Bardzo duże obciążenie CPU na serwerze - blokada strony.

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
elpolacco

Bardzo duże obciążenie CPU na serwerze - blokada strony.

Post autor: elpolacco » 02 stycznia 2012, 20:11

Mam hostnig w serwisie hekko.pl ( http://www.skodafelicia.pl)Od jakiegoś czasu mam duże obciążenia na forum.

Oto screeny z obciążenia forum:

Obrazek

Obrazek

Co sprawdzić, co zmienić i jak naprawić? ;)

Myślałem, że obciążenie generuje jakiś zainstalowany mod, ale zainstalowałem Support Toolkit, sprzątłem bazę i postawiłem na nowo o forum.

Niestety, ale żadna z tych rzeczy nie pomogła. Gdzie nie gdzie widoczne są jeszcze jakieś śmieci po modach. Sprzątałem tym programem bazę danych, ale nie wszystko się chyba usuneło. W PA mam nadal zakładkę, co prawda nie aktywaną bo nie da się donie wejsć, ale jest "AutoMod".

Obciążenie nadal oscyluje w ok 8% :(

Od 30 grudnia założyłem statystyki:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Czy obciążenie może wynikać tylko i wyłącznie z dużego ruchu na forum? Przeważnie jest ok 40 osób online
Baza danych waży 590mb.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: Bardzo duże obciążenie CPU na serwerze - blokada strony.

Post autor: jaroslw » 03 stycznia 2012, 17:52

Jeśli wrzuciłeś niemodyfikowane pliki, to śmieci z bazy danych nie powinny mieć większego wpływu. Może tryb debugowania okaże się choć trochę pomocny. Włączysz go w pliku config.php przez odkomentowanie linii:

Kod: Zaznacz cały

// @define('DEBUG', true);
// @define('DEBUG_EXTRA', true);        
Znajdziesz tam czas wykonywania skryptu, ilość wykonanych zapytań SQL z ich szczegółową rozpiską i czasem trwania. Przejrzyj też opcje ustawień obciążenia w PA.

Kolejna rzecz: warto sprawdzić czy styl nie jest powodem nadmiernego obciążenia (np. jakaś niezamierzona pętla, złośliwy kod). Taka różnica w stosunku do innych stron wydaje się trochę dziwna.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”