kopia bazy - przenoszenie na inny serwer

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Re: kopia bazy - przenoszenie na inny serwer

Post autor: jaroslw » 20 grudnia 2013, 12:27

Pierwszy problem leżał rzeczywiście w złej wersji phpBB - najnowsza musiała mieć już troszkę inną strukturę bazy danych. W bazie powinna być zapisana końcówka wersji. Sprawdź takie zapytanie SQL:

Kod: Zaznacz cały

SELECT config_value FROM phpbb_config WHERE config_name = 'version';
Dopasuj phpbb_config do swojej nazwy tabeli (jak już wspomniałeś masz inny prefiks). Powinno to dać wynik typu .0.23 dla phpBB 2.0.23.

Brak polskich znaków to wina innego kodowania znaków. phpBB2 nie używało UTF-8. Po pierwsze sprawdź czy w pliku Twojej kopii bazy są polskie znaki. Jeśli tak, zrób sobie kopię tego pliku i otwórz go np. programem Notepad++. Tam będziesz mógł zapisać go z kodowaniem ISO-8859-2 (Format => Zestaw znaków => Wschodnioeuropejskie). W tym wypadku Twoja baza powinna mieć kodowanie latin2 (takie też wybierz podczas importowania). Najważniejsze jest mieć takie same kodowanie znaków w pliku i bazie danych (UTF-8 też można byłoby używać, ale wtedy phpBB2 wymaga lekkiej przeróbki).

Na sam koniec dostosuj dane w pliku config.php (prefiks tabel, nazwa, użytkownik i hasło bazy danych).

Brak dodatkowych pól może być spowodowany tym, że była to modyfikacja phpBB2. Nazwy niestety już nie pamiętam.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Nysssan

Post autor: Nysssan » 06 stycznia 2014, 01:38

No i klops.
Wciąż mam problem z kodowaniem.
Przebrnąłem przez miliard podobnych tematów o kodowaniu, wszędzie piszą co innego, każdy ma inny problem. Nie będę więc udawał mądrego, powiem, jaki jest problem i zapytam, czy jest na to rozwiązanie?

Baza danych, po otwarciu notepadem++ w ANSI nie ma wszystkich polskich znaków, po zmianie kodowania na latin2 wszystko jest ok. ALE... SET NAMES i CHARSET w bazie wszędzie jest wklepany jako latin1...

Serwer ma charset utf-8... chyba mam możliwość z poziomu pma ustawienia metody porównywania napisów, czymkolwiek by to było, kodowania przy importowaniu i czegoś jeszcze....

Przy dowolnej konfiguracji zawsze w kodzie źródłowym tego nowego, przeniesionego forum charset jest ustawiony na latin1 (nawet jak zmienię w bazie na latin2). Czy problem leży też w kodzie samego phpBB 2.0.17? Nie znalazłem spolszczenia, więc mam anglojęzyczną wersję z sourceforge. Zaznaczam, że na mojeforum.net w kodzie źródłowym występuje latin2.

Czy ktoś jest w stanie mi napisać, co zrobić, gdzie jakie kodowanie ustawić, co zmienić w skrypcie by wybrnąć z sytuacji?
Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,
Nysssan.

Nysssan

Post autor: Nysssan » 06 stycznia 2014, 14:01

Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak, że wgrałem poprawnie bazę (przynajmniej tak mi się wydaje).
Wszystkie SET NAMES i charsety w bazie zmieniłem na utf8, bo taki mam server charset.
Sama baza została zapisana w latin2 i zaimportowana w latin2. Działa. Częściowo.
Wgrałem plik tłumaczenia lang_main.php częściowo, testowo przetłumaczony. W pliku zmieniłem charset na latin2, po wgraniu, krzaki występują w nazwach tłumaczonych (w reszcie treści jest ok), po zmianie kodowania samego pliku lang_main.php na utf8 zamiast polskich znaków w TREŚCI występują znaki zapytania w czarnych rombach. Tak, jak jest teraz nie mam polskich znaków w plikach tłumaczenia. Jak to naprawić?

