Jak usunąć użytkownika - CRLF problem

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
hibernatus

Jak usunąć użytkownika - CRLF problem

Post autor: hibernatus » 10 marca 2014, 14:09

Jak usunąć użytkownika który zarejestrował się z zastosowaniem znaków CRLF w nazwie?

Wygląda to w powiadomieniu email tak:
Konto o nazwie "MIKEY
0" zostało deaktywowane lub nowo utworzone, ...

Nie wiem jak wprowadzić nazwę tego użytkownika w panelu Administracji Użytkownikami by go usunąć.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Jak usunąć użytkownika - CRLF problem

Post autor: jaroslw » 11 marca 2014, 11:07

Wejdź w profil tego użytkownika (po kliknięciu w nazwę użytkownika np. na liście użytkowników). Obok jego nazwy znajdziesz odnośnik Zarządzaj. Dalej będziesz miał już dostępną opcję usunięcia takiego użytkownika.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

hibernatus

Post autor: hibernatus » 11 marca 2014, 16:04

Dziękuję za tę sugestię, ale niestety to jest jakaś stara wersja phpBB i nie ma w niej dostępu poprzez listę użytkowników. Zarządanie użytkownikami odbywa się poprzez polecenia:
Użytkownicy > Zarządzaj:
- Pokaż użytkownika (należy wpisać nazwę)
- Znajdź użytkownika

Jeśli skorzystam z polecenia "Znajdź użytkownika" wpisując część nazwy np. MIK* to zostanie on znaleziony i wyświetlona zostanie jego nazwa "MIKEY 0" oraz opcja wybierz. Jednak polecenie wybierz nie zadziała prawidłowo - prawdopodobnie nie zawiera tych samych znaków (brak znaku/ów CR LF) co oryginalnie zarejestrowana nazwa użytkownika i wyświetli się komunikat "Przepraszamy, ale ten użytkownik nie istnieje".

By usunąć tego użytkownika trzeba by wpisać nazwę tak, jak zrobił to rejestrujący, czyli ze znakiem/znakami CF LF. Jak to zrobić?
Czy może ten użytkownik jest nieusuwalny?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 11 marca 2014, 16:29

Tak podejrzewałem, że może to być starsza wersja phpBB, potrzebna mi jest tylko wiedza jaka dokładnie (powinieneś mieć taką informację w panelu administracji). Zawsze można go bezpośrednio usunąć w bazie danych i przede wszystkim podejrzeć wartość username. Możesz to zrobić chociażby przez phpMyAdmina.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

hibernatus

Post autor: hibernatus » 18 marca 2014, 19:40

medeish pisze:Zawsze można go bezpośrednio usunąć w bazie danych i przede wszystkim podejrzeć wartość username. Możesz to zrobić chociażby przez phpMyAdmina.
Dziękuję, skorzystałem z rady i usunąłem tego użytkownika bezpośrednio z bazy za pomocą phpMyAdmina.
Była to jedyne skuteczne rozwiązanie, bo nawet po podejrzeniu nazwy w bazie, która wyglądała tak:
MICKEY
0
nie byłem wstanie wprowadzić jej z poziomu panelu administracji użytkownikami tak, by zgadzała się z nazwą użytkownika w bazie.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”