Witam, mam forum gdzie użytkownicy umieszczają zdjęcia... Oczywiście zdarzają się i tacy co wrzucają zdjęcia po 5 mb, nie chcę nakładać ograniczeń na wielkość zdjęć żeby nie zniechęcać tych mniej obeznanych w komputerach...
Więc wpadłem na pomysł że po prostu ściągnę z ftp-a cały katalog /files zmienię na chwilę rozszerzenia na *.jpg pozmniejszam wielkości plików, usunę rozszerzenia i przekopiuje na serwer do /files nadpisując tamtejsze pliki. I ku mojemu zdziwieniu sprawa wygląda tak że - zdjęcia w postach się ładnie wyświetlają ale nadal w pierwotnym rozmiarze ( podpis pod zdjęciem) , mało tego w PA przy informacji "rozmiar załączników" także nadal jest pokazywana stara wielkość załączników. Czyściłem cache, odświeżałem style itd... A największym zdziwieniem było to jak zapisałem zdjęcie z postu i szok!! pierwotna wielkość 5 mb zamiast 600 kb. Czy gdzieś jeszcze są przechowywane te pliki ?? Wydawało mi się , że skoro podmieniłem je w /files to będzie po sprawie...
Zmiana wielkości załącznika ( zmiana rozmiaru plików)
Re: Zmiana wielkości załącznika ( zmiana rozmiaru plików)
Podejrzewam, że te informacje przechowywane są w bazie danych i zapisywane tylko raz, podczas dodawania pliku. Lepszym rozwiązaniem powinna być modyfikacja ReIMG Image Resizer, która jak się domyślam, zmienia rozmiary obrazków przed zapisaniem ich na serwerze - może ktoś potwierdzić?
Wydaje mi się żę ReImg zmienia tylko wielkość na zasadzie wym x szer a nie wielkość pliku
W takim razie jak chcesz zmniejszyć wagę pliku? Zmniejszając wymiary obrazka, zmniejszysz tym samym wagę. Możesz też zmniejszyć wagę przez użycie stratnej kompresji, ale to pewnie będzie wymagało już własnych rozwiązań w phpBB.