kopia bazy - przenoszenie na inny serwer

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
tenhi

kopia bazy - przenoszenie na inny serwer

Post autor: tenhi » 22 czerwca 2011, 10:23

witam

estem bardzo poczatkujacy uzytkownikiem skryptu mam wiele pytan po przeczytaniu niektorych tematow

pierwsza sprawa tot aka ze nie ejstem pewien czy skrypt na ktorym pracuje to phpbb2 czy 3:) ale sadze trafilem w odpowiednie miejsce.

chce przeniesc cale forum na inny server co w zwiazku z tym musze zrobic?
tylko kopie bazy czy cos jeszcze??

oraz pytanie jak to zrobic co to jest to phpmyadmin jak to dziala i jak to uruchomic ;)

dodam ze nie jestem glwonym adminem ale uprawnienia niby mam do robienia kopi a nigdzie tej opcji w PA znalezc nie moge

blagam o litosc i nie linczowanie mnie :)

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: kopia bazy - przenoszenie na inny serwer

Post autor: jaroslw » 22 czerwca 2011, 10:34

Przeniosłem do odpowiedniego działu.

W panelu administracji znajdziesz numer zainstalowanej wersji. Bez obejrzenia forum nie będziemy w stanie tego stwierdzić.

Przede wszystkim zacząłbym od przejrzenia naszej bazy wiedzy. Na sam początek dwa artykuły: Mnóstwo szczegółowych opisów przewijało się już na naszym forum – wystarczy poszukać. By wykonać kopię zapasową bazy danych przez panel administracji, musisz mieć status założyciela forum.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

tenhi

Post autor: tenhi » 22 czerwca 2011, 10:47

weeb pisze:musisz mieć status założyciela forum
o kurcze to ejstem w kropce bo nie ja je zakladalem ale ok poczytam dziekuje za odpowiedz i czuje ze zaraz bede zadawac reszte dalsze pytania :)

tenhi

Post autor: tenhi » 22 czerwca 2011, 11:33

ok juz mniej wiecej rozumiem o co chodzi z tym phpmyadmin ale jaki programik najlepiej sciagnac bo widze ze roznia sie sporo takie cos moze byc?

http://www.idg.pl/ftp/linux_1494/phpMyA ... .2.pl.html

tylko nie wiem jak tutaj export zrobic

dodam ze moje forum to :
Wersja forum: n/a
i nie wiem co z tym zrobic

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: daroPL » 22 czerwca 2011, 12:06

Jeżeli korzystasz z konta hostingowego to phpMyAdmin masz już zainstalowany na serwerze. Skontaktuj się wtedy z dostawcą, aby podał Ci adres pod jakim się znajduję.

Najlepiej będzie jak podasz adres swojej witryny.

tenhi

Post autor: tenhi » 22 czerwca 2011, 12:10

moj adres to http://www.bractwo.nethit.pl

ok dzieki zadam mu to pytanie :)

edit:

no dobra a przy zalozeniu ze nie uzyskaminformacji co do adresu (admini zadko tam bywaja moim zdaniem to bardzos laby hosting choc nie znam sie na tym za bardzo) jest jakies inne wyjscie ktore dalibyscie rade wytlumaczyc?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 22 czerwca 2011, 13:29

Prawdopodobnie nie uda Ci się odzyskać kopii plików ani tym bardziej bazy danych, jak to bywa w wypadku serwisów umożliwiających darmowe założenie forum. Dostępu do phpMyAdmina tam nie ma, do FTP również. Jedyne co Ci pozostaje to wiadomość do administracji.

tenhi

Post autor: tenhi » 22 czerwca 2011, 14:37

weeb pisze:Prawdopodobnie nie uda Ci się odzyskać kopii plików ani tym bardziej bazy danych, jak to bywa w wypadku serwisów umożliwiających darmowe założenie forum. Dostępu do phpMyAdmina tam nie ma, do FTP również. Jedyne co Ci pozostaje to wiadomość do administracji.
to mnie zasmuciles

ok ale mimo to mam jeszcze jedno pytanie :)
kopia plikow to co innego niz baza danych? bo tak zrozumialem z tego co napisales :)

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 22 czerwca 2011, 14:41

Tak, co innego. Można to porównać do plików programu, który operuje na danych zapisanych w oddzielnej bazie danych.

Nysssan

Post autor: Nysssan » 17 grudnia 2013, 15:55

Przepraszam, za odgrzewanie tematu, ale jestem nowy na forum i nie chciałem dublować tematów.

Jestem także totalnie zielony w kwestiach kodów, programów i języków kodzenia :P Proszę więc o wyrozumiałość i tłumaczenie "łopatologiczne".

