Witam.
mam ogromny problem, nie wiem co robić. Spamują mi forum z jakiś amerykańskich i ruskich adresów. Zaczeło się do jakieś 2 miesiace temu. Próbowałem blokowania IP ale to nie pomaga, bo ciągle pojawiają sie nowi użytkownicy z innymi. Forum jest o tematyce regionalnej. Dziennie mam 20-30 nowych kont wszystko spamem z jakimiś reklamami ich stron.
Zostałem zmuszony do ręcznej weryfikacji kont.
Nie mogę zlokalizować z jakiej strony wchodzą na forum, bo przecież skad musieli sie dowiedzieć o jej istnieniu.
W tej chwili forum wogole sie nie rozwija, bo użytkownicy którzy mieliby sie rejestrować muszą czekać na moją weryfikację, co zniechęca ich do założenia konta i pisania jakiegokolwiek postu.
Prośba o pomoc.
Co robić? spamują mi forum
Re: Co robić? spamują mi forum
Zainstaluj jakiś system antybotowy jest ich kilka np. stworzony przez Naszego admina daroPL. Poza tym proponuję na początku zamianę w zabezpieczeniach antybotowych w APC i ustawienie jakieś reCaptcha, lub innego systemu weryfikacji.
Zapraszam na polskie forum ze zbiorami BBCode'ów - Kody, których nie znajdziesz nigdzie indziej!
Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.
Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail. Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.
Modyfikacje na boty spamujące nie działają, boty je omijają, sam testowałem 5 z nich i efekt taki że spam jest nadal, co do reCaptcha to tylko on w miarę mi pomógł i spam się skończył.
Nie rozumiem. Gdy masz potwierdzenie wizualne i email aktywujący, a nie z automata. To boty nie są na tyle dobre by to ominąć tak szybko. Daj adres Forum 
chodzi o to że weryfikacja ręczna jest skuteczna lecz zabija forum. Ponieważ użytkownik rejestrując się chce napisać posta w tej chwili, jak będzie czekał dzień na weryfikację to pójdzie do konkurencji.Kokos pisze:Nie rozumiem. Gdy masz potwierdzenie wizualne i email aktywujący, a nie z automata. To boty nie są na tyle dobre by to ominąć tak szybko. Daj adres Forum
Czy macie jakieś nazwy takich antybootów które są skuteczne?
reCaptcha jest dość skuteczne. 
smyk84 pisze:chodzi o to że weryfikacja ręczna jest skuteczna lecz zabija forum. Ponieważ użytkownik rejestrując się chce napisać posta w tej chwili, jak będzie czekał dzień na weryfikację to pójdzie do konkurencji.Kokos pisze:Nie rozumiem. Gdy masz potwierdzenie wizualne i email aktywujący, a nie z automata. To boty nie są na tyle dobre by to ominąć tak szybko. Daj adres Forum
Czy macie jakieś nazwy takich antybootów które są skuteczne?
Nie mówię o weryfikacji ręcznej. Tylko o potwierdzenie emaila przy rejestracji.
Ktoś się rejestruje > automat wysyła mu na podany mail link > user wchodzi w linka i aktywuje swoje konto
I do tego dodać reCaptcha, który jest wbudowany w nowe phpBB3