nowego wątku, oprócz tematu można było wprowadzić opis tematu?
tego raczej w standarcie nie ma. trzeba by szukać dodatku czy już powstał i go doinstalować.