Mam taką sprawę - mojeforum.net upada, ale udostępnia bazy danych, więc chciałem przenieść forum na swój serwer. Kopię bazy danych już mam, serwer także. Dodatkowa rzecz - chcę zainstalować to forum na subdomenie, która też już na tym serwerze jest.

Próbowałem poradnikiem, który jest tu dostępny , ale wgranie najpierw bazy danych spowodowało, że wgrane przez ftpa pliki (nowe, ściągnięte stąd, starych nie mam), nie są w ogóle dostępne przez przeglądarkę. Pytanie, czy trzeba to instalować czy tylko w jakiś sposób zmodyfikować plik config.php czy jeszcze inny?

Nawet po usunięciu bazy danych i próbie zrobienia w odwrotnej kolejności wychodzi, że pliki w ogóle nie są "czytane". Dostępne są tylko z poziomu ftp.
Jak to ugryźć? Co z bazą danych? Co z plikami forum?

Ogromne dzięki za odpowiedzi!

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 17 grudnia 2013, 16:16

To czy najpierw wgrasz pliki czy bazę nie ma najmniejszego znaczenia. mojeforum.net chyba działało na phpBB2, więc wersja phpBB3 z naszego forum nie będzie kompatybilna. Jeśli mam racę, to przyda Ci się ta wersja:
http://sourceforge.net/projects/phpbb/f ... 20v2.0.23/

Skoro nie widzisz swojego forum w przeglądarce, to znaczy, że masz źle podpiętą domenę/subdomenę, a dokładniej nie do tego katalogu gdzie wgrywasz pliki forum na FTP.

Nysssan

Post autor: Nysssan » 17 grudnia 2013, 16:20

Ok, już coś wiem.
Czyli powinienem wgrywać pliki forum do katalogu ftp dla subdomeny, tak, jak to robiłem dotąd?
Tak, to może być phpBB2, masz rację :)
Dzięki.
Pewnie będę miał jeszcze jakieś pytania :)

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 17 grudnia 2013, 16:27

Wgrywasz je do tego katalogu, na który wskazuje subdomena. Inaczej nie będą się wyświetlać. Często bywa tak, że jest to katalog na serwerze w postaci domena.pl/nazwasubdomeny (choć może być też całkiem inny katalog, zlokalizowany w innym miejscu niż katalog domeny).

Nysssan

Post autor: Nysssan » 18 grudnia 2013, 16:47

Dobrze, coś się udało. Forum zostało przeniesione, posty są, użytkownicy też. Faktycznie wina leżała po stronie błędnego podpięcia subdomeny.
Problemów jest kilka, w tym brak niektórych polskich znaków. Główny i zasadniczy problem jest taki, że nie da się zalogować:
Error in obtaining userdata

DEBUG MODE

SQL Error : 1054 Nieznana kolumna 'user_login_tries' w field list

SELECT user_id, username, user_password, user_active, user_level, user_login_tries, user_last_login_try FROM nysavan_users WHERE username = 'Marian15'

Line : 65
File : login.php
Czy hasła zostały przeniesione, czy powinienem przydzielić wszystkim jakieś domyślne przez bazę danych?
Jeszcze jedna ważna rzecz. w mojeforum.net, wszystkie pliki bazy danych mają nazwy z prefiksami stronax_ zamiast phpbb_.
Co i gdzie powinienem zmienić, żeby wszystko poprawnie się odczytywało z bazy danych.
Forum zainstalowane jest phpbb2, tak, jak na mojeforum.net, baza jest ściągnięta z PA (czy ona nie jest jakaś "okrojona"? jeśli tak, to w jaki sposób).

Z góry dzięki za odpowiedzi.
@medeish - już mi baardzo pomogłeś!

Nysssan

Post autor: Nysssan » 18 grudnia 2013, 23:25

Udało się. Częściowo. Problemem była zła wersja phpBB. Wciąż nie wiem, czy jest dobra - jak sprawdzić, jaka wersja jest na forum "pierwotnym"? Zainstalowałem 2.0.17, bo przy najnowszej z serii 2.0 czyli 2.0.23 wywalało to, co powyżej pisałem.
Teraz mam problem z tym, że nie ma polskich znaków (czyżby kwestia kodowania bazy danych? importowałem w utf-8, ale może coś źle zaznaczyłem?), poza tym nie wyświetla niektórych pól z bazy danych, takich jak poszczególne rubryki użytkowników.
Ktoś mógłby podpowiedzieć, jak tu dotrzeć do normalności? :)

Dzięki,
Pozdrawiam,
Marcin.

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”