Zmienila sie polityka cookies

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Laurka31

Zmienila sie polityka cookies

Post autor: Laurka31 » 19 maja 2013, 16:55

Pewnie znowu pisze temat tam gdzie nie powinnam, ale nie umiem sie u Was poruszac i nie wiem gdzie o czym pisac.Nie widze tez nigdzie "Szukaj"...

Poniewaz zmienila sie polityka cookies to czy ktos na moje forum da komunikat o cookies? Lub jak moge zrobic to sama?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Re: Zmienila sie polityka cookies

Post autor: daroPL » 26 maja 2013, 13:50

Laurka31, myślę, że napisałaś w dobrym miejscu. Jeżeli masz zastrzeżenia do działów, chętnie otrzymamy sugestie.

Co do problemu.
Najprościej będzie dodać stosowną linijkę tekstu w pliku /styles/<nazwa_stylu>/template/overall_header.html, tuż po znaczniku <body>.
Aby umożliwić wyświetlanie komunikatu tylko przy pierwszej wizycie (do kliknięcia) będzie niestety trzeba skorzystać z skryptu PHP, który umieści u użytkownika ciasteczko, z informacją, że użytkownik wyłączył dany komunikat.

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 26 maja 2013, 13:57

Każdy musi dodawać takie info, czy tylko właściciele witryn którzy w jakiś sposób wykorzystują cookies np. do reklam. Czy takie forum jak moje www.globalforum.pl (ja z premedytacją do niczego nie wykorzystuje cookies) lub Wasze www.phpbb.pl musi podawać taką informacje o cookies?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 29 maja 2013, 12:52

Dokładną treść artykułu znajdziesz tutaj (strona 44, art. 173):
http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2012/1445

Sposób przekazania informacji ma być "jednoznaczny, łatwy i zrozumiały". Nie muszą to być więc denerwujące wyskakujące okienka. Wystarczy podstrona typu Polityka prywatności (wprowadzona np. u nas). Ważny jest też punkt:
2. Abonent lub użytkownik końcowy może wyrazić zgodę, o której mowa w ust. 1 pkt 2, za pomocą ustawień 
oprogramowania zainstalowanego w wykorzystywanym przez niego telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym 
lub konfiguracji usługi.
Dlatego też nie jest potrzebny żaden przycisk typu Akceptuję, Rozumiem itp.

Można nawet pokusić się o nieumieszczanie takiej informacji, gdy ciasteczka są niezbędne do poprawnego działania witryny (a przecież najczęściej tak jest). Podstawa:
3. Warunków, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się, jeżeli przechowywanie lub uzyskanie dostępu do infor-
macji, o której mowa w ust. 1, jest konieczne do:
1) wykonania transmisji komunikatu za pośrednictwem publicznej sieci telekomunikacyjnej;
2)  dostarczania usługi telekomunikacyjnej lub usługi świadczonej drogą elektroniczną, żądanej przez abonenta lub 
użytkownika końcowego.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Sammael

Post autor: Sammael » 29 maja 2013, 13:12

W phpBB jest również wbudowana polityka prywatności, gdzie są m.in. informacje do czego są potrzebne ciasteczka.
ucp.php?mode=privacy

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”