Panowie pomóżcie!
Miesiąc temu założyłem forum, od tygodnia kilka IP ostro się na nie dobijało, od trzech dni mam zatrzęsienie spamu...
Zależy mi na tym, żeby można było pisać bez rejestracji.
Mam captcha, nie rozumiem jak taki robot może sobie poradzić z captcha, wcześniej dobijał się po 30 minut, teraz od razu pisze posta na forum... jak to działa, że tak łatwo omija captcha? może leci po koleii z hasłami aż trafi? możę jest jakaś opcja umożliwiająca spowolnienie pisania lub rejestracji?
Dzięki za info. Aaaa, 3.0.11
spam spam i jeszcze raz spam
Re: spam spam i jeszcze raz spam
Zmień captche na np. sortableCaptcha.
a moze wiesz jak to sie instaluje?
a przy okazji, widzę, że w 3.0.11 jest takie zabezpieczenie Q&A, pamiętam, że to forum tez miało takie zabezpiecznie, dlaczego zostało wyłączone i jest normalna rejestracja?
Przestało być skuteczne. Możesz u siebie je wypróbować. Do czasu sprawowało się naprawdę nieźle.Wtyczki CAPTCHA instalujesz dokładnie tak samo jak zwykłe modyfikacje. Często nawet nie wymagają modyfikacji żadnych plików, a tylko skopiowania tych dołączonych w paczce.
Gdybyś dalej miał wątpliwości to przeczytaj: http://blogkomp.pl/ochrona-phpbb3-przed-spamem/
Kolego daj sobie spokój z captcha! Miałem ten sam problem ponieważ i u mnie włączone jest pisanie dla gości. Boty waliły w moje forum jak dzięcioł w sosnę. Ponad rok temu zmieniłem na Q&A i mam spokój, żadnego ataku. Ważne tylko aby prawidłowo skonstruować pytania. Ustaw ich z 10. Pamiętaj, że musi być zaznaczona opcja - dokładne sprawdzanie. Próby rejestracji w danej sesji - 3. Pytania muszą być tak skonstruowane aby wybór prawidłowej odpowiedzi dla bota był jak najbardziej utrudniony. Oczywiście w każdym pytaniu co najmniej jedna odpowiedź powinna zawierać polskie znaki.
Przykładowe pytanie i jego konstrukcja: W herbie Warszawy znajduje się ? (Topór) (Syrena) (Wilk) :
Przy tak skonstruowanym pytaniu bot musi sprawdzić trzy opcje, do tego musi jeszcze sprawdzić nawias, więc nie ma szans żeby się przebił.
Przykładowe pytanie i jego konstrukcja: W herbie Warszawy znajduje się ? (Topór) (Syrena) (Wilk) :
Przy tak skonstruowanym pytaniu bot musi sprawdzić trzy opcje, do tego musi jeszcze sprawdzić nawias, więc nie ma szans żeby się przebił.