Rosyjskie odnośniki

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
lesar

Rosyjskie odnośniki

Post autor: lesar » 18 grudnia 2013, 10:55

Hej,
odkąd uruchomiłem forum, miałem problem z rosyjskimi spambotami, które co chwilę zalewały mnie postami o viagrze itp. Wcześniej używałem phpbb lata temu, więc teraz już słabo się w tym obracam. Zainstalowałem Advance Block Mod, ale to nie pomogło. Przetestowałem różne captcha i też udawało się botom pisać posty nawet, gdy włączyłem zadawanie pytań, które sam utworzyłem po polsku. Ze względu, iż forum nie ma wielu użytkowników to włączyłem mailową akceptacje rejestracji kont i to poniekąd wyeliminowało ten problem.

Niemniej jednak pozostaje kwestia z mnóstwem rosyjskich dziwnych linków odwołujących się do mnie (http://img801.imageshack.us/img801/2960/k2cf.jpg). Nie przeszkadzałoby to gdyby te śmieciowe linki mocno nie obniżały wyników w wyszukiwarce, więc muszę znaleźć sposób, aby się tego pozbyć.

Tak jak napisałem powyżej, nie używałem już phpbb latami. lecz nie przypominam sobie, abym kiedyś miał podobne problemy. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

(Może mieć to jakiś związek z tym, że forum znajduję się na tym serwerze http://www.ccihosting.com/ ? - to akurat nie mój pomysł wyboru takiego hostingu)

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Rosyjskie odnośniki

Post autor: jaroslw » 20 grudnia 2013, 12:12

Kiedyś było mniej problemów z botami, bo były też mnie rozwinięte. Na początek proponuję aktualizację forum (jeśli nie masz najnowszej wersji) oraz instalację wtyczki Sortables CAPTCHA Plugin. Dodaj w niej kilka-kilkanaście pytań. Na odnośniki na zewnętrznych stronach raczej niewiele poradzisz. Po wyczyszczeniu forum ze spamu z czasem powinny zniknąć.

Możesz też sprawdzić z jakich bloków IP rejestrowały się boty i próbować zablokować te IP (czy to w panelu administracji, czy też .htaccess lub inną metodą). Hostingu nie znam, ale nawet jeśli miałbyś polski hosting, ataki botów też się zdarzają.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”