Trzy fora jedno konto

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
SzymkensNL

Trzy fora jedno konto

Post autor: SzymkensNL » 20 listopada 2013, 13:20

Witam. Nie wiem czy w dobrym temacie. Ale nie widziałem gdzie :)
Mam takie pytanie jak w tytule, czy da radę aby zrobić jedno forum(główne) a na dwóch pozostałych będzie coś innego czyli inne tematy inne działy i inny wygląd jak na poprzednich, ale za to bedzie jedno konto na którym się zarejestrowano na tym głównym. Na dwóch pozostałych loguje się inny użytkownik normalnie.
Bo chce zrobić tak aby było jedno forum lecz coś innego było na innym.

Bardzo mi zalezy na szybkiej odpowiedzi.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Trzy fora jedno konto

Post autor: jaroslw » 21 listopada 2013, 20:42

Oczywiście jest to możliwe, ale wymaga przeróbek skryptu. Znalazłem nawet fajny artykuł na ten temat:
http://www.dnasir.com/2011/11/09/share- ... bb-boards/

Można to też trochę zasymulować przez utworzenie 3 głównych kategorii i potraktowanie ich jako odrębne fora. W ustawieniach jest nawet możliwość wybrania różnych stylów dla takich forów.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

SzymkensNL

Post autor: SzymkensNL » 21 listopada 2013, 23:46

Witam dzieki w ogóle. Ale słuchaj.
Zacząłem robić tak jak jest tam zainstalowałem dodałem prefiks przy instalacji edytowałem w phpAdmin w danych prefixy. I na tym się wszystko zawiesiło gdyż wyświetla mi taki problem:

Kod: Zaznacz cały

General Error
SQL ERROR [ mysqli ]

Table 'trucklif_forums.sessions' doesn't exist [1146]

An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.
Wyświetla się to na forum jak i wszędzie po edycji "constants.php" po wrzuceniu do folderu includes.

O co chodzi? :( :)

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 22 listopada 2013, 12:08

Nie zaktualizowales bazy danych
Uwaga! pomoc poza forum jest odpłatna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomogłem? Podziękuj, dając like: https://www.facebook.com/webdeveloperbielu
=====================
Kodowanie styli, modowanie phpbb3 oraz innych skryptów: Webdeveloper Bielu

SzymkensNL

Post autor: SzymkensNL » 22 listopada 2013, 12:44

Okej. Jeżeli mam na xaa.pl to oni mają aktualizacje wbudowaną? Czy jak to zrobić?

Sory że tak wypytuje, ale pierwszy raz spotkałem się z tym pomimo tego że od długiego czasu zajmuję się forami.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 22 listopada 2013, 15:21

Sprawdź czy nie zapomniałeś zmienić prefiksu dla tabeli sessions (tzn. nie powinna mieć ona prefiksu). Komunikat jasno mówi o tym, że nie ma takiej tabeli, więc skrypt forum nie ma skąd pobrać danych.

SzymkensNL

Post autor: SzymkensNL » 22 listopada 2013, 15:23

Było phpbb_for usunąłem for i jest phpbb_sessions a było phpbbfor_sesions. Chodzi o to że mam usunąć te phpbb ?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 22 listopada 2013, 15:26

Tak, wszystkie wymienione w artykule tabele muszą mieć dokładnie takie nazwy jak tam podano. Przykładowo nie phpbb_banlist a banlist, tak samo nie phpbb_sessions tylko sessions.

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 22 listopada 2013, 22:50

moje nie zaktualizowałeś bazy odnosiło się do modyfikacji;), że nie pozmieniałeś prefixów zgodnie z modyfikacją co ładnie opisał medeish
Uwaga! pomoc poza forum jest odpłatna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomogłem? Podziękuj, dając like: https://www.facebook.com/webdeveloperbielu
=====================
Kodowanie styli, modowanie phpbb3 oraz innych skryptów: Webdeveloper Bielu

SzymkensNL

Post autor: SzymkensNL » 23 listopada 2013, 13:51

Wiem właśnie zrobiłem i wchodzi forum normalnie teraz to co dałeś mi "medeish" robię wszystko po kolei. Natomiast mam problem z tym:
Installing additional phpBB forums
The steps for installing additional phpBB forums are exactly the same as for the first installation, with one exception, you do not need to rename the database tables for additional installations. All you have to do is edit the includes/constants.php file to tell your new phpBB installation to use the shared tables.

The tricky part
Next comes the tricky stuff. phpBB uses a kind of system where it caches the user permission for each board into the users table. I’m not entirely sure how the system works, but suffice it to say that each board needs its own cache. So you will need to add additional columns to the users table, specifically the user_permissions and the user_perm_from fields.

What you need to do is add assign a number for each phpBB installation and then duplicate the above two fields with the addition of the installation number as its suffix. For example, if your primary forum installation is assigned the number 1, the duplicated fields will be called user_permissions_1 and user_perm_from_1. This can be anything you want it to be as long as you know that it refers to this specific installation. Do the same for all other installations.