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 06 stycznia 2014, 15:13

Jeśli w bazie danych widzisz już poprawnie polskie znaki, to będzie z górki. Otwórz plik lang_main.php (najlepiej jeszcze niemodyfikowany) i np. programem Notepad++ skonwertuj go na UTF-8 (Format => Konwertuj na format UTF-8 bez BOM). Dodatkowo ustaw w tym pliku zmienną kodowania znaków na utf-8 (lub utf8, nie pamiętam jaki tam był format).

Możesz też pominąć całą tę zabawę i spróbować skonwertować forum do phpBB3.

Nysssan

Post autor: Nysssan » 06 stycznia 2014, 17:20

Robiłem tak i jak pisałem w plikach tłumaczenia już jest wszystko git, ale w treści wywala znaki zapytania w czarnych rombach zamiast polskich znaków. Co z tym fantem zrobić?

A jak skonwertować wersję 2.0.17 do najnowszego phpBB3? Jest to możliwe bezstratnie?

EDIT: POMOGŁO! Dopisałem tylko do pliku mysql4.php linijkę

Kod: Zaznacz cały

mysql_query("set names 'utf8'",$this->db_connect_id);
Jeszcze pytanie czysto teoretyczne - czy ta linijka nie zaburzy jakichś aktualizacji, upgrade'ów, etc?
Bo tak w ogóle to wszystko śmiga elegancko.

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 09 stycznia 2014, 10:16

Nie, nie zaburzy. Konwertowana jest tylko baza do nowej struktury, pliki brane są nowe. Na wszelki wypadek zrób sobie kopię aktualnego stanu forum. Na temat aktualizacji znajdziesz trochę informacji tutaj:
http://www.phpbb.pl/articles/instalacja ... _konwersja
http://www.phpbb.pl/issues/phpbb_30_ins ... _konwersja

Wiele też przewijało się już na ten temat na forum.

zientas

Post autor: zientas » 23 lutego 2014, 11:02

Podepnę się pod temat.
Założyłem niedawno nowe forum, mam tam raptem kilka postów i tematów, ale nauczony błędami innych chcę regularnie robić kopię zapasową. Kopie chce zapisywać u siebie na dysku (docelowo dla bezpieczeństwa w kilku niezależnych miejscach).
Czyli zrobić tak jak w załączniku/zrzucie i wybrać "wyślij" ? Następnie pokaże się jakieś okno z wyborem miejsca docelowego zapisu? Mam jakąś schizę, że wszystko tym skasuję :D
Załączniki
kopia baza.JPG
(25.88 KiB) Pobrany 4265 razy

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 23 lutego 2014, 11:48

Tak, przy wyborze "pobierz" pojawi się opcja pobrania i zapisu na dysku.

zientas

Post autor: zientas » 23 lutego 2014, 11:56

Dzięki! Zarchiwizowałem. Plik spakowany ma 53KB, to nie za mało?

Aviator
Administrator

Post autor: Aviator » 23 lutego 2014, 12:46

Tak, jest ok.

zientas

Post autor: zientas » 23 lutego 2014, 12:53

Ok, czyli w razie eksplozji serwera i utraty wszelkich danych jestem w stanie tym pliczkiem odtworzyć wszelkie tematy, posty, załączniki, układ forum, listę userów, avatary itp.?

Awatar użytkownika
Bielu
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: Bielu » 23 lutego 2014, 16:13

Avatary są trzymane jako pliki na serwerze, a w bazie przechowywany jest tylko odnośnik. Podobnie z załącznikami
Uwaga! pomoc poza forum jest odpłatna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomogłem? Podziękuj, dając like: https://www.facebook.com/webdeveloperbielu
=====================
Kodowanie styli, modowanie phpbb3 oraz innych skryptów: Webdeveloper Bielu

jaroslw
Zasłużony
Kontakt:

Post autor: jaroslw » 24 lutego 2014, 12:54

Przynajmniej raz sprawdź czy jesteś w stanie odtworzyć sobie forum z takiej kopii. Nie raz zdarzało się, że ludzie wykonywali niepełne lub uszkodzone kopie i nie byli tego świadomi ;)

Zablokowany

Wróć do „Użytkowanie”