Dobra, dzięki za odpowiedź i przede wszystkim za cierpliwość.
Zanim mi napisałeś tego posta postanowiłem spróbować swoich sił z tą aktualizacją. Mówią, że trening czyni mistrza, więc postanowiłem potrenować te aktualizacje na mniej ważnym forum, zanim zabiorę się za to właściwe i najważniejsze dla mnie. Opisze może jak ja to robiłem i co z tego wynikało.
- ściągnąłem pakiet aktualizacji z wersji 3.0.5 do wersji 3.0.7-PL1.
- wrzuciłem na serwer do katalogu z forum katalog "install"
- w przeglądarce wpisalem adres forum /install i wyskoczyło co należy.
- Poklikałem dalej i poprawnie zaktualizował tam baze danych czy coś.
- Następnie pojawiło się porównywanie plików, większość plików od razu pomyślnie przeszła aktualizacje.
- Kilka plików wypluł jako różniących się i pytal co z tym zrobic, czy polaczyc, czy cos tam, czy zupelnie nic zeby z nimi nie robil. Pomyslalem, ze skoro to są pliki z moim przerobionym stylem prosilver, to dam zeby nic z tym nie robil, bo chce miec dalej swoj wygląd forum. Wiec zaznaczylem, zeby nic nie robil, nastepne wybralem reczna podmiane plikow, sciagnalem paczke która aktulizator przygotal mi spakowaną.
- rozpakowalem i wrzucalem to co tam było na serwer, napisując wszystko.
- Ponownie przeszedlem do przegladarki,,kliknalem kontyuacje aktualziacji i znowu porownywal pliki. Tym razem jeszcze wiecej plikow bylo juz zgodnych, zostalo doslownie 6 - 3 pliki css oraz 3 pliki z katalogu theme ( czyli to co sobie modyfikowalem w skorce, zeby wygladalo forum jak chce ).
- Stwierdzilem, ze to musi tak zostac, skoro chce miec swoj wyglad strony i zakonczylem aktualizacje, usunalem katalog install z serwera. Loguje sie do panelu admina, a tam dalej pisze ze mam wersje 3.0.5 a ponizej adnotacja ze wykrytu probe aktualizacji, ale nie zostala ona dokonczona.
- Wtedy pomyslalem sobie tak... wszystko jest zaktualizowane, tylko kilka glupich plikow cssowych i szablonowych. Wiec oleje to. Wazne ze tamte pliki od bezpieczenstwa itd sie zaktualizowaly. Mialem to tak zostawic, ale nie bylem do konca pewien tej swojej teori, ze rzeczywiscie jest wszystko OK. Narodzila mi sie mysl, ze moze jednak nie jest OK, ze trzeba to dokonczyc zeby form bylo zabezpiezczone jak nalezy.
Myliłem sie ???
- wpadl mi do glowy inny pomysl. Wgralem spowrotem katalog install, jeszcze raz to wszystko zrobilem. Tzn. przeszedl od razu do porownywania plikow. Tym razem dalem mu zeby POŁĄCZYŁ. Znow scaignalem przygotowana paczke, rozpakowalem i wrzucilem na serwer. Powrocilem do przegladarki dalem kontynuacje i wyskoczyl piekny napis, ze aktualizacja sie powiodla.
- Zalogowalem sie do panelu admina i faktycznie. Na zielono jest napisane, ze mam wersje 3.0.7. Pomyslalem EUREKA. No ale...
- Zauwazylem ze w jednym miejscu na stronei glownej jakies dziwne slowa w klamerkach { } się znajdują. Zrobilem wtedy to co chcialem od sameo poczatku zrobic. W kopii ktora zrobilem zanim sie zabralem za aktualizacje, zmienilem nazwe katalogu i nazwe stylu z przerobionego przezemnie prosilver, na "szablonik". I dorzucilem caly ten katalog z moim stylem do katalogu styles. Zalogowalem si edo panelu admina i wybralem ta skrotke, ten motyw poinstalwoaelm to wszystko i zaznaczylem jako domyslny.
- No i wygladalo ze wszystko OK, napis w klamerce ze strony glwonej zniknal. Pobawilems ie forum chwile i wyglada na to ze jest OK wszystko.
- Zalogowalem sie do panelu admina, a tam tego pojawilo sie znacznie wiecej. Tzn. pojawily sie te dziwne napisy w tych klamerkach. Np. w zakładce "GŁÓWNA" w dziale "KONFIGURACJA FORUM" na dole "ustawienia potwierdzenia wizualnego" i nizej mam wlasnie "ACP_FEED_SETTINGS". Gdy w to wejdzie widze:
{ TITLE }
{ TITLE_EXPLAIN }
ACP_FEED_GENERAL
ACP_FEED_ENABLE:
Włączone Wyłączone
ACP_FEED_ITEM_STATISTICS:
Włączone Wyłączone
ACP_FEED_HTTP_AUTH:
I własnie tym podobne pozostałości po aktualizacji pojawiaja mi się w kilku miejscach w panelu admina.
I w taki właśnie sposób przeprowadziłem te aktualizacje. Dobrze, czy zle ?
No bo w końcu pominałem punkt 3 z Twojego posta...
I jak to jest z tymi wlasnymi skorkami. Wystarczy nazwe zmienic i juz mozna smialo wszystkie pliki zastepowac podczas aktualizacji a potem tyko dograc katalog z walsna skorka, czy lepiej przerabiac szalbon, al eniech on sie caly czas nazywa prosilver?