Now you need to change all reference to these fields for each phpBB installation. Open up includes/auth.php for each phpBB installation, and change all references to user_permissions and user_perm_from to the appropriate tables. For example, the includes/auth.php file for your primary phpBB installation will use user_permissions_1 and user_perm_from_1, provided these tables are the ones you’ve assigned to this specific installation. The same goes for all of your phpBB installations, so in my case I have three forums sharing the same user database, the first one is assigned with the number one so it uses the tables user_permissions_1 and user_perm_from_1. The second forum uses the tables user_permissions_2 and user_perm_from_2, and the third one user_permissions_3 and user_perm_from_3.

Of course, this depends entirely on what you name the tables, but for simplicity’s sake, I decided to go with numbers as suggested in the forum post mentioned above.
Jak pisałem wcześniej robie coś takiego pierwszy raz i potrzebuje pomocy od doświadczonych osób. Przypomnę, że edytuje wszystko z panelu admina na xaa.pl

Wiem, że mam dodać nowe kolumny najpierw się zastanawiałem czy edytować "user" i tam dodać nowe i później w nowym forum też "phpbb_pousers" tam też dodać nowe kolumny. A to chodzi o dodanie bodajże. Ale potrzebuje wiedzieć jakie zapytania i jak dodać. Bo nigdy tego jeszcze nie robiłem.

Chodzi mi o to co i jak po kolei zrobić waszymi słowami.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 23 listopada 2013, 19:54

Nie przeprowadzałem jeszcze takiej integracji, ale wydaje mi się, że jeśli nie potrzebujesz różnych ustawień uprawnień na tych forach, to ten krok można pominąć. Gdyby jednak nie chciało działać, to kolejne kolumny możesz dodać następującymi kwerendami:

ALTER TABLE users ADD user_permissions_2 mediumtext NOT NULL;
ALTER TABLE users ADD user_perm_from_2 mediumint(8) UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL;
W tym wypadku byłaby to kolumna dla drugiego forum (jeśli dobrze rozumiem jak to działa, to dla pierwszego forum można pominąć zmianę nazw kolumn). Dla tego drugiego forum musisz też zaktualizować nazwy kolumn w pliku includes/auth.php.

SzymkensNL

Post autor: SzymkensNL » 24 listopada 2013, 15:59

Panowie zrobiłem tak, że do user dodałem wszystkie user_permissios i każde user_perm_from w jednym i drugim forum zmieniłem auth w pierwszym że idzie tam 1 i w drugim forum że idzie tam 2. Natomiast gdy rejestruje się testowy użytkownik wyskakuje ten błąd:

Błąd ogólny
SQL ERROR [ mysqli ]

Field 'user_permissions_1' doesn't have a default value [1364]

Wystąpił błąd bazy danych podczas pobierania tej strony. Jeśli problem będzie się powtarzał, skontaktuj się z administratorem.
W phpmyadmin jest w każdym:

user_permissions - [BLOB - 44 B]
user_perm_from - 0

A wyskakuje mi błąd taki jak napisałem ;)

A jeżeli odpowiadam na innym forum i chce wysłać wiadomość, wyskakuje mi ten błąd:

General Error
SQL ERROR [ mysqli ]

Unknown column 'user_perm_from_2_1' in 'field list' [1054]

An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 24 listopada 2013, 18:43

1. W artykule chyba brakuje jednej kwestii. Otwórz plik includes/funnctions_user.php i szukaj user_permissions. Zamień na user_permissions_1 (oczywiście numerki powinny odpowiadać tym, które ustawiłeś w auth.php).

Unknown column 'user_perm_from_2_1' in 'field list' [1054]
Nie popełniłeś literówki? Wg konwencji powinno być user_perm_from_2.

SzymkensNL

Post autor: SzymkensNL » 24 listopada 2013, 19:37

Zmieniłem, sprawdziłem jeszcze raz rejestrację. Wyskakuje następujący błąd:

Błąd ogólny
SQL ERROR [ mysqli ]

Field 'user_permissions' doesn't have a default value [1364]

Wystąpił błąd bazy danych podczas pobierania tej strony. Jeśli problem będzie się powtarzał, skontaktuj się z administratorem.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 24 listopada 2013, 23:33

Sprawdź co będzie się działo, gdy w functions_user.php ten fragment będzie wyglądał tak (zostawiamy stary identyfikator i dodajemy nowy):

// These are the additional vars able to be specified
	$additional_vars = array(
		'user_permissions'	=> '',
		'user_permissions_1'	=> '',
		'user_timezone'		=> $config['board_timezone'],
Najbardziej interesuje mnie, czy uda się zarejestrować konto. Później mogą jeszcze dojść problemy z zapisywaniem/pobieraniem uprawnień, ale jeśli do tego dojdzie, to wtedy będziemy się martwić :)

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”