Przeniesienie grafik na zewnętrzny hosting

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Jack0o

Przeniesienie grafik na zewnętrzny hosting

Post autor: Jack0o » 04 lutego 2013, 21:37

Witam.

Ostatnio zauważyłem, że po dołączeniu do mojego forum kilkudziesięciu nowych użytkowników i przy ich znacznej aktywności, znacznie wzrósł mi dzienny transfer. Mój limit to 8 GB miesięcznie, a przy obecnym tworzeniu 400+ MB dziennie, za 1-2 tygodnie skończy mi się limit i zamkną mi forum do końca miesiąca :| W ostateczności mogę wykupić wyższą ofertę (jestem w hekko), jednak jeśli nie muszę to wolałbym tego uniknąć.

Wyczytałem na forach, że w celu zmniejszenia transferu, można przenieść grafiki na jakiś hosting. Moi użytkownicy załączają sporo plików obrazkowych (od 50 kB nawet do 1 MB) i domyślam się, że to właśnie one budują takie zużycie transferu. Moje pytania w tej kwestii są zatem następujące:
1. Umieszczenie grafik (załączników, emotek, rang, avatarów) na hostingu zewnętrznym rzeczywiście coś zmieni? Czy jeśli użytkownicy będą oglądali te obrazki z mojego forum, to czy ów transfer nie będzie "przechodził" z hostingu przez forum tworząc transfer w taki sam sposób jak zwykle? Chyba że wyłączyłbym wyświetlanie grafik i zostawił jedynie pokazywanie linków... ale to by było raczej uciążliwe...
2. Jaki hosting się do tego nada najlepiej? Myślałem o dropboxie.
3. Jak ustawić to w PA? Wystarczy zmienić ścieżki do odpowiednich katalogów? Bo na próbę wkleiłem link z dropboxa i wyświetliło mi komunikat o błędnej lokalizacji folderu. Jak to odpowiednio skonfigurować?
*4. Może są jeszcze jakieś inne dobre sposoby na zmniejszenie transferu? Kompresję gzip już włączyłem.

Przepraszam za przydługi wywód i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, J.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Przeniesienie grafik na zewnętrzny hosting

Post autor: jaroslw » 10 lutego 2013, 13:28

Zacząłbym od optymalizacji wagi plików szablonu (głównie obrazków i skryptów). Je też możesz przenieść na zewnętrzny serwer. Może to jednak spowodować spadek szybkości ładowania witryny w przypadku kiepskiego serwera.

Druga sprawa to właśnie załączniki. W łatwy sposób ich jednak nie wyeksportujesz na inny serwer (musi być to serwer FTP, wszelkie serwisy typu Dropbox odpadają). Znalazłem jakąś modyfikację, która powinna umożliwić zapisywanie załączników na zewnętrznym FTP:
https://www.phpbb.com/customise/db/mod/ ... _function/

Emotikony, rangi i awatary raczej mają mały udział - nimi bym się nie przejmował. 8GB/miesiąc to trochę mało. Po skończeniu okresu rozliczeniowego szukałbym innego hostingu, albo wybrał większe konto :)
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”