Brak dostępu do katalogu adm

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
malroy

Brak dostępu do katalogu adm

Post autor: malroy » 27 listopada 2013, 13:29

Witam,

Po kliknięciu w panel administracji dostaję komunika:

"Forbidden

You don't have permission to access /adm/index.php on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request."

Wczoraj było ok, poprzez klienta ftp też nie mogę w katalog adm wejść?

Co się mogło stać, co poradzić, jak naprawić.? Będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam borys

malroy

Re: Brak dostępu do katalogu adm

Post autor: malroy » 27 listopada 2013, 14:29

czy możliwe jest, że ktoś w jakiś sposób mi się "włamał" i takie coś zrobił? Z poziomu total commandera, nie mogę zmienić atrybutów katalogu adm, na takie z prawami.

malroy

Post autor: malroy » 27 listopada 2013, 19:17

pls help - stawiać wszystko od nowa?

malroy

Post autor: malroy » 28 listopada 2013, 10:07

a zadam inaczej pytanie. Czy można tak sobie odciąć dostęp, że z poziomu ftp do katalogu wejść się nie da? Bo zastanawiam się cały czas co się stało.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 28 listopada 2013, 10:46

Jaki chmod ma ten katalog? Z poziomu FTP tylko przez zmianę uprawnień (chmod). Oprócz nich jest jeszcze coś takiego jak przynależność plików/katalogów do grup, przez co możesz zostać tak jakby pozbawiony praw do katalogu (nie będziesz mógł zmienić wtedy uprawnień). W TC chyba tego nie zobaczysz, ale FileZilla wyświetla już kolumnę Właściciel/Grupa. Sprawdź czy przypadkiem nie jest ustawiona inna dla katalogu adm.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

malroy

Post autor: malroy » 28 listopada 2013, 11:51

dziękuję za odpowiedź.

dostałem odpowiedź od administracji serwera:

"z katalogu tego był rozsyłany SPAM i katalog automatycznie został zablokowany. W tej chwili katalog został odblokowany i nazwa została zmieniona na "adm2".
Jeden z Państwa skryptów na serwerze musi być w starej, niezaktualizowane wersji i przez to zostało zainfekowane Państwa konto.

W katalogu /home2/xxxx/public_html/dsop.pl znajduje się również np. plik w59205098n.php. Trzeba pousuwać zainfekowane pliki oraz zabezpieczyć swoje aplikacje i wtedy problem nie będzie występować."

Co mogę zrobić aby wyczyścić i zabezpieczyć się na przyszłość? Odebrać uprawnienia kontu gość? Jak rozpoznać zainfekowane pliki?

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie :)

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 28 listopada 2013, 22:09

Przede wszystkim pozmieniał hasła na porządne. Aktualizuj skrypty na bieżąco. Uprawnienia dla gościu nie mają z tym nic wspólnego. Możesz próbować przeskanować antywirusem pliki forum, ale w wypadku takiej infekcji najlepszym wyjściem jest stawianie plików skryptów od nowa. Dopiero wtedy masz pewność, że nic się nie uchowało.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”